Candida: dit zijn de oorzaken en symptomen van deze ziekmakende schimmel

Body
candida
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
22.02.2021

Candida is een gistsoort die van nature voorkomt op slijmvliezen in je mond, vagina en darmen. In je darmen maakt het – samen met een aantal gezonde bacteriën – onderdeel uit van je darmflora. Tot zover nog geen rode vlag. Zolang je darmflora in balans is krijgt Candida geen kans. Dan zijn de ‘goede’ darmbacteriën in grotere getale aanwezig en onderdrukken ze de aanwas van ‘slechte’ darmbacteriën, gisten en schimmels. Maar wanneer Candida gaat woekeren kun je allerlei vervelende klachten krijgen zoals huidproblemen, schimmelinfecties en een onbedwingbare hang naar zoetigheid. We vroegen orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe om opheldering.

Candida: dit zijn de oorzaken en symptomen van deze ziekmakende schimmel

Karlijn: Candida gaat pas groeien wanneer het gist de gelegenheid krijgt om zich te vermeerderen. Raakt je lichaam uit balans, dan kan Candida gaan woekeren en veranderen in een ziekmakende schimmel. Dat woekeren kan jaren ongemerkt doorgaan en heeft verstrekkende gevolgen voor je gezondheid.

4 Veel voorkomende oorzaken van een Candida-infectie

1. Medicatie

Over het algemeen geldt dat een verzwakt immuunsysteem Candida de kans geeft om te gaan woekeren. Dit kan ontstaan door een antibioticakuur maar ook door andere behandelingen en/of medicatie. Zo staan onder andere anticonceptiepillen erom bekend dat ze schimmelgroei kunnen bevorderen. Wanneer je te weinig maagzuur hebt, kan Candida ook gaan groeien. Deze “onschuldige” gist remt de aanmaak van maagzuur en de werking van de ‘klep’ tussen je slokdarm en maag. Dat kan leiden tot brandend maagzuur. Als je hier vervolgens weer maagzuurremmers voor gaat gebruiken begrijp je dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

2. Voeding

Je voeding speelt een grote rol bij Candida overgroei. Overmatig gebruik van suikers (fruit, honing, etc.) en geraffineerde koolhydraten geeft zo’n gist extra voeding. Naast voeding die Candida laat groeien zijn er ook voedingsmiddelen die deze gist goed gezind zijn, zoals gefermenteerde en schimmel houdende producten (paddenstoelen, schimmelkaas). Het klinkt misschien onlogisch maar zelfs ‘gezonde’ producten kunnen invloed hebben. Ze kunnen leiden tot overgevoeligheid waar maag-darmklachten het gevolg van zijn. De vraag is dan: “Wat is nu wel en wat is niet gezond?” Daar is maar één antwoord op en dat is: ‘’Voeding die bij jou past op dat moment.’’ Ieder persoon is namelijk uniek en ieder lichaam reageert anders. Een voedselintolerantietest kan daarbij eventueel meer inzicht bieden. Hét anti-candidadieet bestaat helaas niet.

3. Stress en hormonale disbalans

Buiten medicatie en voeding kan een disbalans in je hormonen Candida aanzetten tot woekering. Langdurige stress speelt hierin een belangrijke rol omdat het je immuunsysteem verzwakt. Bij een stressreactie spelen verschillende hormonen een rol, waarvan cortisol er één is. Cortisol heeft een negatief effect op de productie van je spijsverteringsenzymen en darmpassage.

4. Een lekkende darm

Als laatste meest voorkomende oorzaak kan een overgroei aan Candida invloed hebben op de beschermende slijmlaag in je darmen. Candida dringt als het ware die slijmlaag binnen en kan zorgen voor een ontsteking van het darmslijmvlies. De eiwitten die ervoor zorgen dat de slijmvliescellen bij elkaar blijven zitten kunnen worden afgebroken, waardoor er kleine gaatjes in je darmen ontstaan. Dit wordt ook wel een verhoogde darmdoorlaatbaarheid of een lekkende darm genoemd. Niet alleen de Candida, maar ook andere stoffen kunnen door deze kleine gaatjes in het bloed terecht komen en vanuit daar verspreiden. De gevolgen van een lekkende darm zijn daardoor verstrekkend en kunnen een mogelijke oorzaak zijn van langdurige vermoeidheidsklachten, chronische gezondheidsproblemen of huidproblemen (zoals eczeem en acné). Wanneer je al lange tijd kampt met deze klachten is het dus van belang om ook eens goed naar je darmen te kijken.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

De symptomen van een Candida-infectie

De symptomen van teveel aan Candida kunnen heel divers zijn. En juist dat maakt de herkenning er van zo lastig. Over het algemeen is er vaak sprake van een aantal van de volgende symptomen:

 • problemen met de huid en/of slijmvliezen
 • schimmelinfecties van huid en/of nagels
 • behoefte aan zoetigheid en/of alcohol
 • allergieën, spijsverteringsklachten zoals obstipatie/diarree/opgeblazenheid/gasvorming/krampen
 • langdurige vermoeidheid en/of een lethargisch gevoel
 • spierspanning
 • slapeloosheid

Wanneer jij je al voor langere tijd niet vitaal voelt, dan adviseer ik je een (schriftelijke) Candidatest te doen. Een goede gratis test vind je hier. Scoor je hoog en wil je het zeker weten, laat dan een ontlastingsonderzoek doen bij een arts of orthomoleculair therapeut/darmspecialist. Het is soms lastig via je huisarts een test te krijgen voor Candida, want sommigen erkennen het niet als een serieus ziektebeeld. Neem in dat geval zelf de verantwoordelijk voor je gezondheid en ga op zoek naar een alternatief.

Eerste hulp bij Candida

Eerder gaf ik al aan dat ieder persoon uniek is en er geen eenduidig advies is wat betreft voeding. Toch zijn er een aantal belangrijke maatregelen die je kunt nemen als er bij jou sprake is van een overgroei aan candida. Ervaar eens wat dit voor je kan doen:

1. Vermijd toegevoegde suikers. Dat betekent dus ook geen honing, fructose, melksuikers etc.
2. Verhoog je inname van voedingsvezels vanuit groente, zaden, pitten etc.
3. Vermijd gisten, schimmels en gefermenteerde producten. Denk aan paddenstoelen en schimmelkaas.
4. Gebruik meer van de producten: knoflook, kurkuma, kokosolie.
5. Gebruik supplementen om je gezondheid en darmflora te ondersteunen. Bijvoorbeeld een orthomoleculaire multivitamine en probiotica.
6. Gebruik supplementen specifiek tegen candida. Overleg hiervoor met je therapeut of arts.

Pak de oorzaak van candida aan

Er zijn dus veel meer factoren dan alleen voeding die een rol spelen in het (opnieuw) ontstaan van candida. Alleen je voeding aanpassen zal zeker helpen maar als er sprake is van een teveel aan stress, slaapstoornissen of iets anders dat je immuunsysteem blijvend belast, dan is het water naar de zee dragen. Ik geloof dat je altijd op zoek moet gaan naar de oorzaak van je symptomen, om daadwerkelijk resultaat te krijgen en te behouden op de lange termijn.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Meer lezen van Karlijn Hoebe

Afvallen? Deze rol speelt je darmflora
Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Vaak moe? Denk eens aan een ijzertekort
Is jouw maandelijkse cyclus normaal?
Dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er van af

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.