Somber en niet vooruit te branden? Denk dan eens aan een jodiumtekort

Body
jodiumtekort
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
18.12.2019

Jodium is cruciaal voor een goede gezondheid. Dit essentiële spoorelement ondersteunt de werking van je schildklier, houdt je hormonen in balans en beschermt tegen de schadelijke gevolgen van zware metalen en radioactieve straling. Reden genoeg om je te verdiepen in jodium én wat vaker zeewier en kelp te eten. Want als ergens veel jodium in zit dan is het wel in zeegroentes. Orthomoleculair voedingscoach Karlijn Hoebe praat je bij.

Somber en niet vooruit te branden? Denk dan eens aan een jodiumtekort

Karlijn: Bij jodium denk je in eerste instantie misschien aan een vloeistof die je gebruikt om een wondje te desinfecteren. Dat jodium ook een belangrijk spoorelement is weet niet iedereen. Om schildklierhormonen te produceren heeft je schildklier jodium nodig. Schildklierhormonen zijn essentieel voor een normale groei en spelen een belangrijke rol bij het energieverbruik, het reguleren van je hartslag en bloeddruk en je vetverbranding. Jodium is echter niet alleen belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen. Ook de balans van diverse andere hormonen wordt direct of indirect beïnvloed door jodium. Zo blijkt dat er een verband is tussen een jodiumtekort en mensen met insulineresistentie en/of een te laag gehalte aan het stresshormoon cortisol. Een laag cortisolgehalte wordt vaak gezien bij mensen met een burn-out. Daarnaast kan een jodiumtekort leiden tot een verhoogde oestrogeenproductie. Hierdoor kan het risico op bepaalde vormen van kanker zoals borstkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker toenemen. Het punt is dat een jodiumtekort lange tijd ongemerkt kan blijven omdat de schildklier jodium kan opslaan.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Jodiumtekort, hoe herken je het?

Het moge duidelijk zijn dat je algehele gezondheid gebaat is bij voldoende jodium. Volgens de World Health Organization blijkt echter dat 37,5% van alle Nederlanders (zo’n 6 miljoen mensen) minder dan 100 microgram jodium per dag binnenkrijgt. Toch hoor je daar maar weinig over. Dit komt omdat de symptomen van een jodiumtekort pas optreden als je gedurende een lange periode te weinig jodium binnenkrijgt. De grootste risicogroepen voor een jodiumtekort zijn (zwangere) vrouwen en oudere kinderen. Kinderen hebben per dag ongeveer 100 microgram jodium uit voeding nodig en volwassenen 150 microgram. Lacterende en zwangere vrouwen hebben zo’n 200 microgram aan jodium nodig per dag. De veilige maximumgrens voor jodium verschilt nogal. Zo is deze hier in Nederland vastgesteld op 600 microgram per dag, terwijl de grens in Amerika bij 1100 microgram ligt. Veel artsen en voedingsdeskundigen waarschuwen voor een te hoge inname van jodium. Volgens de WHO wegen de voordelen van jodium echter veel zwaarder dan de nadelen van een tekort. Echter, mocht je vermoeden dat je een schildklierafwijking of ernstig jodiumtekort hebt dan doe je er goed aan eerst een arts of therapeut te raadplegen en een bloedonderzoek te laten uitvoeren.

Herken jij de onderstaande symptomen, dan is het verstandig om je jodiumgehalte eens te laten testen:

  • Koude handen en voeten
  • Abnormale gewichtstoename
  • Droge huid en haren (breekbare haren)
  • Breekbare nagels
  • Hese stem
  • Lusteloosheid en somberheid
  • Slecht geheugen
  • Een verhoogd cholesterolgehalte
  • Spierkrampen en –zwakte
  • Opgezwollen ogen en pafferig gezicht

Jodium en brood

Omdat jodium erg weinig voorkomt in de Nederlandse bodem is jaren geleden begonnen met het verrijken van keukenzout met jodium om schildklieraandoeningen te voorkomen. In 1942 zijn bakkers verplicht gesteld om speciaal broodzout te gebruiken. Broodzout was keukenzout waaraan 70 tot 85 mg jodium per kg zout werd toegevoegd. Sinds 2009 mag broodzout niet meer worden gebruikt en is er overgestapt op bakkerszout dat slechts 50 tot 65 mg jodium bevat. Het probleem is dat bakkerszout, keukenzout en tafelzout zwaar geraffineerd zout is. Dit betekent dat alle mineralen – waaronder jodium – eruit zijn verwijderd. We halen dus natuurlijke jodium uit zout, om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen. Omdat tafelzout de bloeddruk kan verhogen raadt het Voedingscentrum het gebruik van teveel zout af. Aan de andere kant moeten we met z’n allen aan het brood om aan onze jodium te komen.

Zeewier

Maar wat zijn dan andere bronnen van jodium? Eigenlijk vrijwel alles wat uit de zee komt is een goede bron van jodium. Denk hierbij aan witvis, schelp- en schaaldieren én zeegroenten. Want als érgens veel jodium in zit dan is het wel in zeewier en kelp. Maar let op: mocht je medicatie gebruiken voor een schildklieraandoening dan is het verstandig om op te letten met de hoeveelheid zeewier en jodium die je gebruikt, aangezien je schildklier daardoor ontregelt kan raken. Naast kelp en zeewier zijn ook eieren een redelijk goede bron van jodium. In mindere mate zit jodium bovendien in noten, avocado’s, olijven, asperges en spinazie. Wel kunnen de jodiumconcentraties van deze bronnen sterk wisselen. Bij een ernstig jodiumtekort is jodiumrijke voeding helaas niet altijd genoeg om het jodiumgehalte in je lichaam weer op een gezond niveau te brengen. In zulke gevallen zijn jodiumsupplementen of eventueel noodzakelijke medicatie aan te bevelen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Over Karlijn Hoebe

Zou je graag een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding willen en persoonlijke begeleiding om weer in balans te komen en je energie terug te krijgen? Hiervoor kun je contact met mij opnemen via info@karlijnhoebe.nl. Door middel van jouw klachtenbeeld en indien nodig aanvullend laboratoriumonderzoek kan ik een persoonlijk adviesplan voor je opstellen op het gebied van voeding, suppletie (indien nodig) en aanvullende leefstijladviezen. Ik heb een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam, maar daarnaast bied ik mijn diensten ook online aan. Mijn diensten komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars. Kijk voor meer informatie op www.karlijnhoebe.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link