BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Vegan chickpea pancake: de gezondste pannenkoek van allemaal!

Food
kikkererwten pannenkoeken

Wie Holistik een klein beetje volgt weet dat ik alles behalve een keukenprinses ben. Ik probeer er al jaren meer handigheid in te krijgen, maar op een of andere manier lukt het me maar niet om een fatsoenlijk gerecht op tafel te zetten. Toch blijf ik het proberen. Al is het alleen al omdat ik niet drie avonden per week een tosti wil eten zoals nu soms het geval is. Een recept dat mij op het lijf is geschreven? Kikkererwten pannenkoeken!

Vegan chickpea pancake: de gezondste pannenkoek van allemaal

De uitdaging is om iets gezonds te maken dat mijn vriend Sebastiaan ook lekker vindt. En daar heb ik eerlijk gezegd een hard hoofd in. Want ‘exotische’ ingrediënten als boekweit, kurkuma en tofu worden hier thuis met de grootst mogelijke argwaan bekeken. Toen ik het idee opperde om kikkererwten pannenkoeken te bakken kon ik dan ook op weinig enthousiasme reken. Gelukkig weet ik dat Sebastiaan op gegeven moment zo’n enorme trek heeft dat hij vanzelf wel een keer komt snoepen in de keuken en dus ben ik een flinke stapel gaan bakken. Maar waarom dan met kikkererwtenmeel?

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Vegan, glutenvrij en onbewerkt

Ik kwam op het idee om kikkererwtenmeel in huis te halen door acteur en health coach Miro Kloosterman. Makkelijk heeft Miro het niet gehad met zijn gezondheid. Zelf eet hij vegan, glutenvrij en zoveel mogelijk onbewerkte pure voeding. Wat dit hem opleverde? Een duidelijke vermindering van zijn klachten veroorzaakt door de ziekte van Lyme. Tijdens zijn zoektocht naar meer vitaliteit ontdekte Miro allerlei manieren om van gezonde ingrediënten iets te maken dat super lekker is zoals kikkererwten pannenkoeken. Hoewel kikkererwten onder healthy foodies zoals Miro razend populair zijn, wordt kikkererwtenmeel al eeuwenlang gebruikt in de Arabische keuken. Het is een goede vervanger voor bloem. Alleen is kikkererwtenmeel een stuk gezonder. Hieronder vind je vijf gezondheidsvoordelen op een rij.

5 x voordelen van kikkererwtenmeel

1) Kikkererwtenmeel is zeer rijk aan proteïnen. Dat maakt een kikkererwtenpannenkoek tot onschuldige en natuurlijke manier van aan je proteïnen komen. Zeker voor alle vegans van deze wereld.

2) Kikkererwtenmeel is glutenvrij waardoor het past binnen een dieet voor mensen met coeliakie.

3) Uit een Australisch onderzoek uit 2005 is gebleken dat kikkererwtenmeel een nivellerend effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Je krijgt dus minder pieken.

4) Kikkererwtenmeel activeert je darmperistaltiek. Australische onderzoekers die tot deze conclusie kwamen denken dat dit komt door de hoge vezelwaarde van kikkererwten. Heb je vaak last van verstoppingen? Dan is kikkererwtenmeel een goed alternatief.

5) Kikkererwtenmeel zorgt er voor dat je verzadigingsgevoel langer aanhoudt. Je hebt dus minder snel honger.

Pannenkoeken recept

Het maken van een stapel kikkererwten pannenkoeken is kinderlijk eenvoudig (en past dus precies in mijn straatje). Dit heb je nodig:

300 gram pannenkoeken mix met kikkererwten (biologisch, van het merk Joannusmolen)
6 dl water of plantaardige melk (zelf heb ik Cashewdrink van Alpro gebruikt)
Optioneel als topping: vers fruit, kokosrasp of een lepel kokosyoghurt van Abbot Kinney’s
Olie om mee te bakken

Of kikkererwten pannenkoeken anders smaken dan gewone pannenkoeken? Ja, toch wel een beetje. Ze zijn wat minder luchtig. Het grootste verschil is dat je na twee pannenkoeken geen boe of bah meer kunt zeggen, zo vullend zijn ze! Wat Sebastiaan er van vond? Hij was gematigd positief. En dat vind ik al heel wat ;-).

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.