Taoïstische seks: geniet urenlang met ‘het spel van wolken en regen’

Heart + Soul
seks taoisme
Alex van Galen

Alex van Galen
14.02.2023

Waarom lijken vrouwen soms minder zin in seks te hebben dan mannen, met alle spanningen en frustraties die dit oplevert voor je relatie? Experts proberen dit te verklaren met de zogenaamde ‘orgasm gap’: mannen hebben minder dan 2 minuten nodig om een orgasme te bereiken, vrouwen doen daar minstens 15 tot 20 minuten over. Maar volgens Taoïsten zit het probleem dieper. Want ‘geen zin hebben’ is vaak een reactie van je lichaam op de onbewuste druk om snelle, orgasme-gerichte yang seks te hebben die niet bij je vrouwelijke yin natuur past. Taoïsten beoefenen daarom het ’spel van wolken en regen’: urenlange orgastische seks die een diep gevoel van verbinding geeft en dagen later nog na-vibreert. En dat is makkelijker dan je denkt…

Het spel van wolken en regen: zo geniet je urenlang van seks op de Taoïstische manier

Biologisch gezien is het niet waar dat vrouwen minder zin in seks hebben dan mannen. Het probleem is alleen dat vrouwen niet altijd krijgen wat ze nodig hebben. Vrouwelijke energie is YIN, dat is koele waterenergie die tijd nodig heeft om op te warmen en daarna ook weer lang nodig heeft om af te koelen. En YANG is mannelijk vuurenergie die razendsnel kan opvlammen en ook heel snel weer ‘geblust’ is. Herkenbaar? Yang energie stijgt op, daarom krijgt de man een erectie. Hij voelt seksuele opwinding ook eerst in zijn onderlichaam en die energie stijgt dan pas naar boven om zijn hart te openen. Bij vrouwen is het andersom, want Yin energie stroomt neerwaarts. Ze opent daarom eerst haar hart en de dalende energie bereikt daarna pas haar vagina, die vochtig (yin) wordt als ze opgewonden raakt.

Mini-workshop Jezelf aarden

van

€89,-

€69,-

Een gezond lichaam & een stressvrije geest? Leer jezelf aarden met duizenden jaren oude Taoïstische technieken.
Bestel nu voor €69,-.

Bestel nu! Alex van Galen

Yang seks

Snelle, orgasme-gerichte seks is typische yang seks. Het is een mannelijke vorm van seks die ons in films en reclame opgedrongen wordt. Maar niemand wordt er gelukkig van. Wat we nodig hebben is meer balans tussen yin en yang. Want waterenergie heeft tijd nodig om op te warmen. Ook emotioneel gezien hebben vrouwen een diepe behoefte aan connectie en die bereik je alleen als je er tijd voor neemt. En dat is precies wat Taoïstische seks geeft: urenlang samen genieten waarbij de energie gaat stromen tussen de ‘dantiens’ of energievelden in de buik, het hart en het hoofd. Dat geeft een diepe, energetische verbinding. Als je daar genoeg tijd voor uittrekt kom je vanzelf in de orgastische staat, ook wel het vallei orgasme genoemd. Dat is veel makkelijker dan je denkt. Het begint bij het maken van goede afspraken.

Seks & Taoïsme: 9 tips

De meeste van onderstaande tips werken ook goed voor LGBTQ+ stellen, blijkt uit de praktijk. Ieder mens is een unieke mix van yin en yang die zich weer voelt aangetrokken tot de mix van een partner. En die energieën zoeken op een natuurlijke manier harmonie in een seksuele verbinding, ongeacht je geaardheid of genderidentiteit.

