videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Beste collageen poeder: wat is het & werkt het tegen rimpels?

Body
collageen poeder

Holistik
15.07.2021

Voor veel vrouwen is huidveroudering een nachtmerrie en daarom gebruiken steeds meer vrouwen regelmatig huidcrèmes en andere anti-aging middeltjes om het verouderingsproces enigszins tegen te gaan. De laatste trend die steeds meer aan populariteit wint is collageen poeder, dat is steeds meer beauty blogs aangeprezen als hét wondermiddel tegen huidveroudering.

Maar wat is dat collageen nu eigenlijk, werkt het echt en wat is het beste collageen poeder supplement? We duiken in de wondere wereld van dit relatief nieuwe anti-aging poeder dat zelfs voor een stevige huid en sterke botten zou moeten zorgen.

Wat is collageen?

Collageen is een zeer belangrijk lijmvormend eiwit in je lichaam. Het geeft zowel structuur als elasticiteit aan je haar, nagels, spieren, botten en gewrichten. Als mensen collageen kopen doen zij dat meestal vanwege de extra stevigheid en elasticiteit die collageen aan de huid geeft. De collageenvezels in de opperhuid (ook wel dermis genoemd) beïnvloeden namelijk van binnenuit de huidstructuur en stevigheid.

Waarom werkt collageen tegen rimpels?

Goed, een collageen supplement zou dus goed tegen rimpels werken doordat het je huid steviger maakt. Waarom dit zo is heeft eigenlijk best een logische verklaring. Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je lichaam aanmaakt. Dit proces begint als je ongeveer 25 jaar bent, en dus is het ook niet zo vreemd dat juist dan de eerste fijne lijntjes zich laten zien.

De meeste mensen van 50 jaar maken zelfs amper nog zelf collageen aan. Hierdoor is bij beauty specialisten in Hollywood (waar anders, natuurlijk) het idee ontstaan om de extra collagen behoefte aan te vullen met een collageen supplement. Inmiddels worden collagenen aanboden als capsules, tabletten en, het meest populair: collageenpoeders.

Wat vertelt een wetenschappelijk collageen onderzoek?

Uiteraard is er ook al wetenschappelijk collageenonderzoek uitgevoerd. Wetenschappelijk onderzoek houdt in dat het onderzoek dubbelblind en naar willekeur is uitgevoerd en dat er met een placebo controlegroep is gewerkt. De in medische databases gepubliceerde resultaten bevestigen dat de inname van collageenpeptiden effectief is, dus het beste collageen poeder kopen zou best wel eens zin kunnen hebben.

Beste collageen poeders

Beste collageen poeder  Collageen poedervorm Beste prijs
1. Herbolist (als beste getest) 100% Gehydrolyseerd collageen + C vanaf € 26,25
2. RevitalTrax Rundercollageen peptiden vanaf € 39,95
3. Oslo Skin Lab Gehydrolyseerd collageen vanaf € 56,90
4. Vital Proteins 100% collageen peptiden vanaf € 41,00
5. Garden of Life Rundercollageen vanaf € 42,99

Waaraan herken je het beste collageenpoeder?

Veel vrouwen vragen naar het beste collageen poeder Consumentenbond, maar helaas heeft de Consumentenbond (nog) geen review geschreven over dit interessante voedingssupplement.

Vandaar dat wij besloten dit product toe te lichten en een lijst met het beste collageenpoeder samen te stellen. Want als je opzoek bent naar de beste collageen poeders die in Nederland verkrijgbaar zijn, moet je zeker letten op de ingrediënten die op het etiket vermeldt staan.

Ten eerste is het belangrijk of het supplement gehydrolyseerd collageen poeder betreft, waarbij de vezels zijn afgebroken tot peptiden. Dit zorgt voor een veel snellere opname door het lichaam.

Ten tweede of er vitamine C aan is toegevoegd, waardoor het collageen supplement beter zijn werk kan doen en ook bijdraagt aan een sneller resultaat zoals een mooiere huid.

Tot slot wil je (behalve vitamine C) juist helemaal geen extra toevoegingen zoals onnodige kleurstoffen of vulstoffen, die ervoor zorgen dat collageenpoeder juist minder werkt. Zo puur mogelijk dus.

Op basis van de juiste ingrediënten én ervaringen van duizenden tevreden fans van het collageenrijke Herbolist, maakt dat wij Herbolist als beste collageen supplement waarderen.

Leestip: Lees ook onze blog over vegan proteine poeder supplementen.

Hoe snel werkt collageen poeder?

Collageen poeder kan best snel werken: uit het onderzoek dat is uitgevoerd op 114 vrouwen tussen 45 en 65 jaar bleek dat dat er na vier weken resultaat werd geboekt door de groep vrouwen die per dag 2,5 gram collageen hadden ingenomen. De onderzoekers zagen een flinke statistische afname van de rimpeldiepte rond de ogen van 7,2%. Na acht weken was de afname van de rimpels zelfs gemiddeld 20,1%. (bron)

Waar is collageen verder nog goed voor?

Collageenpoeders worden het meest gebruikt voor het behoud van een mooie, jonge huid. Toch zijn er nog best veel andere goede redenen te noemen, zoals sterkere en soepelere botten en spieren. En de collageeneiwitten maken bijvoorbeeld je pezen en banden scheurvast, waardoor sporters minder blessures oplopen. Ook de weerstand van het kraakbeen zou door een collageensupplement verbeterd worden.

