Slaapmasker: waarom je ‘m elke nacht zou moeten dragen (no kidding!)

Body
Slaapmasker
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
19.05.2023

Holistik heeft een eigen alchemist: Hanny Roskamp. Zelf begrepen we geen bal van scheikunde, maar Hanny weet werkelijk álles van moleculen en atomen. En de manier waarop ze van invloed zijn op zo’n beetje elk aspect van je leven. Dit is haar razend interessante blog over waarom we allemaal een slaapmasker zouden moeten dragen. Vooral nu de zomer in aantocht is…

Slaapmasker: waarom je ‘m elke nacht zou moeten dragen

‘Als ik hem niet kan vinden raak ik behoorlijk in paniek, want dan volgt een slechte nacht. Dan til ik mijn matras op, waar hij nog weleens stiekem onder wil kruipen. En als hij dan niet te voorschijn komt, grijp ik naar een (schone) zwarte onderbroek. Ik slaap dus soms met een zwarte onderbroek op mijn hoofd. Maar meestal met mijn favoriete slaapmasker. Nu denk je vast dat ik lijd aan een ingebeelde slaapstoornis. Maar dankzij de wetenschap weet ik dat ik mezelf en mijn gezondheid een groot plezier doe als ik ‘s nachts mijn ogen verduister. De absolute duisternis die je creëert door je ogen af te sluiten met een slaapmasker helpt namelijk écht om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Het simpele maskertje is zelfs een probaat anti-agingmiddel.

Melatonine

‘s Nachts maken we in de pijnappelklier het slaaphormoon melatonine aan. Melatonine is wonderspul. Het is essentieel voor het functioneren van onze biologische klok en maakt dat het lichaam ‘op tijd ‘ loopt met het ritme van dag en nacht. Het zorgt ervoor dat we ontspannen in een diepe slaap vallen. Het stuurt ook het herstel en de opbouw van het lichaam aan. Beter worden als je ziek bent, spieren bouwen en nog talloze andere herstelfuncties vinden in je slaap plaats, dankzij melatonine. Ook weten we dat melatonine kanker helpt voorkomen. Nu kun je melatonine slikken in de vorm van capsules, maar de kans bestaat dat je de verkeerde timing aanhoudt en dan schiet je er niet zoveel mee op. Het is slimmer om de natuurlijke productie van je lichaam te optimaliseren.

Aanmaak van melatonine

De volgende factoren bepalen onder andere hoeveel melatonine je aanmaakt:
1. Leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je maakt. Daarom slapen baby’s diep en veel en ouderen licht en kort.
2. De hoeveelheid zonlicht overdag: na een zonnige dag maak je meer melatonine aan dan na een dag met grauwe sluierbewolking of een dagje binnen op kantoor. Dat heeft te maken met serotonine. Door licht maak je deze neurotransmitter serotonine aan (die je ook een opgewekt gevoel geeft). En dat is de grondstof voor melatonine. Dus hoe meer zon- of daglicht je overdag hebt genoten, hoe beter je slaap zal zijn in de daarop volgende nacht. Op vakanties in zonnige landen kun je dat goed merken.
3. Duisternis: hoe donkerder het ‘s nachts is, hoe meer serotonine in melatonine wordt omgezet.

Lichtvervuiling

Er zijn ook zaken die onze melatonineproductie van de rails jagen. De overheersende aanwezigheid van beeldschermen bijvoorbeeld. Die produceren blauw licht en dat onderdrukt melatonine. Daar is overigens een probaat middel tegen: een ambergeel brilletje dragen als je in bed nog naar een schermpje ligt te turen, of het nachtfilter op je iPad aanzetten. De zomertijd is ook zo’n stoorzender… Als ‘s morgens om 5 uur de zon door de gordijnkieren schittert, ben je ineens klaarwakker. Hello sunshine, goodbye melatonine!

Sowieso is het in grote steden, door het omgevingslicht van lantarenpalen, reclames en grote gebouwen, nooit meer helemaal donker. Milieudeskundigen zien dit zelfs als een vorm van ‘lichtvervuiling’ omdat dieren er last van kunnen hebben. Tegen omgevingslicht, dunne gordijnen en de vroege ochtendzon is het slaapmasker een perfect middel. Na mijn dertigste kostte het steeds meer moeite om uit te slapen na een feestnacht (een teken dat ik al minder melatonine begon aan te maken dan in de woeste jaren ervoor). Maar tegenwoordig ronk ik met mijn slaapmasker op weer heerlijk ouderwets een gat in de dag, heerlijk!

Een slaapmasker kopen

 

slaapmasker

Op zoek naar een fijn slaapmasker? Met dit zijdezachte masker – gevuld met biologische lijnzaad & lavendel – is iets bijzonders aan de hand. Je kunt het zowel warm als koud gebruiken. Het warme masker helpt om alle spiertjes rond je ogen direct te ontspannen. Verwarm 30 seconden in de magnetron (600 watt) voor het beste resultaat. Je kunt het masker ook koud gebruiken. Ideaal voor puffy eyes! Leg het masker 30 minuten in de koelkast voor het gewenste effect.

Slaapmasker en melatonine

Je kunt dit stijlvolle masker natuurlijk ook gebruiken als slaapmasker. Wist je dat een slaapmasker de tijd dat je wakker ligt met 70% vermindert? Omdat je hersenen duisternis associëren met slaap, verhoogt het gebruik van een masker het melatoninegehalte en verlicht het prikkels (stress, angst en opwinding) in je hersenen. En dat helpt om sneller in slaap te vallen. Het masker dat op een 100% natuurlijke manier verduistert is verkrijgbaar in de Holistik webshop voor slechts €14,95.

Meer lezen

First night effect: waarom je slecht slaapt in een vreemde omgeving
Deze 10 slaaptips van een yogi brengen rust in stressvolle tijden
Een chronisch slaaptekort? Je herkent het aan déze 9 (verborgen) symptomen
Slaap je slecht? Dan zijn deze taoïstische tips voor jou
Feng Shui: 3 tips voor een positieve flow in jouw slaapkamer

Nieuw! Yoga Nidra & Slaap Pakket

Jouw gids naar je diepste slaap ooit
Bestel nu! Holistik Slaap Pakket Diepste slaap ooit
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.