Xeno-oestrogenen: zo werken ze oestrogeendominantie in de hand

Body
xeno-oestrogenen
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
24.03.2021

Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo hormonen genoemd. Het zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo. Het zijn chemische stoffen die je binnen krijgt via je huid, je spijsvertering en je longen. Eenmaal in je lichaam verstoren xeno-oestrogenen allerlei processen, waaronder de hormoonbalans. Zo kunnen xeno-oestrogenen oestrogeendominantie in de hand werken. We vroegen orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe om opheldering.

Xeno-oestrogenen: zo werken ze oestrogeendominantie in de hand

In ons dagelijks leven worden we omringd door talloze chemische stoffen die ons lichaam op allerlei manieren binnenkomen. Ze zitten niet alleen in de crèmes waarmee we smeren en de kleding die we op onze huid dragen, maar ook in onze voeding. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de chemische stoffen die we dag inademen. Een aantal van deze stoffen heeft een hormoonverstorende werking. Het zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich als oestrogenen. Wat het effect is van deze xeno-oestrogenen en hoe je ze kunt vermijden weet orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe.

Xeno-oestrogenen en oestrogeendominatie

Karlijn Hoebe: Voor een goede fysieke en mentale gezondheid is de juiste hormoonbalans erg belangrijk. Dat geldt ook voor de balans tussen oestrogeen en progesteron. Als je veel xeno-oestrogenen binnen krijgt kan deze balans verstoord raken. Het afbreken van xeno-oestrogenen is namelijk een complexe taak voor je lichaam. Het kan dus gebeuren dat er een overschot ontstaat en xeno-oestrogenen zich gaan opstapelen in je lever, je voortplantingsorganen en je vetweefsel. Hierdoor slaat de balans tussen progesteron en oestrogeen door en krijg je te maken met oestrogeendominantie.

Gevolgen van oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie heeft vele gezichten. De belangrijkste en meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, vocht vasthouden, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, een opgeblazen gevoel, depressie, endometriose, vleesbomen, een slecht functionerende schildklier, een laag libido, borstkanker, borstcysten, fibromyalgie en baarmoederkanker.

Bekende xeno-oestogenen en waar ze in voor komen

Oestrogeendominantie is iets waar vrijwel alle vrouwen na hun 35e mee te maken krijgen. Vanaf ongeveer je 30e begint de productie van zowel oestrogeen als progesteron te dalen. Alleen daalt de productie van progesteron over het algemeen sneller. Deze balans kan nog verder verstoord raken als je te veel xeno-oestrogenen binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk om te weten waar deze nep hormonen allemaal in zitten. Deze lijst is absoluut niet volledig, maar geeft wel globaal weer hoe vaak je xeno-oestrogenen tegen kunt komen in het dagelijks leven:

 • Pesticiden, herbiciden, dioxine (vet van niet biologische zuivel vlees en vis), PCB’s (verf en lijm).
 • Ftalaten in plastic, dit zijn de zogeheten ‘weekmakers’. De stoffen uit plastic die in verband worden gebracht met ontregeling van onze hormonen zijn: alkylphenolen, bisphenolen zoals bisphenol-A (BPA.
 • Parabenen worden veel gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn vooral effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën. Deze stof komt ook voor in cosmeticaproducten als shampoo, handcrème, massageolie, zonnecrème, lippenbalsem, douchegel, schoonmaakmiddelen en vloeibare wasmiddelen.
 • Zware metalen als kwik, lood, cadmium, chloor, broom. HFCS ofwel glucose-fructose siroop, wat tegenwoordig gebruikt wordt als vervanger van ‘gewone suiker’, kan heel veel kwik bevatten.
 • Siliconen, verwerkt in allerlei huishoudelijke artikelen, cosmetica maar ook in implantaten. Lekkende implantaten kunnen voor xeno-oestrogenen zorgen.
 • Synthetische hormonen, zoals de hormonen uit de anticonceptiepil.

Wat kun je zelf doen tegen xeno-oestrogenen?

Het is niet mogelijk om xeno-oestrogenen volledig te vermijden. Toch kunnen onderstaande keuzes je helpen om er minder van binnen te krijgen:

 • Kies zoveel mogelijk voor biologische en natuurlijke voeding. Eet mager vlees/magere vis en minder vetrijke dierlijke producten zodat je minder dioxines binnenkrijgt. Ook bij dieren slaat de overmaat aan xeno-oestrogenen zich voornamelijk op in vet en dat eet jij dus weer via je voeding.
 • Als je niet voor biologische groenten/fruit kiest, was of schil alles dan goed. Met name appels hebben een hoge belasting wat betreft residuen.
 • Bewaar zo weinig mogelijk van je voeding in plastic, maar kies liever voor RVS, glas aardewerk etc. Laat je eten in ieder geval goed afkoelen als je het in plastic bewaart.
 • Warm je eten en drinken nooit op in plastic. Drink ook geen hete koffie of thee uit plastic bekertjes.
 • Gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Of het nu om haarverf, bodylotion, deodorant of shampoo gaat. Er zijn steeds meer natuurlijke/biologische en ook nog eens betaalbare alternatieven.
 • Gebruik natuurlijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Er zijn volop merken zonder een overvloed aan schadelijke stoffen.
 • Kies altijd voor voedsel uit glas in plaats van blik. Blik bevat aan de binnenkant een coating die ook BPA (bisphenol A) bevat. Dit geldt overigens ook voor pakken soep, frisdrank etc.
 • Gebruik alleen luchtverfrissers en geurkaarsen met uitsluitend natuurlijke aromatische oliën.
 • Neem je eigen stoffen tas mee als je boodschappen gaat doen zodat je geen plastic tasje in de winkel hoeft te vragen.

Hormoontest

Als je twijfelt of je ook ‘oestrogeendominant’ bent zou je ook een hormoontest kunnen laten doen aan de hand van je speeksel. Dit kan via je natuurarts/therapeut of stuur anders een mail naar: info@karlijnhoebe.nl. Laat je bovenal niet gek maken. Probeer gewoon te doen wat er voor jou mogelijk is. Alle kleine stappen vormen uiteindelijk met elkaar een reuzensprong.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Karlijn HoebeVermoed jij een disbalans in jouw hormonen? Door middel van jouw klachtenbeeld en – indien nodig – aanvullend laboratoriumonderzoek kan ik een persoonlijk adviesplan voor je opstellen op het gebied van voeding, suppletie (indien nodig) en aanvullende leefstijladviezen. Ik zal je begeleiden in het toepassen van de adviezen, zodat je daadwerkelijk resultaat weet te bereiken en te behouden. Ik heb een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam, maar bied mijn diensten ook online aan. Bij een aanvullende zorgverzekering wordt een consult gedeeltelijk vergoed. Je kunt contact met me opnemen via info@karlijnhoebe.nl of kijk op karlijnhoebe.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.