Hoe verzuurd is jouw lijf? Zo kom je achter jouw pH-waarde

Body
zuurtegraad lijf
karlijn visser

Karlijn Visser
26.04.2019

Je hebt vast wel eens gehoord dat een lichaam ‘te zuur’ kan zijn. Bepaalde voedingsstoffen, stress, medicijnen en te intensief sporten kunnen er voor zorgen dat zure afvalstoffen in je lijf blijven ronddwalen. Hoe je ze snel weer afvoert? Dat lees je hier.

Hoe verzuurd is jouw lijf? Zo kom je achter jouw pH-waarde

Om de zuurtegraad van je bloed op peil te houden zijn je lijf – en je lever in het bijzonder – 24 uur per dag bezig met het opruimen van afvalstoffen. Krijg je teveel toxines binnen, dan kan je lever overbelast raken. Toxines worden dan niet afgebroken, maar komen in je bloed, weefsel en lichaamsvocht terecht. Gelukkig heeft je lijf een zelfgenezende kracht en wordt een teveel aan gifstoffen via je uitscheidingsorganen afgevoerd. Zo voert je huid zweet af, scheiden je nieren urine uit, voeren je darmen ontlasting af en adem je uit door je longen. Het probleem is echter dat we ons lichaam tegenwoordig zó zuur belasten dat het voor je lijf bijna niet te doen is om alle afvalstoffen op te ruimen. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn urine, melkzuren, vetzuren, azijnzuren en looizuren. En guess what? Als je lijf de afvalstoffen niet goed kan afvoeren worden ze opgeslagen in je weefsels en gewrichten. Dat kan leiden tot vermoeidheid, stijfheid en pijnlijke gewrichten. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig kunnen we verzuring met een beetje extra bewustzijn goed in de hand houden.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Voeding, stress, medicijnen en teveel sporten

Basisch (ook wel alkalisch genoemd) is het tegenovergestelde van zuur. Bepaalde voeding werkt verzurend terwijl andere voedingsmiddelen juist zuur-verlagend of alkaliserend werken. Suikers, dierlijke eiwitten, koffie en alcohol werken verzurend. Noten, zaden, groente en fruit hebben juist een gunstig basisch effect. Maar hoe zit het met stress? In stressvolle situaties breekt je lichaam veel cellen af waarbij zuren vrijkomen. Bij een te sterke verzuring kunnen die je lichaam niet verlaten. Let dus op met een te drukke agenda… Sport jij vaak net zo lang door tot je fikse spierpijn krijgt? Let dan op! Bij overbelaste spieren produceert je lichaam veel melkzuren met spierpijn als gevolg. Melkzuur verzuurt je lichaam. Ook met medicijnen moet je oppassen. Ze zijn zwaar belastend voor je lever. En de afvalstoffen die de lever er niet uit filtert, belanden uiteindelijk in je bloedbaan. Zo is de cirkel rond met verzuring als uitkomst.

Meten met pH-strips

Maar hoe kom je er nou achter hoe zuur je bent? Bij de apotheek kun je speciale pH meet-strips kopen. Met deze strips kun je de zuurgraad van je lichaam controleren via speeksel of urine waarbij de meting van urine het meest betrouwbaar is. Het is de bedoeling dat je gedurende een paar dagen meet en de resultaten opschrijft. Het is van belang dat je onderscheid maakt tussen de eerste ochtendurine en de normale urine gedurende de dag. Gedurende de nacht heeft je lever namelijk al heel veel zure elementen uit je lichaam gefilterd, zonder gestoord te worden door nieuwe voorraad (zuur) eten. Daarom is de uitslag van de ochtendurine altijd lager dan de dagurine. De ochtendurine moet je meten op het moment dat je de eerste keer moet plassen, dus voor je hebt ontbeten. Het omslagpunt voor de ochtendurine is een pH waarde van 6. Er zijn dus twee mogelijkheden:

1) Je ochtendurine heeft een pH waarde boven de 6
2) Je ochtendurine heeft een pH Waarde onder de 6

Maar dan ben je er nog niet, want ook je dagurine moet worden gemeten. Dit doe je iedere keer als je naar het toilet gaat. Je schrijft dan telkens de waardes op. Als je vervolgens alle waardes bekijkt zijn er 3 mogelijkheden:

1) De pH waarde van de dagurine komt gedurende de dag maar één keer boven de 7, terwijl de rest van de metingen onder de 7 blijft
2) De pH waarde van de dagurine komt gedurende de dag méér dan één keer boven de 7, terwijl de rest van de metingen onder de 7 blijft.
3) De pH waarde van de dagurine blijft iedere keer onder de 7

Uit deze metingen kun je een aantal combinaties maken en conclusies trekken:

Heel goed: Ochtendurine heeft een waarde die hoger is dan 6, in combinatie met de dagurine die meer dan één keer boven de 7 zat.
Goed: Ochtendurine heeft een waarde die hoger is dan 6, in combinatie met de dagurine die één keer boven de 7 zat.
Goed: Ochtendurine heeft een waarde die lager is dan 6, in combinatie met de dagurine die meer dan één keer boven de 7 zat.
Matig: Ochtendurine heeft een waarde die hoger is dan 6, in combinatie met de dagurine die altijd onder de 7 zat.
Matig: Ochtendurine heeft een waarde die lager is dan 6, in combinatie met de dagurine die één keer boven de 7 zat.
Slecht: Ochtendurine heeft een waarde die lager is dan 6, in combinatie met de dagurine die altijd onder de 7 zat.

Handje helpen

Heb je een matige of slechte score? Geen paniek. Je kunt je lijf een handje helpen door meer groente en fruit te eten en koffie en alcohol voorlopig even te vermijden. Ook meer rust nemen helpt.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: optimalegezondheid.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link