Een ijzertekort? Dit zijn de symptomen en zó vul je dit mineraal zelf weer aan

Body
Ijzer tekort

Voel je je moe en lusteloos? En zijn de blosjes op je wangen met de noorderzon vertrokken? Het zou zo maar eens een ijzertekort kunnen zijn. Hoe je je ijzervoorraad weer op peil krijgt lees je hier.

Een ijzertekort? Dit zijn de symptomen en zó vul je dit mineraal zelf weer aan

Hoewel de totale hoeveelheid ijzer in je lijf klein is – slechts 4 gram, het gewicht van een 8 centimeter lange spijker – is het een bijzonder belangrijk mineraal. Zo’n 30 procent van je ijzervoorraad ligt als reserve opgeslagen in je lever, milt en beenmerg. De overige 70 procent bevindt zich in hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat in rode bloedcellen zit. Het zorgt ervoor dat er zuurstof naar al je cellen wordt getransporteerd. IJzer is een zeer dynamisch mineraal en beweegt zich razend snel door je lichaam. En precies die eigenschap maakt ijzer zo geschikt voor het transporteren van zuurstof. En die zuurstof heb je nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in energie.

Foto collage Evelyn Twee foto's Evelyn

Volg Evelyn op Instagram

Volg hoofdredacteur Evelyn van Hasselt als je alles wilt weten over conscious aging en holistisch leven met beide benen op de grond.
Volg mij op Instagram

IJzertekort

Als je niet genoeg ijzer binnenkrijgt (of te veel ijzer verliest) kun je last krijgen van bloedarmoede. De belangrijkste symptomen zijn moeheid, een bleke huid en lippen, rusteloze benen, duizeligheid, hoofdpijn, haaruitval en een snelle hartslag. Maar hoe kan een ijzertekort dan ontstaan? In tegenstelling tot andere essentiële mineralen wordt ijzer niet uitgescheiden via je urine. IJzer verdwijnt op je lichaam op 3 andere manieren:

 • via bloedverlies (zoals menstruatiebloed)
 • via gal in je ontlasting
 • bij het afstoten van haar, slijmvliescellen en huidcellen

Bij mannen en niet-menstruerende vrouwen is het dagelijkse ijzerverlies ongeveer 1,0 mg. Maar als je ongesteld bent verlies je ongeveer 1,4 tot 3,2 mg ijzer per dag (afhankelijk van de hoeveelheid menstruatiebloed). Dit betekent dat je als vrouw meer behoefte hebt aan ijzer dan als man en het zeker tijdens je menstruatie belangrijk is om voldoende ijzer binnen te krijgen. Overigens hebben ook zwangere vrouwen een grotere ijzerbehoefte. Dit komt omdat de baby tijdens de groei veel ijzer nodig heeft. Ook vegetariërs en veganisten moeten extra opletten. Een (groot) deel van je dagelijkse portie ijzer haal je namelijk uit vlees.

Een ijzertekort aanvullen

Heb je het vermoeden dat je een ijzertekort hebt? De huisarts kan je HB-waarde checken en zo achterhalen of er inderdaad sprake is van een ijzertekort. Zit je tegen de menopauze aan of heb je last van zware menstruaties? Dan is het sowieso een goed idee om je ijzerspiegel ten minste één keer per jaar te laten meten. Is er sprake van een ijzertekort? Het kan zijn dat je huisarts dan ijzerpillen voorschrijft. Maar gelukkig kun je de hoeveelheid ijzer in je lijf ook zelf een boost geven met behulp van ijzerrijke voeding. Goede bronnen van ijzer zijn vlees, eieren, groenten en brood. Maar let op: er bestaan verschillende soorten ijzer. Een uitgebalanceerde mix van ijzerhoudende voedingsproducten is dus belangrijk. IJzer in voeding kan opgedeeld worden in twee soorten: heemijzer en non-heemijzer.

 • Heemijzer vind je vooral terug in dierlijke producten, voornamelijk in vlees. Vooral rundvlees en lamsvlees bevatten een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Heemijzer wordt goed opgenomen door het lichaam; ongeveer 15% van het geconsumeerde ijzer wordt geabsorbeerd.
 • Daarnaast is er ook non-heemijzer. Deze variant zit in plantaardige voedingsmiddelen, maar wordt minder goed opgenomen (ongeveer 10%). Toch is ook non-heemijzer erg nuttig. Je vindt het in graanproducten zoals volkorenbrood en roggebrood, in volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ook broccoli, spinazie, sperziebonen en bloemkool zijn goede bronnen van ijzer. Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer.
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Menopauze, Dr. Lee

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.