1. Pas je mindset aan

Spreek met elkaar af dat de reis belangrijker is dan het doel van een orgasme. Als beide partners daar echt voor gaan, is 80% van je werk al gedaan. Ook voor vrouwen is dit vaak best moeilijk omdat je heel je leven geprogrammeerd bent op snelle seks. Je hebt al snel het gevoel dat er iets ontbreekt als je geen orgasme hebt. Maar dat is een misvatting: je mist juist iets als je wél een orgasme hebt. Want orgasme-gerichte seks is in feite een vlucht uit je lichaam: die is erop gericht om een snelle ‘rush’ te krijgen. Echt aanwezig zijn in je lichaam vereist een verandering in je mindset. Maar als dat lukt, kom je samen heel makkelijk in een fantastische, liefdevolle flow.

2. Trek een paar uur uit voor je liefdesspel

Doe de telefoons uit. Kinderen naar de oppas. Wees niet bang dat je niet ‘in the mood’ bent. Dat komt vanzelf als je er tijd voor uittrekt. Dus die druk heb je ook niet.

3. Focus op aanraking en connectie

Focus als je begint niet op opwinding maar op ontspanning en contact: masseer elkaar lekker.

 • Begin met de niet-erogene zones (rug, benen, voeten, armen, en later de buik). Je komt daardoor heel makkelijk terug in je lichaam en de chi gaat als vanzelf stromen.
 • De man mag hier het meeste werk doen. In deze fase geeft de man vooral en ontvangt de vrouw. Het klinkt ouderwets, maar zo volg je je eigen natuur.
 • Je borsten (laten) masseren is een effectieve manier om je hart energetisch te openen. Maar natuurlijk alleen als het op dat moment lekker voelt.
 • Genieten van zoenen, strelen, liefkozen.
 • Begin pas met penetratie als je er echt klaar voor bent. Vaak wil het hoofd (yang) sneller dan het lichaam (yin).
 • Zie penetratie als een manier om contact te verdiepen, niet als een middel om een orgasme te bereiken.

4. Speel met de Yin en Yang fase

Het spel van wolken en regen heeft yin en yang fases. In de yang fase werk je samen toe naar opwinding. Maar als je een orgasme nadert, stop je. Dan begin je de inactieve yin fase waarin je je vooral richt op ontspanning en connectie. Tijdens de yang fase wek je energie op, tijdens de yin fase laat je de energie door je lichaam stromen. Allebei de fases zijn daarom even belangrijk. De energie gaat dan automatisch tussen jullie stromen, en hoe meer je dit doet, hoe sterker jullie verbinding wordt.

Wat te doen tijdens YIN fase:

 • Contact maken, strelen
 • Elkaar aankijken
 • Zoenen, als de tongen elkaar raken opent dit de zogenaamde kleine hemelse omloop waardoor energie nog beter kan stromen
 • De man kan in de vrouw blijven en gewoon ‘zijn’ als jullie dat allebei prettig vinden

5. Ken je point of no return

Als je dit goed wilt doen, moet je weten waar je ‘point of no return’ ligt: het punt waarop een orgasme onvermijdelijk is. Bij een vrouw ligt dat op ongeveer 98%, bij een man al rond de 70 a 80%. Als een man goed contact heeft met zijn eigen lichaam, kan hij aangeven wanneer de vrouw moet stoppen. Dat kun je gewoon hardop zeggen. En ’stop’ is dan ook echt ‘ho’. Dat betekent dat partners hier ook vertrouwen in moeten opbouwen.

6. Voorkom dat de man te snel komt

Veel mannen vinden het moeilijk hun ejaculatie in te houden. Ze denken namelijk dat ze ‘controle’ moeten houden over hun ejaculatie. Maar het tegenovergestelde is waar. Wat je echt nodig hebt is ontspanning. Het gevoel dat je haast ‘explodeert’ komt niet door een ophoping van sperma maar juist van energie. Taoisten hebben eenvoudige manieren om die energie weer in je lichaam te laten stromen in plaats van eruit, zodat mannen moeiteloos uren de liefde kunnen bedrijven. Hier de meest eenvoudige tips:

 • masseer altijd weg van zijn penis in plaats van ernaartoe. Bij vrouwen is dit juist andersom : masseer richting haar vagina.
 • zorg dat de man goed geaard is voordat hij aan seks begint, dat kan door wandelen of massage van de benen en de liezen.
 • Open je hart. Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan het is, maar als je hart zich opent wordt heel veel makkelijker om energie tussen jullie (energie)lichamen te laten stromen.
 • Verreweg de meest effectieve manier om chi te laten stromen is ontspanning. Dan komt de rest vanzelf. En een niet resultaat-gerichte mindset neemt al veel spanning weg.

