Zo’n 15% van alle stellen met een kinderwens krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Hoewel dit allerlei achterliggende (medische) oorzaken kan hebben, speelt ook je voeding een belangrijke rol. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon draagt bij aan een evenwichtige hormoonhuishouding. En als je hormonen in balans zijn, dan neemt je vruchtbaarheid toe…
Je vruchtbaarheid verhogen? Orthomoleculair therapeut deelt 7 gouden tips
Karlijn Hoebe: ‘Wil je graag zwanger worden? Dan is het belangrijk dat je hormonen in evenwicht zijn. Vooral de balans tussen progesteron en oestrogeen speelt een grote rol. Door te weten wat je beter wel en niet kunt eten en – indien nodig – je voedingspatroon aan te passen kun je de kans op een zwangerschap behoorlijk vergroten. Deze 7 adviezen geef ik aan vrouwen die graag hun vruchtbaarheid willen verhogen. Hopelijk helpen ze jou verder!’
1. Eet voeding rijk aan antioxidanten
Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je weefsel en cellen en kunnen zowel sperma- als eicellen beschadigen. Antioxidanten hebben maar één missie: het aantal radicalen dat schade kan aanbrengen binnen de perken houden. Op die manier kunnen antioxidanten de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verhogen. Voeding zoals fruit, groenten, noten zitten vol antioxidanten zoals vitamine C en E, foliumzuur, zink en betacaroteen.
2. Vermijd transvetten
Je celmembranen moeten worden opgebouwd uit de juiste vetten (o.a. omega-3 vetzuren) om hun soepelheid te garanderen wat nodig is voor het goed functioneren van de cellen. Het dagelijks eten van deze gezonde vetten is daarom mede belangrijk om de vruchtbaarheid te verbeteren. Transvetten worden daarentegen in verband gebracht met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid, door het vermindert functioneren van hormoonreceptoren en de negatieve effecten op de insulinegevoeligheid. Transvetten zitten in in gehydrogeneerde plantaardige oliën, margarine, gefrituurde voeding, bewerkte producten zoals chips, koekjes en gebak.
3. Eet meer vezels
Vezels zijn niet alleen essentieel voor een goede gezondheid en goede darmwerking, maar óók voor je hormonale balans. Dit laatste komt door de invloed van vezels op de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Dit hormoon wordt afgebroken in je lever, komt vervolgens in je darm en verlaat via de urine, maar vooral via de ontlasting het lichaam. Een slechte darmwerking door een overvloed aan schadelijke darmbacteriën en te weinig vezels in het voedsel, zorgt ervoor dat de afgebroken oestrogenen niet tijdig worden afgevoerd. Hierdoor worden oestrogenen opnieuw opgenomen in je lichaam. Dit kan zorgen voor oestrogeendominantie, een overmatige groei van baarmoederslijmvlies en de groei van poliepen en cystes. Het eten van voldoende vezels zorgt voor een goede darmwerking waardoor de afgebroken oestrogenen worden afgevoerd. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn volkoren granen, fruit, groenten en bonen.
4. Eet minder geraffineerde koolhydraten
Niet alleen de hoeveelheid koolhydraten is van belang, maar ook het type koolhydraten. Voornamelijk geraffineerde koolhydraten kunnen een probleem vormen. Suikerrijk eten en drinken, bewerkte granen zoals witte pasta, brood en rijst vallen onder geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten hebben een hoge glycemische index (GI). Dit betekent dat ze je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Voeding met een hoge glycemische index wordt in verband gebracht met een verhoogd risico verminderde insulinegevoeligheid en ovulatoire onvruchtbaarheid.
5. Neem een goed opneembare multivitamine
Vitamines en mineralen werken samen met andere voedingsstoffen om chemische reacties te bewerkstelligen voor je hormoonproductie. Vitamines A, vitamine D, vitamine E, vitamine C en B-complex zijn cruciaal voor een goede vruchtbaarheid en conceptie. Daarnaast mogen magnesium, zink, selenium, ijzer niet ontbreken. Vrouwen die multivitaminen nemen hebben minder kans op ovulatoire onvruchtbaarheid. Multivitaminesupplementen met foliumzuur kunnen extra gunstig zijn voor vrouwen die zwanger willen worden. Het is belangrijk dat je een goed opneembare multivitaminen neemt die bij je past. Het advies is om je hier goed in te laten adviseren door een voedingstherapeut of specialist.
