videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Houdt je lichaam vocht vast? Let op déze 3 symptomen

Body
vocht vasthouden symptomen

Nathalie Meertens
12.06.2023

Door warm weer stijgt je lichaamstemperatuur. Hierdoor verlopen bepaalde processen in je lichaam niet optimaal. Zo kan het gebeuren dat je lymfesysteem onder druk komt te staan. Je lichaam gaat dan vocht vasthouden. Hierdoor kun je plotsklaps 2 kilo zwaarder zijn. In dit artikel vertellen we je wat de symptomen zijn van vocht vasthouden én wat je eraan kunt doen.

Houdt je lichaam vocht vast? Let op deze 3 symptomen

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 65 procent uit water. Met zoveel vocht in je lijf is een gezonde vochthuishouding dus zeker geen overbodige luxe. Een hoofdrolspeler in dit verhaal is je lymfesysteem. Dit is een ingenieus netwerk dat je organen voorziet van voldoende vocht. Onder normale omstandigheden werkt dit netwerk naar behoren en is de vochthuishouding in je lichaam in balans. Een goede vochtbalans wil zeggen: een juiste verdeling van vocht (water) over de verschillende compartimenten van je lijf. Er is dan sprake van een natuurlijke balans tussen de druk in het bloedvat en de tegendruk van de omgeving (het weefsel).

Lymfebanen

Afvoer van vocht uit weefsel vindt plaats via je haarvaten en je lymfesysteem. Je lymfesysteem bestaat uit lymfebanen. In die banen stroomt een kleurloze vloeistof: lymfevocht. Afvalstoffen uit je cellen worden door dit vocht opgenomen en afgevoerd. Er kan echter een kink in de kabel komen waardoor je lichaam extra vocht gaat vasthouden. En dat zie je terug op de weegschaal…

Waarom je lichaam vocht vasthoudt

Er zijn verschillende redenen waarom je lichaam vocht gaat vasthouden. Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voeren. Je gaat dus vocht vasthouden. Daarnaast kan je menstruele cyclus van invloed zijn op je vochthuishouding. In de week voor de eerste dag van je menstruatie verandert je hormoonhuishouding. Door schommelingen in de hoeveelheden oestrogeen en progesteron houdt je lichaam in die periode vaak wat meer vocht vast. Dit kan leiden tot dikke voeten, opgezwollen gezicht of vingers en vocht in benen of enkels.

3 symptomen van vocht vasthouden

Benieuwd waar je waterretentie aan kunt herkennen? Dit zijn 3 symptomen die helpen vast te stellen of je vocht vasthoudt:

1 Zwelling en/of pijn

Als je vocht vasthoudt, kunnen bepaalde lichaamsdelen gaan opzwellen. Veel mensen denken hierbij vooral aan hun voeten, enkels en vingers. Maar ook je gezicht, buik, armen en benen kunnen opzwellen door waterretentie. Schrik dus niet als je gehele lichaam van de ene op de andere dag opgezwollen voelt – je bent niet ineens dikker geworden. De opgezwollen lichaamsdelen kunnen pijnlijk aanvoelen, doordat de vochtophoping de onderhuidse druk op de huid flink versterkt. Let op: als één specifiek lichaamsdeel plotseling opzwelt en pijnlijk wordt, raadpleeg dan een arts.

2 Gewichtstoename

Als je vocht vasthoudt kun je je niet alleen zwaarder voelen, maar weeg je waarschijnlijk ook (tijdelijk) meer. Op een tropisch warme dag kan dit zo’n één à twee kilo schelen. Voor en tijdens je menstruatie kun je ook een paar kilo meer wegen. Na je menstruatie verdwijnt dit gewicht dan vanzelf weer. Ook als je een keer veel koolhydraten hebt gegeten kan het zijn dat je de volgende dag wat meer weegt. Koolhydraten binden zich in je lichaam namelijk aan vocht. Om precies te zijn: iedere gram koolhydraat bindt zich aan 3 gram vocht. Wanneer je veel zout eet houd je tijdelijk meer vocht vast.

