Een schildklierprobleem? Zo herken je de symptomen

Body
schildklierproblemen
schildklierproblemen


04.06.2020

Kom je aan als je alleen al naar eten kijkt? En heb je vaak last van koude handen en voeten? Schildklierproblemen komen helaas vaker voor dan je denkt. Vooral vrouwen zijn er gevoelig voor. Volgens de laatste schattingen krijgt circa één op de acht vrouwen er last van. Toch blijven klachten vaak onopgemerkt…

Een schildklierprobleem? Zo herken je de symptomen

Symptomen die duiden op een schildklierprobleem lopen uiteen: van kouwelijkheid, brosse nagels en gewichtstoename tot tinnitus en verstopping (dat laatste in het geval van een trage schildklier). Afwijkende waardes komen bij een bloedonderzoek vaak niet eens naar voren. Waarom niet? Wel, bij de meeste bloedtesten wordt alleen de waarden van de TSH (Thyroid Stimulating Hormone) en vrij T4 (thyroxine) gemeten. Maar als jouw lijf de conversie van T4 naar T3 niet (goed) kan maken dan komen jouw problemen dus niet naar boven. En zo lopen er behoorlijk wat mensen (vooral vrouwen) met klachten rond die van hun huisarts te horen krijgen dat er niets aan de hand is. Heel vervelend, dus vraag vooral door en spoor je dokter aan ook je actieve T3 te testen.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Schildklierproblemen en je voeding

Voeding kan je schildklierproblemen weliswaar niet volledig genezen, maar wél een stuk in de goede richting helpen. Er wordt vaak gezegd dat je beter geen rauwe cruciferen groenten (broccoli, bloemkool, spruitjes, spinazie, radijsjes, waterkers) kunt eten. Dit omdat bepaalde stoffen in deze groenten de omzetting van schildklier hormoon of de opname van jodium zouden hinderen. Hier is de laatste tijd veel onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Alleen het eten van enorme hoeveelheden van deze groenten in rauwe vorm kunnen een probleem opleveren. Onderzoekers gaven echter aan dat de normale mens, ook als je heel gezond eet en regelmatige rauwe groentesapjes drinkt, echt niet aan deze hoeveelheden komt en wanneer er geen jodiumtekort bestaat deze groenten juist meer gezondheidsvoordelen bieden wanneer je ze wel eet. Probeer ze dus niet uit je voedingspatroon te schrappen, maar stoom ze licht als je toch het idee hebt dat je ze veel eet en bang bent dat je jodium opname in het gedrang komt.

Meer jodium

Jodium is inderdaad nodig voor een goede schildklierfunctie, maar om nu veel brood te gaan eten om aan je jodium te komen is hetzelfde als Fruitella eten om aan je drie stuks fruit per dag te komen. Haal jodium liever uit z’n natuurlijke vorm. Denk aan zeegroentes zoals zeewier en kelp, maar ook uit venkel en bladpeterselie. Eet je dit niet heel vaak, dan kun je af en toe een tabletje kelp bijslikken. Niet teveel of te vaak, want er zijn ook weer onderzoeken die duidelijk laten zien dat een teveel aan jodium juist weer averechts op onze schildklier werkt.

No no’s voor mensen met schildklierproblemen

Andere duidelijke no no’s voor mensen met een schildklier probleem (maar ook zonder kun je deze producten beter mijden) zijn:

 • suiker (een bloedsuikerspiegel die uit balans is verstoort de werking van je schildklier)
 • ongefermenteerde soja met uitzondering van de gefermenteerde soja (tempeh, miso en shoyu)
 • energiedrankjes zoals Red Bull
 • te veel koffie
 • stress (dit hindert de conversie van je schildklier hormoon)
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

amberalbarda.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.