Menstruatiecup review: gezonder, groener en goedkoper?

Body
Intimina

Nathalie Meertens
26.05.2020

Een vrouw gooit gemiddeld 10.000 tampons of maandverbanden in haar leven weg. Stel je even een berg afval voor die net zo veel weegt als jijzelf… Leg daar naast een duurzame menstruatiecup die tot wel 10 jaar meegaat, en je zou denken dat de keuze snel is gemaakt. Toch zijn veel vrouwen huiverig om de overstap te maken. We nemen het je niet kwalijk: wegwerpproducten zijn vertrouwd, en iets nieuws proberen vraagt om een gedragsverandering. Om je op weg te helpen zijn we in de materie gedoken en natuurlijk hebben we zelf een cup uitgetest. Het is even hannessen, dat geven we toe. Maar heb je de cup eenmaal onder de knie, dan gaat er een wereld voor je open.

Menstruatiecup review: gezonder, groener en goedkoper?

Even terug naar die enorme berg met afval. Het welzijn van de planeet is misschien wel de allerbelangrijkste reden waarom wij (en veel andere vrouwen) zo enthousiast worden van menstruatiecups. Maar er zijn nog meer redenen om een stap buiten je comfort zone te zetten. Door te switchen van tampons of maandverband naar een cup bespaar je niet alleen veel geld, je beschermt ook de gezondheid van het meest delicate deel van je lichaam. Tampons absorberen namelijk niet alleen menstruatiebloed, maar ook allerlei heilzame bacteriën. Zo kunnen ze de natuurlijke balans in je vagina flink verstoren. Bovendien zijn veel tampons gebleekt en is het katoen vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. Voor maandverband geldt hetzelfde en hoewel je dit niet inbrengt, is je vagina kwetsbaar wil je chemische nasties het liefst zo ver mogelijk op afstand houden.

Over de drempel

intiminaGenoeg redenen dus om de menstruatiecup een kans te geven. Voordat je gaat oefenen met inbrengen, bepaal je welke cup het beste past bij jouw lichaam. Verschillende factoren spelen een rol bij deze keuze: hoe ligt je baarmoeder, ben je (vaginaal) bevallen, hoe licht of zwaar is je menstruatie? Als je jouw cups het gevonden zul je waarschijnlijk even moeten oefenen met inbrengen en wennen aan het dragen. Net als Holistik’s Karlijn die de Intimina cup voor je heeft getest.

Test: menstruatiecup ervaring

IntiminaKarlijn: ‘Toen het Zweedse merk Intimina mij vroeg of ik hun duurzame menstruatiecup wilde testen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Maar natuurlijk! Ook ik ben gewend aan het maandelijks gebruik van tampons en maandverband, en eerlijk; uit mezelf had ik niet zo snel de switch van katoenen wegwerpartikelen naar een cup gemaakt. In mijn hoofd is het toch een gedoe: van het inbrengen tot het verschonen van de cup (lees: een bloederige toestand op de wc, en dan maar hopen dat het je eigen wc is). Ondertussen ben ik aan de slag gegaan met de ‘Lily Cup compact’. Deze is speciaal voor vrouwen die nog niet bevallen zijn via de vagina. Mijn advies: oefen met het inbrengen ervan als je niet ongesteld bent, zo krijg je handigheid met het inbrengen van de cup en feeling met het dragen ervan. De eerste keer dacht ik ‘wow moet dit hele zaakje erin?!’ Maar al gauw ging dat een stuk vlotter. Ook fijn: het zachte materiaal van de cup is super flexibel en beweegt mee met je lichaam. Hierdoor voel je de cup amper zitten.

12 uur bescherming

Ik droeg de cup tijdens de zwaarste dagen van mijn menstruatie aanvankelijk in combinatie met maandverband. Al was dat puur voor mijn eigen geruststelling. Je kunt de cup namelijk 12 uur dragen voordat deze aan verschoning toe is. Het verwijderen van de cup is heel gemakkelijk en als je het cupje rechtop houdt gaat er geen druppel bloed verloren. Het idee dat ik met de Lilly Cup een berg afval bespaar en lief ben voor mijn lichaam verlicht sowieso de maandelijkse malaise.’

Strijd tegen menstruatie-armoede

intiminaDoor een menstruatiecup te gaan gebruiken maak je dus je vagina, de planeet en je portemonnee blij. Dat is al heel wat, maar er is meer. Als je namelijk de overstap maakt met Intimina vóór 14 juni, ondersteun je ook nog eens het gevecht tegen menstruatie-armoede. Dit probleem treft heel veel vrouwen, ook in Nederland. In 2019 deden meer dan duizend meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar mee aan een onderzoek van Plan International naar menstruatie-armoede in Nederland. 1 op de 10 bleek vanwege financiële problemen weleens moeilijkheden te hebben gehad om aan menstruatieproducten te komen. 2% zei soms maandverband of tampons te moeten hergebruiken vanwege de kosten. Uit onderzoek in Amerika bleek dat 1 op de 4 vrouwen weleens heeft moeten kiezen tussen het kopen van menstruatieproducten of een maaltijd. In Schotland waren de cijfers in een soortgelijk onderzoek zo hoog dat de overheid besloot menstruatieproducten gratis aan te bieden.

Menstrual Hygiene Day

Menstrueren in een Derdewereldland. Het is al geen feest, maar dan helemaal niet. Schoolgaande meisjes die net beginnen met menstrueren moeten thuis blijven en lopen zo een achterstand op. Ook is het er vaak slecht gesteld met de hygiëne. Toch is er nog veel te weinig aandacht voor ‘period-poverty’, mede omdat zowel de menstruatie als armoede helaas vaak nog als taboe-onderwerpen worden behandeld. Om daar een stokje voor te steken, lanceerde Intimina op 18 mei de Menstrual Hygiëne Day-campagne. Het merk doet dit om period-poverty bespreekbaar te maken om zo een gezonde toekomst te maken voor meisjes over de hele wereld. Deze campagne duurt 28 dagen, net als de menstruatiecyclus, én valt mooi samen met de wereldwijde Menstrual Hygiene Day op 28 mei. Tot 14 juni doneer jij als klant per aankoop bij Intimina €5 aan organisaties die vechten om menstruatie-armoede tegen te gaan in de VS (PERIOD.Movement), Engeland (Freedom4Girls), Spanje (Save a Girl, Save a Generation) en Italië (A.P.E. Onlus). Je krijgt tijdens de duur van de campagne ook 15% korting op de hele lijn van Intimina.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Intimina. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform. En over hoe samenwerkingen ons helpen bij onze missie: het gratis toegankelijk houden van Holistik voor iedereen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.