7. Geniet van het energieveld

Na een aantal yang en yin fases gaat de energie tussen twee partners steeds sterker stromen. Als je niet voor een orgasme gaat (voor mannen is dit alleen aan te raden als ze weten hoe ze die energie veilig in hun lichaam kunnen geleiden) dan blijft dit veld dagen na-vibreren. Dat voelt als een ongelofelijk gevoel van liefde, verbinding en gelukzaligheid waarbij je je ook na het liefdesspel nog heel dicht bij elkaar voelt, ook al ben je kilometers ver weg.

8. Leer te ontvangen

Voor vrouwen is grootste uitdaging in het spel van wolken en regen: echt leren ontvangen. Daarvoor moet je jezelf namelijk niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel openen. Je écht laten aanraken dringt diep door tot je emotionele blokkades die in je lichaam liggen. Daar bij durven te blijven is niet altijd makkelijk, maar wel bevredigend. Taoisten zien seksualiteit niet voor niets als een spiritueel pad waarbij je zowel fysiek, emotioneel als spiritueel groeit.

9. Zie orgasme als bijzaak

Na verloop van tijd kun je besluiten alsnog een orgasme te hebben, maar meer als bijzaak: ‘o ja, dat kan ook nog’. Taoisten doen het trouwens liever helemaal niet. Want mannen raken veel kostbare energie kwijt tijdens een ejaculatie, en ook voor vrouwen geldt dat een orgasme energie kost: het energieveld zakt dan als een soufflé in elkaar. Voor mannen betekent helemaal niet ejaculeren dat je wel enige training nodig hebt voordat je dit op een gezonde manier kunt doen (zie onder).

Meer de diepte in gaan

Voor veel mensen is deze vorm van liefde bedrijven verslavend als ze er eenmaal van geproefd hebben. Voor veel vrouwen is het spel van wolken en regen een hele natuurlijk vorm van seksualiteit waar je nauwelijks training voor nodig hebt. Het beste wat je kunt doen om dieper te gaan is nog beter contact leren maken met je lichaam met oefeningen doen zoals de Helende Klanken en de Innerlijk Glimlach om je blokkades op te lossen. De grootste uitdaging voor vrouwen ligt in het leren ontvangen. Voor mannen is de uitdaging meer ‘technisch’.

De volgende stap voor mannen

Een man die helemaal niet meer wil ejaculeren (wat heel goed is voor je gezondheid, zoals ze in China al duizenden jaren weten) moet zijn seksuele energie eerst op een veilige manier door zijn lichaam leren te leiden en op te slaan. Dat kan met een aantal eenvoudige Taoïstische technieken. Als je meer wilt weten doe dan de gratis Love Mastery Training die ik speciaal voor mannen heb ontworpen.

Over Alex van Galen

Taoleraar en schrijver Alex van Galen (‘Moeiteloos ontwaken’ Samsara 2021) helpt je contact te maken met je lichaam en alle ideeën los te laten die je natuurlijke groei en ontwaken tegenhouden. Hij geeft (online) workshops om je te aarden, emotionele blokkades in je lichaam op te lossen en weer in contact te komen met je seksuele energie. Maak bijvoorbeeld kennis met zijn mini workshop ‘Jezelf Aarden’, die al door honderden Holistik-lezers lovend is ontvangen.

Mini-workshop Jezelf aarden

van

€89,-

€69,-

Een gezond lichaam & een stressvrije geest? Leer jezelf aarden met duizenden jaren oude Taoïstische technieken.
Bestel nu voor €69,-.

Bestel nu! Alex van Galen
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.