6. Verminder cafeïne
Cafeïne kan de vruchtbaarheid bij vrouwen negatief beïnvloeden. Een onderzoek wijst uit dat vrouwen die meer dan 500 mg cafeïne (1 kopje bevat gemiddeld 100 mg) drinken er tot 9,5 maanden langer over doen om zwanger te worden. Uit een ander onderzoek blijkt dat een hoge cafeïne inname voor de zwangerschap in verband gebracht met een verhoogde kans op een miskraam. Laboratoriumtesten tonen juist aan de cafeïne de beweeglijkheid van sperma aanzienlijk vergroot, wat juist een gunstige invloed kan hebben op de vruchtbaarheid. Echter, naarmate de cafeïne concentratie groter is, daalt het bevruchtingspercentage. Cafeïne zit naast koffie o.a. ook in groene en zwarte thee en cola.
7. Verhoog de ijzerinname
Gebrek aan ijzer kan bloedarmoede als gevolg hebben. Dit uit zich vooral in moeheid, lusteloosheid, hoofdpijn, bleekheid maar ook verlaagde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. De gezondheidsraad heeft geconstateerd dat het ijzerstatus bij 35% van de vrouwen in de vruchtbare periode te laag is. De verschijnselen ontstaan vaak pas als er langere tijd minder ijzer actief is in het lichaam. Je dient echter op te passen met het innemen van ijzersupplementen wegens overdosering. Mocht je willen weten hoe het staat met de hoeveelheid ijzer in jouw lichaam, kan je dat laten vaststellen door een bloedanalyse.
Ijzer en je voeding
Een veilige manier om wat meer ijzer binnen te krijgen is door middel van je voeding. IJzer komt voor in eten als heemijzer (dierlijke bron) en non-heemijzer (plantaardige bron). Non-heemijzer uit plantaardige voeding is moeilijker door het lichaam op te nemen in vergelijking tot heemijzer uit dierlijke voeding. De opname van non-heemijzer kan je verhogen door het te combineren met voeding rijk aan vitamine C. Natuurlijke ijzerbronnen zijn o.a vlees, groene groenten, gedroogde vruchten, eigeel, sesamzaadjes en rauwe cacao.
Levensstijl en vruchtbaarheid
Goede voeding is dus van groot belang voor een gezond lichaam en het voorplantingssysteem. Naast een gezond voedingspatroon kunnen ook positieve veranderingen in je levensstijl, zoals beweging en stressmanagement, de vruchtbaarheid verbeteren en het lichaam voorbereiden op zwangerschap. Hoewel je dus op allerlei manieren aan je eigen vruchtbaarheid (en die van je partner) kunt werken, is het bij vruchtbaarheidsproblemen verstanding om ook contact op te nemen met je huisarts. Er kan immers ook sprake zijn van een medische oorzaak.
Over Karlijn Hoebe
Karlijn Hoebe is orthomoleculair therapeut & transformatie coach. Zij begeleidt voornamelijk vrouwen met uiteenlopende (hormonale) klachten om meer in balans te komen. Voor persoonlijk advies kun je bij haar terecht in haar praktijk in Heiloo of online een afspraak bij haar maken. Kijk voor meer informatie op https://karlijnhoebe.nl of stuur een mail naar info@karlijnhoebe.nl
Meer lezen van Karlijn Hoebe
Als volwassen vrouw last van acne? Dit kunnen de oorzaken zijn
Haaruitval? Met déze 5 tips van een orthomoleculair therapeut spaar je jouw haar
Dit is de (niet te onderschatten!) invloed van je darmflora op het gelukshormoon serotonine
Opgeblazen buik? 8 tips van een orthomoleculair therapeut om ‘m weer plat te krijgen
Xeno-oestrogenen: zo werken ze oestrogeendominantie in de hand
Candida: dit zijn de oorzaken en symptomen van deze ziekmakende schimmel
PMS klachten? Deze 9 orthomoleculaire tips brengen verlichting
Een jodiumtekort? Hieraan herken je de symptomen
Er zijn 4 lichaamstypes, dit onthullen ze over jouw hormoonhuishouding
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast