Lavendel: dit is de geneeskrachtige werking op je lichaam

Body
lavendel

In de zomer staat lavendel in bloei en kleurt de planeet een beetje paars. De naam lavendel komt van het woord “Lavere” wat “wassen” betekent. Deze naam gaven onze voorouders eeuwen geleden aan de plant. Lavendel geeft je lichaam én wasgoed namelijk een heerlijk frisse geur. Het krachtige kruid heeft echter veel meer in haar mars dan het verspreiden van een aangename geur. Er is behoorlijk wat wetenschappelijk bewijs voor de geneeskrachtige werking van deze paarse plant. 

Dit is de geneeskrachtige werking van lavendel op je lichaam

Lavendel is een kruid dat oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Rond het jaar 1000 namen monniken lavendel op hun pelgrimstochten mee naar noordelijkere streken. In de Middeleeuwen strooide men lavendel in en om het huis om ziektes, insecten en zelfs de duivel op afstand te houden. Lavendel stond bovendien bekend als ‘kruid van de liefde’. Vrouwen besprenkelden hun hals en polsen met essentiële olie om mannen aan te trekken. Prostituees gebruiken de geur zelfs om hun professie op een subtiele manier kenbaar te maken. Ook de Franse parfumindustrie ontdekte lavendel. Lavendel kreeg de bijnaam ‘het blauwe goud’. Dit omdat de vraag naar de heerlijk ruikende plant steeds groter werd.

Medicinale werking van lavendel

Hoewel lavendel vooral bekend staat om haar geur, heeft de plant ook een medicinale werking. Je kunt lavendel op verschillende manieren toepassen. Bijvoorbeeld als etherische lavendelolie. Lavendelolie is een van de weinige etherische oliën die zonder verdunning rechtstreeks op de huid kan worden aangebracht.

Ontsmetten

Wat niet veel mensen weten is dat lavendel een antiseptische werking heeft. Een flesje etherische lavendelolie mag dan ook niet ontbreken in je verbanddoos. Lavendelolie is effectief bij bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. De olie werkt goed bij onstekingen en is geschikt om schaaf-, en snijwondjes mee te ontsmetten. Ook helpt de olie bij brandwonden. Druppel – als de brandwond is afgekoeld – 2 à 3 druppels olie op de wond en herhaal na 30 minuten. Zonnebrand, insectenbeten en ontstekingen van de huid zoals acné kun je er ook mee behandelen. Zelf druppel ik altijd een paar druppels lavendelolie op een pleister voordat ik een wondje afplak. Dit bevordert het genezingsproces en voorkomt ontstekingen.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

Verlichtend en kalmerend

Lavendelolie is niet alleen geschikt om wondjes te verzorgen. De olie ontspant verkrampingen en geeft verlichting als je last hebt van gespannen spieren in je nek en schouders. Daarnaast werkt de geur daadwerkelijk kalmerend, iets dat Japanse medici ontdekten in een recente studie gepubliceerd in Frontiers in Behavioral Neuroscience. In lavendel zit het natuurlijke geurstofje linalool. Dit stofje prikkelt reukzenuwen in de neus. Deze zenuwen geven op hun beurt een kalmerend signaal door naar de hersenen. De bevindingen van de Japanse onderzoekers bevestigen het vermoeden dat het extract van lavendel dezelfde angstremmende eigenschappen heeft als bijvoorbeeld diazepam (valium) en slaapmiddelen. Alleen dan zonder vervelende bijwerkingen. Druppel dus vooral wat lavendelolie op je hoofdkussen. Of zet een verdamper in je slaapkamer. Ook fijn: een ontspannend voetenbad! Meng hiervoor 3 eetlepels lavendelbloemen met 3 eetlepels zeezout of (nog beter!) Epsom zout met warm water. Epsom zout zit namelijk bom vol magnesium wat zorgt voor extra ontspanning.

Lavendel latte en lavendelthee

lavendel latteDe bladeren en bloemen van lavendel zijn eetbaar. Strooi een paar bloemetjes of blaadjes door een salade of maak een lavendel latte! Verwarm voor 1 grote mok 300 ml biologische haverdrink met daarin één eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes. Laat 2 minuten trekken en zeef dan de lavendel er uit. Voeg een mespuntje vanillepoeder toe (ongezoet), een snufje kaneel en 1 tl honing of ahornsiroop. Meer een theedrinker? Lavendelthee werkt ontspannend bij nervositeit en smaakt verrukkelijk. De thee maak je door kokend water (afkoelen tot 90 graden) over een halve theelepel bloemetjes en/of blaadjes in een beker te gieten. Laat afgedekt 10 minuten trekken voordat je de bloemetjes uit het water zeeft.

Contra indicaties

Hoewel de paarse krachtpatser enorm heilzaam is, is het kruid niet geschikt voor mensen met galstenen en zwangere en borstvoedende vrouwen. Gebruik lavendel niet in combinatie met de volgende medicijnen: Jodium en ijzerzouten, medicijnen voor een hoge bloeddruk, kalmerende medicijnen zoals slaappillen, anxiolytica, antidepressiva, antipsychotica, antihistaminica, hart- of astma medicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Kruiden kunnen krachtiger zijn dan je denkt!

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.