Dit is wat 3 maanden decaf koffie drinken met je lichaam doet

Food
Dit is wat 3 maanden decaf koffie drinken met je lichaam doet
karlijn visser

Karlijn Visser
30.07.2019

Het is nu zo’n 3 maanden geleden dat ik mijn cappuccino mét cafeïne heb ingeruild voor de cafeïnevrije variant. Ik wilde af van het opgejaagde, trillerige gevoel dat ik kon hebben nadat ik 2 dubbele cappuccino’s (dus 4 espresso shots in totaal) achter elkaar had weggewerkt. En wat blijkt? Mijn energielevel is gedurende de dag constanter, ik ben minder trillerig en helderder in mijn hoofd. Je begrijpt dat ik de afgelopen weken op onderzoek ben gegaan naar de perfecte decaf koffie; voor thuisgebruik en in de horeca. Daarover later mijn bevindingen. Eerst deel ik het gesprek dat ik met orthomoleculair therapeut Stefanie Klaver had over de vraag; is cafeïnevrije koffie een gezonder alternatief voor koffie met cafeïne? 

Dit is wat 3 maanden decaf koffie drinken met je lichaam doet

Eén van de meest gestelde vragen die orthomoleculair therapeut Stefanie Klaver van gezondheidsinstituut Klaever Health krijgt van haar cliënten is: ‘Mag koffie’? Haar antwoord daarop is 9 van de 10 keer: ‘Van mij wel! Maar weet dat je lichaam zelf heel goed aangeeft of de koffie wel of niet goed valt en na hoeveel espresso shots je trillerig begint te worden’. Cafeïnevrije koffie lijkt haar opmars te maken. Het is een uitkomst voor mensen die graag koffie drinken, maar de negatieve effecten van de cafeïne niet willen ervaren. Nieuwsgierig als ik ben ging ik over de decaf koffie trend in gesprek met Stefanie.

Wat is cafeïne precies en waar zit het in?

Stefanie: ‘Cafeïne (ook wel coffeïne genoemd) is in zijn puurste vorm een wit gekleurde plantaardige stofje. Interessant feit: in de plant heeft cafeïne een beschermende functie en kan het insecten die de plant zouden willen aanvreten verlammen. Dat cafeïne in koffiebonen zit weten we allemaal. Maar wist je dat cacao, theebladeren, kolanoten en guarana ook cafeïne bevatten?’

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Wat zijn de voordelen en nadelen van cafeïne?

Stefanie: ‘Cafeïne heeft een stimulerende werking op je energieniveau, vetverbranding en concentratievermogen. Daarbij bevat cafeïne krachtige antioxidanten die een beschermende werking hebben op je systeem. Naast deze positieve effecten hangen er voor sommige mensen vooral nadelen aan het binnenkrijgen van cafeïne. Zo zou cafeïne hartkloppingen, een gevoel van angst, onrust, slapeloosheid en trillingen kunnen veroorzaken. Kortom, voor de een heeft het drinken van koffie met cafeïne voordelen, voor de ander juist niet. Dit is helemaal afhankelijk van hoe jouw systeem op cafeïne reageert en de omstandigheden waarin jij je bevindt’.

Is cafeïnevrije / decaf koffie de uitkomst?

Stefanie: ‘Laten we beginnen met het feit dat ‘cafeïnevrije’ koffie eigenlijk niet echt cafeïne vrij is. Koffie kan namelijk nooit volledig cafeïnevrij gemaakt worden. Decaf is een betere omschrijving. In een kopje decaf blijft namelijk zo’n 3 mg cafeïne achter. Dit is een heel stuk minder dan de normale 85 mg per kopje, maar cafeïne vrij is het niet. Voor mensen die van koffie houden maar klachten ervaren bij het binnenkrijgen van de cafeïne (zoals eerder omschreven), is decaf een passend alternatief. Bijkomend voordeel is dat ook decaf koffie rijk is aan de eerder genoemde antioxidanten die ‘gewone’ koffie bevat. Deze gaan namelijk niet verloren in het proces. De overstap van koffie met cafeïne naar decaf kan klachten zoals hoofdpijn met zich meebrengen. Laat je vooral niet ontmoedigen, de klachten zullen naar verloop van tijd verdwijnen’.

Wanneer raad je aan om decaf koffie te drinken?

Stefanie: ‘Decaf is aan te raden bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Een belangrijk punt is dat cafeïne de cortisolproductie stimuleert. Voor mensen die zich al gejaagd en onrustig voelen (een gevoel dat wordt veroorzaakt door een verhoogde cortisol productie onder invloed van stress) raad ik cafeïne sterk af. Ook adviseer ik vrouwen die zwanger zijn voor decaf te kiezen’. Wil je meer weten over (decaf) koffie en je eigen gezondheid? Neem dan contact op met Stefanie Klaver via info@klaever-health.nl

Meer lezen?

Koffie & Ayurveda: dit zijn 7 Ayurvedische eyeopeners voor coffee lovers
Cortisol en koffie: dus dit gebeurt er allemaal in je lijf na de eerste slok…
Bulletproof Coffee: vetverbrandende koffie hype uit de VS
Cortisol: 5 tips om dit stresshormoon direct te verlagen
Koffie drinken en je spirituele ontwikkeling

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link