Dit is de geheimzinnige betekenis achter de kleur van groenten en fruit

Food
kleur, gezond, groenten, fruit, frecious, antioxidanten
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
02.08.2019

Moeder natuur is slim. Ze heeft niet voor niets verschillende kleuren aan eten gegeven. Een bord vol felle kleuren is aantrekkelijk en nodigt uit om te eten. Hoe meer verschillende kleuren je eet, hoe meer gezonde stofjes je binnen krijgt. Deze stoffen werken in een harmonisch samenspel met elkaar. En je hebt ze allemaal even hard nodig. ‘Eet een regenboog aan groenten en fruit’, adviseert Annick Adriaansz regelmatig. Ze is werkzaam voor Frecious als Orthomoleculair Therapeut & Vitaliteitsadviseur. Het is een bekende uitspraak, maar toch goed om deze opfriscursus ‘kleur duiden’ weer even scherp op je netvlies te hebben. 

Dit is de betekenis achter de kleur van groenten en fruit

kleur, gezond, groenten, fruit, frecious, antioxidanten

Annick: ‘Groenten en fruit danken hun kleur aan fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen). Lycopeen, bétacaroteen, astaxanthine en quercetine zijn hier enkele voorbeelden van. Planten produceren deze stoffen om zichzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld UV-straling, dat ze ziek worden of dat ze opgegeten worden. Planten kunnen immers niet vechten of vluchten, dus dit is hun beschermingsmechanisme. Uit onderzoek blijkt dat fytonutriënten niet alleen beschermend voor de plant werken, maar óók voor ons. Er zijn nu al meer dan 8.000 van deze stoffen bekend en er wordt steeds meer duidelijk over de gezondheidsvoordelen van fytonutriënten. Als we veel verschillende kleuren planten eten (groenten, fruit, granen, etc.) dan krijgen we stoffen binnen die ons weer beschermen tegen onze eigen vijanden. Zoals hart- en vaatziekten, kanker, beroertes en diabetes. Fytonutriënten kunnen ook bijdragen aan gewichtsverlies, een betere weerstand, goede sportprestaties en een gezonde bloeddruk.

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Kleur van groenten en fruit en hun bijbehorende fytonutriënten

Hieronder staat een lijstje over welke kleur staat voor welke fytonutriënten. Het gaat overigens niet alléén om die afzonderlijke plantenstof. Iedere kleur gewas bevat zijn eigen magische samenstelling aan gezonde stofjes. Het is een heel palet aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten dat met elkaar samenwerkt en zo een waardevolle bijdrage vormt voor je gezondheid. Het gaat om het samenspel.

Rood: lycopeen & anthocyanen

Lycopeen is een antioxidant en heeft een beschermende werking. Het helpt bijvoorbeeld je te beschermen tegen hart- en vaatziekten, UV-straling en infecties. Lycopeen helpt ook je huid mooi te houden. Anthocyanen werken beschermend voor de lever, gaan ontstekingsactiviteit tegen en helpen je bloeddruk gezond te houden.
Bronnen: kersen, tomaten, aardbeien, cranberry’s, rode druiven, watermeloen en rode peper.

Blauw tot paars: Anthocyanen

Anthocyanen zijn zeer krachtige antioxidanten. Ze spelen een belangrijke rol in het beschermen van je lichaam tegen celschade. Ze hebben ook een gunstige invloed op je geheugen en je hersenwerking. Bronnen: aubergine, bosbessen, kersen, blauwe druiven, aroniabessen en bramen.

Groen: Chlorofyl, luteïne, zeaxanthine, glucosinolaten, carotenen

Chlorofyl ondersteunt de ontgifting van je lever en je nieren en draagt bij aan de werking van je immuunsysteem. Het heeft een beschermende werking op je lichaamscellen. Luteïne en zesxanthine hebben een positief effect op goed zicht en je ooggezondheid. Bronnen: boerenkool, spinazie, broccoli, koolsoorten, sla (donkere soorten zijn het rijkst aan plantaardige voedingsstoffen, bijvoorbeeld lollo rosso, eikenbladsla, veldsla etc.) en erwten.

Oranje: Bétacaroteen

Bétacaroteen kan worden omgezet in vitamine A. Het werkt ondersteunend voor je immuunsysteem, beschermt je tegen ziekten en helpt je ogen gezond en huid mooi te houden. Bronnen: wortels, pompoen, canteloupe meloen, zoete aardappel.

Hoe helpen de kleuren je bij het maken van gezonde keuzes?

Annick: ‘Je hoeft geen studie voedingsleer te doen om de juiste keuzes te maken in de supermarkt. Een handige stelregel is: hoe feller of intenser de kleur van groente en fruit, hoe meer gezonde stofjes deze bevat. Bijvoorbeeld: blauwe bessen zijn gezonder dan witte druiven, pompoen en aubergine zitten propvol gezonde stoffen (diep- en felgekleurd), eikenbladsla is een betere keuze dan ijsbergsla. Zo maak je eenvoudig de beste keuzes. Zorg ervoor dat je per dag sowieso drie verschillende kleuren groenten en fruit eet.

Hoe corresponderen jullie Frecious sapjes met de kleuren van groenten & fruit?

kleur, gezond, groenten, fruit, frecious, antioxidantenAnnick: Frecious Slowjuices zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Je vindt ze in groen, rood, paars, geel en oranje. Dit is niet zo maar. Elke juice is met veel zorg samengesteld en bevat zijn eigen combinatie aan verschillende plantenstoffen. Omdat de juices een combinatie zijn van vele verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en specerijen wordt je lichaam overladen met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Door de manier van persen zijn deze stoffen direct opneembaar. Doordat alles biologisch is bevatten de producten van Frecious extra veel fytonutriënten. Het beste wissel je dagelijks de kleuren af. Zo krijg je automatisch telkens een ander palet aan supergezonde voedingsstoffen binnen’.

Holistik X Frecious: krijg €15 korting

Dagelijks 500 gram groenten is dé sleutel naar gezondheid. De 100% pure Frecious slowjuice helpt je daarbij. Met 1 flesje per dag zit je goed. De juices zijn gemaakt met een schroefpers waardoor alle waardevolle stofjes behouden blijven en direct daarna shock-frozen. Zo haal je dagelijks 1 flesje uit je vriesvak voor een verse, biologische boost aan vitamines, mineralen en enzymen. Omdat wij jou samen met Frecious graag supporten in een gezonde lifestyle, krijg je met code Holistik maar liefst €15 korting op je eerste bestelling. Kijk op frecious.nl/bio voor meer info en hun online shop. Bij het afrekenen kun je de code invullen en wordt jouw korting verwerkt in de order.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.