Dit zegt transpiratie over je gezondheid en hormonen

Body
deo organic die niet werkt, linda bot
karlijn visser

Karlijn Visser
10.04.2017

Dat je zweet als het warm is of als je een sprintje hebt getrokken om de trein te halen, is logisch. Maar wat als je zomaar ineens jezelf ruikt zonder dat je je hebt ingespannen? Of zelfs als je net gedoucht hebt? Als je dit herkent dan moet je zeker even verder lezen om te begrijpen wat de oorzaken zijn van deze vervelende zweetgeur kunnen zijn. En nog belangrijker…. Wat je eraan kunt doen!

Dit zegt transpiratie over je gezondheid en hormonen

Merk je een verandering in de hoeveelheid en/of de geur van je zweet, dan kan dat liggen aan de volgende 5 oorzaken van zweet die je vast nog niet kent. Linda Bot, founder van Loveli, zet ze op een rijtje. 

1. Een onbalans in je hormonen

Oestrogeen zorgt ervoor dat je emoties en stress onder controle hebt. Bij een hoog oestrogeenniveau voel je je goed en in control. Oestrogeen helpt ook je hypothalamus met het reguleren van je lichaamstemperatuur. Op het moment dat je oestrogeenniveau daalt, ervaar je niet alleen gevoelens van stress, ook je hypothalamus raakt in de war en denkt dat je lichaam oververhit raakt. Je lichaam gaat dan extra zweet produceren om af te koelen. Een plotselinge daling van oestrogeen in je lichaam zorgt dus op 2 manieren voor een vervelende zweetgeur. Bij een normale cyclus van een vrouw gebeurt dit eens per maand aan het begin van de derde week, precies tijdens je eisprong. Tijdens de vierde week van de cyclus is het oestrogeenniveau op het dieptepunt, waardoor je veel sneller gestresst voelt. Ook tijdens de menopauze kan je oestrogeenniveau ineens dalen, wat voor opvliegers, zweetaanvallen en humeurwisselingen kan zorgen.

2Foute voeding

Ruik je ineens een andere geur bij jezelf? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken. En natuurlijk spicy voedsel met veel ui en knoflook zorgt ervoor dat de geurtjes regelrecht via je bloedbaan bij je zweetklieren belanden. Maar een veranderde zweetgeur kan ook een signaal zijn van een tekort aan magnesium of calcium. Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor je lichaam voor alles van energie tot hormoonhuishouding. Maar daarbij heeft het een deodoriserende werking en kan het je lichaamsgeur binnen een paar dagen verbeteren. De lekkerste bron voor magnesium? Pure chocolade!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

3. Medicijnen

Sommige medicijnen hebben als mogelijke bijwerking overmatig zweten. Zelfs een simpel paracetamolletje heeft nachtelijk zweten als potentiële bijwerking. Heb je onlangs een antibioticakuur gedaan? Dan kan ook dat je lichaam uit balans hebben gebracht. Tenslotte kunnen ook hormoonregulerende medicijnen zweten verergeren. Check de bijsluiter en overleg met je huisarts.

4. Stress!

Bij een spannende situatie kan het zweet je uitbreken. Maar ook als je door een belangrijke verandering in je leven gaat, kan dit effect hebben op je zweetgeur. Juist emoties triggeren je aprociene klieren die een onaangename zweetgeur veroorzaken.

5. Detox

Je lichaam gebruikt zweet om afvalstoffen af te voeren. Zweten is dus juist iets heel goeds voor je lichaam en je wilt het zeker niet blokkeren door middel van antitranspirants/antiperspirants, want die zorgen ervoor dat zweet je lichaam niet kan verlaten en dus ook de afvalstoffen niet. Ben je begonnen met een detoxkuur of ineens heel gezond gaan eten, dan heeft je lichaam veel afvalstoffen om af te voeren en dat kun je tijdelijk aan je lichaamsgeur ruiken. Zelfs overstappen van een deodorant met aluminium naar een deodorant zonder aluminium kan dit detoxeffect hebben, waardoor je tijdelijk juist extra zweetgeur hebt. En wat je ook doet, gebruik géén deodorant met aluminium. Of nog erger: een antiperspirant. De aluminium in beiden zorgt ervoor dat je zweetklieren geblokkeerd worden. Fijn voor de korte termijn, maar voor de langere termijn helemaal niet, want je houdt je afvalstoffen en gifstoffen in je lichaam.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.