Déze 7 stokoude detox rituelen houden je eeuwig jong

Body
detox rituelen

Sommige tradities zijn zó krachtig dat ze eeuwenlang mee gaan. Deze 7 detox rituelen hebben de tand des tijds glansrijk doorstaan en zijn als een slok uit de fontein der eeuwige jeugd. Er zit vast een ritueel tussen dat je kunt toevoegen aan je eigen leven. 

Deze 7 stokoude detox rituelen houden je eeuwig jong

De fontein der eeuwige jeugd is een legendarische waterbron. Wie ervan gedronken heeft, wordt weer jong. Verhalen over waar deze magische fontein zich precies zou bevinden komen uit alle windhoeken van de wereld. Van Ethiopië tot Cuba en de Bahama’s. De echte fontein is echter nooit gevonden… Maar geen nood, er zijn genoeg rituelen en tradities die voelen als een slok uit de magische fontein.

1. Massage met biologische sesamolie

De oude, ayurvedische geleerde Chakara beweert dat sesamolie de beste olie ter wereld is. Het is rijk aan linolzuur en heeft anti-bacteriële en anti-oxiderende eigenschappen. Door je lijf elke ochtend te masseren met biologische sesamolie stimuleer je energiepunten in je huid en houd je jouw gewrichten in shape. Voor het beste resultaat verwarm je de olie even in je handen en masseer je met ronddraaiende bewegingen in de richting van je hart. Dat daardoor je geluksgevoel een boost krijgt ontdekte de Zweedse professor Kerstin Moberg. Massages hebben namelijk een positief effect op je hormoonhuishouding. De hoeveelheid aan de hormonen en neurotransmitters oxytocine en serotonine in het bloed neemt toe tijdens een massage. Haal dus maar snel een fles biologische sesamolie in huis. Ga je voor de beste kwaliteit? Kies dan voor donkere (ongebrande) sesamolie.

2. Tong schrapen als detox ritueel

Deze eeuwenoude Ayurvedische traditie heeft veel voordelen. Niet alleen verwijder je zo de bacteriën die zich op je tong hebben verzameld. Het wordt ook gezien als een manier om de Ama (ophoping van toxics in je lichaam en geest) te verwijderen. De tong vormt namelijk voortdurend een laag van dode cellen, voedselresten en honderdduizenden levende en dode bacteriën. Schraap het liefst direct nadat je wakker wordt met een roestvrijstalen schraper. Begin van achter naar voren en herhaal dit 5 – 10 keer. Drink pas daarna water. Anders spoelen de bacteriën gewoon weer terug je lichaam in.

Bestel nu jouw luxe tongschraper

Staat er nog geen tongschraper op jouw badkamer plankje? Dan is dit het moment om er één in huis te halen. Met deze goudkleurige roestvrijstalen tongschraper doe je een leven lang.  Verkrijgbaar in de Holistik webshop voor slechts €9,95.

Tongschraper

3. De vijf Tibetanen

De Vijf Tibetanen is een serie van 5 eenvoudige yoga oefeningen afkomstig van Tibetaanse monniken uit het Himalaya gebergte. De Vijf Tibetanen bleven een goed bewaard geheim tot een Britse legerofficier ze aan het begin van de vorige eeuw in het Westen introduceerde. De oefeningen blinken uit in eenvoud, maar onderschat ze niet! Het verhaal gaat dat ze je eeuwig jong houden. Meer dan een matje in je woonkamer en 10 minuten van je tijd heb je niet nodig. Hoe je de oefeningen uitvoert lees je in dit artikel.

4. Oil pulling

Oil pulling – ook wel kavala of gundusha genoemd – is een klassieke zuiveringstechniek uit de ayurvedische geneeskunde en wordt al 3000 jaar toegepast. Het helpt gifstoffen afvoeren door alle bacteriën, schimmels en virussen in je mond te verzamelen in de olie die je vervolgens uit spuugt. Oil pulling staat erom bekend dat het je tanden lichter maakt, je energielevel verhoogt en het tandvleesontstekingen en hoofdpijn verlicht. Traditioneel gezien wordt sesamolie gebruikt, maar olijfolie en kokosolie werken ook. Neem een eetlepel van de gekozen olie, spoel hier 20 minuten mee door je mond en spuug het daarna uit. Na afloop kun je nog even naspoelen met water en eventueel je tanden poetsen.

5. Aarden als detox ritueel

De aarde draagt een sterke negatieve lading, rijk aan elektronen die jou voorzien van anti-oxidanten. ‘Aarden’ fungeert als een natuurlijke strategie tegen chronische stress, disfunctie van het autonoom zenuwstelsel, ontstekingen, pijn, slaapproblemen, hartstoornissen, trombose, hart- en vaatziekten. Hoe? Loop simpelweg 10 minuten buiten op je blote voeten en je zult direct de kalmerende werking voelen. Ook ideaal om een jetlag tegen te gaan. Ga een half uur in het land van je bestemming op de aarde liggen (op het gras of op het zand) en je voelt je als herboren.

6. Dry brushing

Dry brushing

Dry brushing is een techniek uit de Ayurveda om ziektes te voorkomen. Het dagelijks droog borstelen van je huid schijnt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen te hebben. Zo stimuleert het je bloedcirculatie, verwijdert het dode huidcellen, bevordert het je stofwisseling en helpt het om afvalstoffen af te voeren door het activeren van je lymfesysteem. Dit zuiveringssysteem zorgt er voor dat afvalstoffen systematisch worden afgevoerd uit je lichaam. Het werkt in één richting en volgens een vaste volgorde:

  • Je lichaam maakt afvalstoffen aan, denk aan beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes zoals virussen en bacteriën
  • Lymfevocht ontstaat in je weefsel en neemt deze afvalstoffen op uit je lijf
  • Lymfevocht stroomt vervolgens langs lymfeknopen. Dit zijn kleine filterstations waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. In je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darmen, longen, achterin de buikholte bevinden zich veel lymfeknopen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen en ze hebben het formaat van een erwt
  • De afvalstoffen in het lymfevocht worden in de lymfeknopen vernietigd

Hoe beter je lichaam in staat is om afvalstoffen af te voeren, hoe fitter jij je voelt. Begin dus vooral met dry brushing! Lees hier hoe je te werk gaat.

7. Wissel douche als detox ritueel

Het afwisselen van heet en koud water onder de douche is een onderdeel van hydrotherapie. Hydrotherapie (gebruik maken van de helende kracht van water in diverse temperaturen) werd beoefend door de oude Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse beschavingen. Koud douchen alleen al verbetert je immuunsysteem, stimuleert de bloedsomloop, verlicht stress, maakt je alert en helpt bij spierpijn. Maar wanneer je dit combineert met een warme douche ondersteun je ook het ontgiften van je lichaam, worden je cellen gehydrateerd en verbeter je de algemene functie van belangrijke organen. Er zijn verschillende manieren om de koud-warm douche toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld 30 seconden koud douchen gevolgd door 30 seconden warm en dan overgaan op je normale douche. Herhaal dit een paar keer voor het volledige effect.

Bestel jouw vitamines met korting!

Met code Holistik20 krijg jij deze week 20% kassakorting op alle supplementen en collageen poeder bij Vitamines.com. GA NAAR DE WEBSHOP Holistik vitamines
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.