3 Kuiltjes

Het kan voorkomen dat er een kuiltje achterblijft in een gezwollen lichaamsdeel als je er met je vinger in drukt. Dit gebeurt echter niet bij iedereen en is dan ook een minder ‘betrouwbare’ graadmeter voor waterretentie. Als je sokken of broek een afdruk achterlaten in je huid, kan dat je ook wat vertellen over de vochthuishouding in je lijf.

3 x vochtafdrijvende tips

Gelukkig zijn er manieren om je vochthuishouding zelf in goede banen te leiden. Deze 3 tips helpen je op weg.

Tip 1. Drink brandnetelthee

Op een warme dag is thee waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Toch is thee drinken een slimme manier om vocht af te drijven. Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vochtafdrijvend werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvende werking. Geen fan van brandnetelthee? Ook paardenbloementhee, venkelthee en groene thee kunnen helpen om vocht kwijt te raken.

Tip 2. Kom in beweging

Door één been voor het andere te zetten en je voet te flexen helpen je kuitspieren op een natuurlijke wijze de doorbloeding en vochtafdrijving in je benen te bevorderen. Dit is verreweg de snelste manier om van dikke enkels af te komen. Ga na de wandeling op de bank liggen met je benen omhoog. Ook dat drijft vocht af.

Tip 3. Vocht afdrijvende supplementen

Het is misschien niet de eerste remedie waar je aan denkt, maar er zijn supplementen die bekend staan om hun vochtafdrijvende werking. De meeste bekende vochtafdrijvende vitamine is vitamine B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D3 kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Je zou ook een supplement kunnen overwegen dat speciaal is ontwikkeld voor een goede vochthuishouding. Solidago forte is een 100% natuurlijk supplement van A. Vogel op basis van guldenroedel en berkenblad. Ideaal tijdens periodes van warm weer en reizen. Aan 2 tabletten per dag heb je voldoende.

Bestel jouw vitamines met korting!

Met code Holistik20 krijg jij deze week 20% kassakorting op alle supplementen en collageen poeder bij Vitamines.com. GA NAAR DE WEBSHOP Holistik vitamines

3 x essentiële oliën die vocht afdrijven

Wil je overtollig vocht snel afvoeren? Dan kunnen essentiële oliën uitkomst bieden. Jeneverbes olie, citroenolie en geranium olie staan bekend om hun vocht afdrijvende eigenschappen:

1. Jeneverbes olie

Dit is een sterk reinigende essentiële olie die kan helpen om overtollig vocht snel af te voeren. Deze olie werkt urine afdrijvend en is ontgiftend en zuiverend. Emotioneel geeft jeneverbes een gevoel van bescherming wanneer de eisen van de omgeving te groot zijn om te dragen. Let op: Gebruik jeneverbes olie niet als je een (ernstige) nieraandoening hebt of hartklachten.

2. Citroen olie

Essentiële citroen olie staat bekend om haar reinigende en afvoerende eigenschappen. Deze olie kan verlichting geven bij verstopte lymfen en vochtophopingen. Emotioneel verdrijft citroen gevoelens van besluiteloosheid en verhoogt het gevoel van welzijn. Meer lezen over de heilzame werking van citroen olie? Check dit artikel.

3. Geranium olie

Geranium olie werkt vochtafdrijvend omdat deze olie het lymfestelsel stimuleert. Je kunt geranium olie overigens ook gebruiken bij menstruatie pijn. Deze olie heeft namelijk een positief effect op de hormoonbalans. Emotioneel verlicht geranium olie geestelijke en lichamelijke pijn. De olie kan helpen als je met jezelf overhoop ligt.

Zo gebruik je essentiële oliën als je vocht vasthoudt

Vermeng 2- 3 druppels van één van deze oliën met een basis olie of crème en breng dit masserend aan op de plaats waar het vocht zit. Bijvoorbeeld op je handen, je voeten en enkels. Masseer van de voeten naar de knie. Je kunt ook een (elektrisch) voetenbad maken op basis van essentiële oliën. Neem hiervoor een klein handje zeezout of Epsom zout. Doe daar de druppels in en voeg dit mengels vervolgens toe aan lauwwarm water. Blijf ongeveer 20 minuten met je voeten in het badje zitten voor een optimaal resultaat. Je kunt er ook voor kiezen om 1 druppel van elk van deze oliën te nemen. Ze kunnen goed samen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.