Je nieren: zo ondersteun je het zuiveringsstation van je lijf

Body
nieren
Natalja De Vos

Natalja De Vos
31.01.2019

Samen vormen je nieren het zuiveringsstation van je lichaam. Elke druppel bloed die door je lichaam stroomt wordt 200 (!) keer per dag gefilterd door één van deze boonvormige organen. Om ervoor te zorgen dat je nieren optimaal functioneren kun je ze op een natuurlijke manier zelf ondersteunen. Hier lees je hoe.

Je nieren: zo ondersteun je het zuiveringsstation van je lijf

Voordat we dieper ingaan op de functie van je nieren is het belangrijk te weten waar deze organen zich bevinden. Ze liggen in de buikholte van je lichaam, achter je onderste ribben en aan weerszijden van je wervelkolom. Je nieren hebben de vorm van een boon, zijn 12 centimeter lang en wegen ongeveer 150 gram. Dat is ongeveer zo groot als een citroen. Je nieren zijn betrokken bij allerlei lichaamsprocessen, maar hun belangrijkste taak is je bloed zuiveren. Om alle afvalstoffen zo efficiënt mogelijk uit je bloed te zuiveren bevat elke nier 1 miljoen (!) filtertjes die min of meer zelfstandig werken. Ze filteren afvalstoffen en het teveel aan zouten uit je bloed maar zorgen er ook voor dat bepaalde stoffen juist in je bloed blijven. Elke druppel bloed in het lichaam stroomt meer dan 200 (!) keer per dag door je nieren. Het gefilterde bloed gaat vervolgens opnieuw door je lichaam circuleren. “Maar nieren zijn veel meer dan zomaar een filter”, zegt prof. dr. Navis, hoogleraar en verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Ze reguleren de vochthuishouding. Ze berekenen voortdurend hoeveel vocht het lichaam precies nodig heeft. En aan de hand daarvan produceren ze veel of weinig urine.”

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Belangrijke hormonen voor je nieren

Behalve het bloed zuiveren en de vochtbalans reguleren hebben je nieren nóg een belangrijke functie: ze produceren verschillende hormonen zoals renine en erytropoëtine. Renine speelt een rol bij het regelen van je bloeddruk en erytropoëtine stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook zetten de nieren vitamine D om in een actieve vorm. Navis: “Als je nieren minder goed werken, kun je een tekort krijgen aan deze actieve vitamine D, een stof die onder andere je botten en spieren sterk houdt.’ De nieren maken ook een hormoon aan dat pas onlangs is ontdekt. Navis: “Dat is het hormoon klotho, dat het verouderingsproces afremt door ervoor te zorgen dat weefsels en bloedvaten minder snel verkalken.”

Je nieren op een natuurlijke manier zuiveren

Het is dus overduidelijk dat je nieren onmisbaar zijn. Ze werken dag en nacht om je bloed te zuiveren van afvalstoffen. Daarom is het belangrijk je nieren tijdig zelf te zuiveren. Dat kan door allerlei natuurlijke middeltjes. Asperges bevatten het aminozuur asparagine. Deze stof is ook verantwoordelijk voor die sterke geur in je urine. Asparagine heeft een reinigend effect op je nieren. Brandnetel staat bekend als nier zuiverend kruid. Drie tot vier kopjes brandnetelthee per dag zuiveren je nieren en voeren van overtollig water. Wat je ook kunt doen om je nieren te ondersteunen is een pan brandnetelsoep maken. Een fijn recept vind je hier. Daarnaast zijn veenbessen een aanrader. Ze bevatten een voedingsstof die kinine wordt genoemd. Door middel van stofwisselingsprocessen zet kinine zich om in hippuurzuur. Hippuurzuur helpt om urinezuur in de nieren op te ruimen. Maar de king onder de natuurlijke middelen is toch wel peterselie. Het is een krachtige antioxidant die je bloeddruk in balans houdt. Hierdoor blijven je nieren ook optimaal werken. Daarnaast is peterselie rijk aan mineralen. Mineralen helpen de nieren sterk te laten blijven en helpen bij het verwijderen van giftige stoffen en vetten uit deze belangrijke organen. Dus ga maar los met het strooien van peterselie in je soep of curry.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link