Haaruitval? 5 gouden tips van een orthomoleculair therapeut

Body
haaruitval tips
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
26.06.2023

Dat je haar uitvalt is een natuurlijk proces. Iedereen verliest ongeveer 50 tot 150 haren per dag. Maar wat te doen als het veel meer haren zijn dan dat? Volgens orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe kun je beter op zoek gaan naar de oorzaak dan allerlei dure middeltjes kopen. Vaak begint haaruitval namelijk bij een hormonale disbalans. In veel gevallen kun je gelukkig zelf iets aan haaruitval doen. Met de 5 tips in dit artikel spaar je jouw haar.

Haaruitval? Met deze 5 orthomoleculaire tips spaar je jouw haar

Er worden steeds meer pilletjes en smeersels door wetenschappers bedacht om haaruitval te voorkomen of te vertragen. Deze middelen werken bij sommige mensen, maar beïnvloeden de hormonale cyclus van het lichaam vaak nadelig met allerlei gevolgen van dien. Om haaruitval daadwerkelijk aan te pakken is het dan ook van belang om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te weten te komen welke specifieke hormonen bij jou uit balans zijn. Dit vormt de basis voor een specifiek plan van aanpak, waarbij aanpassingen in voeding en leefstijl, plus eventueel aanvullende suppletie de ernst van de haaruitval kunnen verminderen. Heb jij last van overmatige haaruitval? Dan wil ik je hierbij graag een aantal tips geven waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

1. Verminder stress

Onder stress produceren je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol. En dat blijft door de slechte doorbloeding van de hoofdhuid lang aanwezig en komt ook in het talg terecht in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan de haarwortels beschadigen waardoor de betreffende haar kan afsterven. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Het helpt niet om het weg te duwen, te negeren of je ertegen te verzetten. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen je in dit proces ondersteunen.

2. Zorg voor een goede doorbloeding

Als de doorbloeding van je hoofdhuid niet goed is, is de kans op haaruitval groter. Een hoofdmassage brengt de doorbloeding op gang. Een traag werkende schildklier zorgt voor een verminderde doorbloeding. Heb je naast haaruitval last van klachten als overgewicht, weinig energie, koude handen en voeten en constipatie? Dan adviseer ik je schildklierwaarden te laten meten en contact op te nemen met een deskundige om je schildklier te ondersteunen.

3. Eet zwavelrijke en eiwitrijke voeding

Om sterk en gezond haar te creëren heeft je lichaam de juiste bouwstenen nodig. Haar bestaat uit keratine, wat op zijn beurt weer uit het eiwit cysteïne bestaat. Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft en daarom kun je het beste kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals broccoli, kool (chinese kool, bloemkool, boerenkool), knoflook, uien, spruiten en prei. Het essentiële aminozuur lysine is ook een belangrijk stofje. Het wordt beschouwd als één van de belangrijkste aminozuren voor het haar, wellicht doordat dit de opname van zink en ijzer verbetert. Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis en tempeh bevat lysine. Daarnaast zitten noten, zaden, quinoa en boekweit ook vol met dit nutriënt. Je kunt er ook voor kiezen om een lysine supplement te slikken. Biotine – ook wel bekend als vitamine B8 – blijkt een belangrijke vitamine te zijn in de strijd tegen haaruitval. In eieren zit relatief veel biotine, maar je kunt deze vitamine ook binnen krijgen in de vorm van een biotine supplement.

4. Zorg voor voldoende ijzerinname

Een tekort aan ijzer kan mede leiden tot overmatig haaruitval. Bij een ijzertekort raad ik je aan om dit vooral uit je voeding te halen. Goedkope ijzersupplementen kunnen ijzer stapelen in je lichaam en richten zo meer schade aan dan dat ze goed voor je zijn. IJzer komt in eten voor in 2 vormen: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en wordt beter opgenomen dan het non-heemijzer dat zich zowel in dierlijke als plantaardige producten bevindt. Goede bronnen van heemijzer zijn: vlees, vis en kip. Goede bronnen van non-heemijzer zijn: spinazie, havermout, quinoa, spirulina, ei, linzen en noten.

5. Wees lief voor je darmen

Gezonde darmen liggen ten grondslag voor een goede opname van vitamines en mineralen en een evenwichtige hormoonhuishouding. Wanneer er sprake is van haaruitval dien je daarom altijd te worden gekeken naar de gezondheid van de darmen. In mijn praktijk zie ik met grote regelmaat vrouwen die last hebben van een opgeblazen buik en een traag ontlastingspatroon of juist diarree. Het aanpakken van de verteringsproblemen is altijd de eerste stap om de hormonen in het lichaam in balans te brengen. Door de samenstelling van de darmflora in beeld te brengen met behulp van ontlastingsonderzoek en voedselintoleranties in kaart te brengen door een voedselintolerantietest, kan er gericht te werk worden gegaan.

Haaruitval tip van de redactie

Je hoofdhuid structureel masseren kan een wereld van verschil maken voor je lokken. Dat kan lekker makkelijk met een scalp brush, een handige tool die je hoofdhuid masseert én reinigt. Bovendien is het een fijn selfcare ritueel met een stress verlagende werking. De massage tool kan haaruitval verminderen doordat ‘ie de bloedcirculatie stimuleert en je hoofdhuid schoonmaakt. Dit is onze favoriete, biologisch afbreekbare scalp brush. Wil je je massage naar een volgend niveau tillen? Voeg dan rozemarijn olie toe. De olie is een van de beste voor volume, groei en haardikte. Meer lezen over de scalp brush? Dat kan hier. 

MEER LEZEN VAN KARLIJN

Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Vaak moe? Denk eens aan een ijzertekort
Is jouw maandelijkse cyclus normaal?
Dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er van af

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.