Parasieten: waar loopt je ze op, hoe weet je dat je ze hebt en – ook niet onbelangrijk – wat kun je er tegen doen? Nu veel mensen op vakantie gaan naar het buitenland, is het de hoogste tijd om een spotlight op deze minuscule beestjes in je darmen te zetten. Want vage klachten zoals buikpijn, vermoeidheid en een opgeblazen buik kunnen allemaal worden veroorzaakt door een parasiet die je hebt opgelopen tijdens je je reis. We gingen in gesprek met Lidewij Theisen en Noortje Berger, founders van Labsolute en beiden orthomoleculair- en darmtherapeut.
Parasieten: zo ondermijnen ze de gezondheid van je darmen
Hoe belangrijk is de gezondheid van je darmen?
Liedewij: ‘Erg belangrijk! Meer dan de helft van je lichaam bestaat uit micro-organismen: het zogenaamde microbioom. Het grootste deel van dit complexe ecosysteem bevindt zich in je darmen. Iedereen heeft een unieke bacteriesamenstelling die in hoge mate je gezondheid bepaalt. Er zijn natuurlijk bacteriën die je ziek maken, maar de meeste bacteriën heb je juist hard nodig. Ze regelen niet alleen je spijsvertering, maar zijn ook onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem, gezonde botten, spieren en huid, de juiste balans in je hormoonhuishouding en een goed energieniveau. Bacteriën hebben zelfs grote invloed op je stemming en gedrag’.
Welke rol spelen parasieten voor de gezondheid van je darmflora?
Noortje: ‘Parasieten zijn controversieel. De reguliere gezondheidszorg bestempelt ze vaak als onschuldig en ziet bij aanwezigheid geen reden tot behandeling. Deels is dit waar, want niet iedereen heeft last van parasieten: 70% van de mensen is drager en ongeveer 30% van de dragers heeft klachten. In de praktijk zien wij dikwijls mensen die al jarenlange klachten hebben, die verdwijnen op het moment dat de parasiet is opgeruimd. Mocht je wel klachten ervaren, zal de aanwezigheid van parasieten het dan ook erg lastig maken om een gezonde balans in de darm te bereiken’.
Waar loop je parasieten in je darmen op? Is dat vooral op vakantie?
Liedewij: ‘Parasieten vinden we overal om ons heen: op school en in het openbaar vervoer, op de pinautomaat en in de speeltuin, in binnen- en buitenland. Het heeft dan ook geen zin om ze te vermijden. Hygiëne speelt een grote rol, maar ook je eigen darmflora sterk genoeg houden om zo potentieel schadelijke darmflora onder de duim te houden. De reden dat je parasieten vaak in het buitenland oploopt heeft vooral te maken met kraan- of bronwater van slechte kwaliteit, wat je dan toch binnenkrijgt door ijsklontjes, rauwkost, gesneden fruit en tandenpoetsen bij de kraan. Daarnaast kan het komen door mindere hygiene bij het bewaren en bereiden van voornamelijk vlees en vis. Vooral als het er erg warm is’.
Hoe weet je dat je een parasiet in je darmen hebt?
Liedewij: ‘Je hoeft dit dus niet te herkennen, want maar 30% van de dragers ervaart daadwerkelijk klachten. Mocht jij wel klachten ervaren, kunnen deze wijzen op de aanwezigheid van een parasiet:
– Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
– Wisselende ontlasting
– Diarree
– Obstipatie
– Buikpijn
– Opgeblazen buik
– Winderigheid
– Vermoeidheid
– Depressie
– Brain fog
Wat zijn de meest voorkomende parasieten?
Noortje: ‘De twee meest voorkomende zijn Dientamoebe fragilis en Blastocystis hominis: de ‘huis-, tuin- en keukenparasieten’ van Nederland. Daarnaast is het wisselend wat we zien, mensen nemen de gekste beesten mee uit vooral exotische bestemmingen’.
Wat kun je tegen een parasiet doen?
Noortje: ‘Hygiëne kun je preventief inzetten tegen parasieten. Maar gebruik geen antibacteriële zepen. Die maken je juist gevoeliger voor ziekmakende bacteriën door je goede flora te verzwakken. En daarnaast zorgen dat je darmflora sterk genoeg is om pathogenen zoals een parasiet onder de duim te houden. Dit betekent dat je je darmflora voedt met voldoende vezels en goede vetzuren. Geraffineerd voedsel (suikers) laat je zo veel mogelijk staan, je zorgt voor een goede balans in stress en ontspanning, beweegt voldoende (het liefst in de buitenlucht!) en voldoende slaap is belangrijk.
Wat levert het je op om van een parasiet af te komen?
Liedewij: ‘Parasieten kunnen voor allerlei klachten zorgen, zowel fysiek als mentaal. Bij fysieke klachten kun je vooral denken aan buikklachten zoals buikpijn, wisselende ontlasting, diarree, winderigheid. Maar mentale klachten zien we ook veel: onze darmen worden niet voor niets ons tweede brein genoemd. Als parasieten het evenwicht verstoren in onze darmen kun je dus een divers klachtenpatroon zien. Daarom zijn ontlastingsonderzoeken echt noodzakelijk om zeker te weten of het inderdaad een parasiet is die voor de klachten zorgt.
Heb je een voorbeeld uit jullie praktijk van de resultaten?
Noortje: ‘Vanuit de praktijk hebben wij hier meerdere succesverhalen over. Eén van de mooiste was een 53-jarige cliënt die vanuit de reguliere zorg het stempel PDS (prikkelbare darm syndroom) had gekregen en al jarenlang rondliep met buikklachten. Uit de ontlastingsonderzoeken bleek dat er een parasiet aanwezig was. Die hebben we verwijderd en de buikklachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Ook kinderen kunnen enorm opknappen van het opruimen van een parasiet, opgedaan op de crèche of in de zandbak. We hebben vaak gezien dat ‘hangerige’ kinderen met een bleke snuit en donkere kringen rond hun ogen eenmaal verlost van een parasitaire besmetting weer hun gezonde energie terugkrijgen’.
Over Labsolute
Liedewij Theisens en Noortje Berger zijn de founders van Labsolute. Met de holistische & science based Essential Test analyseert Labsolute je unieke darmflora en bloedwaarden. Op basis van je labuitslagen krijg je een gepersonaliseerd voedings- en supplementadvies voor een optimale gezondheid. Een aanrader!
Meer lezen over je gezondheid en orthomoleculaire geneeskunde?
1. Stop ontstekingen, eet vetten (maar dan wél in de juiste verhouding)
2. Dit is wat 3 maanden decaf koffie drinken met je lichaam doet + de orthomoleculaire visie op cafeïne
3. Dit is de top 3 slaapverstoorders & orthomoleculaire tips die helpen
4. Een schildklierprobleem zonder dat je het weet? Zo herken je de symptomen
5. Last van haaruitval? Orthomoleculair therapeut geeft 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt