De vele voordelen van visolie (vooral voor vrouwen!)

Body
visolie

Net als de rest van Nederland eet ik gemiddeld eens in de twee weken vette vis. Dat terwijl vis essentiële stofjes bevat die je lijf niet zelf kan aanmaken, maar wél hard nodig heeft om gezond te blijven. Zeker als vrouw. En dus neem ik elke ochtend braaf een lepeltje duurzame visolie. Waarom dat zo belangrijk is lees je hier.

De vele voordelen van visolie (vooral voor vrouwen!)

Net als de meeste Nederlanders eet ik gemiddeld twee keer per maand vette vis. Dat komt neer op 70 gram per week. En als het gaat om mijn gezondheid laat ik daar best een steek vallen. Want zoet- en zoutwaterdieren zitten bomvol vitamines en mineralen. De meeste vissoorten (en schaal- en schelpdieren) zijn rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Vette vis bevat bovendien vitamine D, vitamine B2 en vitamine A. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het meest essentiële ingrediënt: omega-3-vetzuren.

Het belang van EPA en DHA vetzuren

Je kunt omega-3-vetzuren onderverdelen in 3 soorten:

1) ALA (alfa-linoleenzuur)
2) EPA (eicosapentaeenzuur)
3) DHA (docosahexaeenzuur)

ALA komt uitsluitend voor in zaden en plantaardige oliën, en dan met name in lijnzaad, walnoten, koolzaadolie en hennep. De andere twee vetzuren – EPA en DHA – zijn vooral terug te vinden in vette vis zoals makreel, zalm, paling, haring en sardines. Van DHA is aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt omdat het signaalstoffen die ontstekingen bevorderen (cytokinen) kan terugdringen. EPA en DHA beschermen je bovendien tegen hart- en vaatziekten, beroerten, geestelijke aftakelingen, chronische micro-ontstekingen en depressies. De symptomen van een depressie kunnen door het dagelijks slikken van 1000 mg visolie zelfs met 50 procent afnemen. Vrouwen hebben nog een extra reden om voldoende EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen. Want hoe hoger de concentratie EPA en DHA in je celmembranen, hoe kleiner de kans op borstkanker.

Westerse landen

Dat de EPA en DHA bijdragen aan je gezondheid moge duidelijk zijn. Toch krijgt naar schatting 85 procent van de mensen in de westerse landen te weinig van deze vetzuren binnen. Ook ik behoor tot deze groep. Ik probeer wel vaker vette vis te eten, maar vaak schiet het er toch bij in. Op dagen dat ik geen vette vis eet neem ik om die reden een dessertlepeltje vloeibare olie na mijn ontbijt. En dat ene lepeltje is goed voor mijn dagelijkse dosis van 440 mg DHA en 300 mg EPA. Daarmee krijg ik bovendien 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D binnen. Geen overbodige luxe met mijn kantoorbaan en de zon die pas in mei weer krachtig genoeg is om mijn huid te veranderen in een vitamine D-fabriek.

30 ansjovissen

Diverse studies laten zien dat kwalitatief hoogwaardige supplementen dezelfde voordelen bieden als vis. Echter, de ene visolie capsule is de andere niet. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik me aanvankelijk niet zo verdiepte in verschillende merken. Tótdat ik er achter kwam hoeveel (ansjo)visjes er eigenlijk nodig zijn voor één visolie capsule: 30! Dat terwijl ansjovissen een belangrijke rol spelen in de voedselketen en walvissen, zeevogels en zeeleeuwen niet zonder kunnen. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier zelfs een heel programma aan gewijd.

Crazy about Omega 3, serious about the sea

Gelukkig is er een merk dat het anders aanpakt: Arctic Blue. Voor de visolie van dit Nederlandse merk hoeft geen visje extra te worden gevangen. Arctic Blue heeft een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om uit één enkele kabeljauw, naast de filets, 250 softgels te maken. Door deze methode kreeg de visolie van Arctic Blue als eerste het MSC certificaat voor duurzame visserij. Het bedrijf produceert bovendien 100% klimaat neutraal. Ze zijn zoals ze zelf zeggen Crazy about Omega 3, serious about the sea. En precies zo sta ik er zelf in. Ben je vegetarisch, veganistisch, zwanger of geef je borstvoeding? Dan is Omega 3 Algenolie een goed 100% plantaardig alternatief.

Bestel met korting

Wil je de producten van Arctic Blue graag zelf proberen? Met de kortingscode ‘holistik’ krijg je 10% korting op een fles Omega 3 visolie met vitamine D. Ook betaal je geen verzendkosten. Bestel je 4 flessen in één keer? Dan krijg je 18% korting.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Meer weten over Arctic Blue en hun duurzame beleid? Kijk dan hier.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link