Soepele botten, spieren en gewrichten

Collageen wordt ook als het verantwoordelijke eiwit gezien voor de elasticiteit van je bloedvaten. Het collageeneiwit speelt dus niet enkel een voorname rol bij een jeugdig uiterlijk, maar ook bij (het behoud van) soepele botten, spieren en gewrichten. Er wordt ondersteunend onderzoek gedaan naar de claim dat collageen een positief effect zou kunnen hebben op gewrichtsklachten die door artrose worden veroorzaakt.

Wat doet collageen in je lichaam?

Je lichaam kan dus (tot je 25-jarige leeftijd) voldoende collageen zelf produceren. De bouwstenen van collagenen zijn aminozuren, waaronder glycine. Deze aminozuren combineren zich tot de ondersteunende structuur in het bindweefsel.

Welke collageen typen zijn er?

Collageen type 1

Collageen type 1 is de variant die het meest voorkomt. Ongeveer 90% van het totale aantal collageeneiwit in je lichaam is van het type 1. Je vindt type 1 vooral in de huid, kraakbeen, botten en pezen.

Collageen type 2

Collageen type 2 vind je alleen in het kraakbeen weefsel. Collageen type 2 geeft na contact met het immuunsysteem in de darmwand (ook wel Peyerse plaques genoemd) een deactivatie van de afweercellen (T-cellen), waardoor processen geremd worden die collageenafbraak geeft in het gewrichtskraakbeen. Kort gezegd zorgt het type 2 ervoor dat het gewrichtskraakbeen tot rust kan komen en geeft de kans om zich weer te herstellen.

Collageen type 3

Collageen type 3 zorgt ervoor dat de structuur van je spieren, organen en bloedvaten kunnen worden verbeterd. Dit type wordt bijvoorbeeld aangetroffen in reticulaire vezels, zoals in het beenmerg. Type 3 komt, na type 1, het meest voor in je lichaam.

Rundercollageen of viscollageen kopen?

Voor de werking maakt het eigenlijk niet uit of je rundercollageen of viscollageen gaat kopen, aangezien de werking van beide producten bijna gelijk aan elkaar zijn. Zo leveren zowel rundercollageen als viscollageen beiden alle benodigde bouwstoffen en aminozuren die de productie van lichaamseigen collageeneiwitten kunnen ondersteunen. De meeste beauty experts kiezen overigens rundercollageen, omdat rundercollageen zowel type 1 als 3 bevat en viscollageen bestaat voornamelijk uit type 1 collageen.

Hoe kun je de collageen aanmaak stimuleren?

We denken dat we tegenwoordig veel gezonder eten, en op een bepaalde manier is dat ook zo, maar toch missen we ook ingrediënten in ons menu, die bijvoorbeeld de aanmaak van collagenen kunnen ondersteunen. Zo aten mensen vroeger vaak de huid van dieren op en werd er bouillon uit botten en vissenkoppen getrokken. Klinkt misschien niet zo smakelijk, maar het was wel een superbron van collageeneiwit.

Waar zit collageen in? Voedingsmiddelen waar je veel collageen in kunt vinden zijn bijvoorbeeld gelatine, varkenshuid, varkenspoten, kippenklauwen en visgraten. Inderdaad… precies de items die we liever niet op ons bord zien.

Welke vegan poeders zijn er?

Er wordt veel op het beste vegan collageenpoeder gezocht, maar helaas bestaat dat niet. Immers, collageen is alleen afkomstig van rundercollageen en viscollageen. Toch is er wel een beetje goed nieuws voor de vegans onder ons. Er zijn namelijk plantaardige voedingsmiddelen die voedingsstoffen hebben die de aanmaak van collageeneiwitten in ons lichaam kunnen stimuleren.

Vitamine C is bijvoorbeeld een bouwstof van collageen. Maar ook de mineralen zoals koper, zink, zwavel en selenium zijn voedingstoffen die belangrijk zijn bij de aanmaak van collageen.

Wat kan zorgen voor een collageen tekort?

Er zijn ook factoren die voor de afname van collageen en in het uiterste geval een collageentekort kunnen veroorzaken. Denk aan voeding met heel veel suiker, en ook geraffineerde koolhydraten (die worden namelijk door het lichaam omgezet in suikers) tasten je collageenvezels aan. Ook mensen die roken lopen een risico op een collageentekort.

Mineralen zoals koper, zink, zwavel en selenium zijn voedingstoffen die belangrijk zijn bij de aanmaak van collageen.

Collageen kopen: welke (poeders) zijn het beste?

Goed, je bent nu misschien overtuigd van de meerwaarde van collageenpoeders. Maar zoals met de meeste producten zijn er goede en minder goede producten die je kunt kopen. Welke is het beste collageen?

Voor het beste collageenproduct kun je het beste deze drie kenmerken checken:

  • Is het gehydrolyseerd collageen?
  • Is het een poeder?
  • Is het zuiver?

Gehydrolyseerd collageen

Een gehydrolyseerd collageen poeder wil zeggen dat de eiwitmoleculen zo klein zijn gemaakt dat deze makkelijker door je lichaam worden opgenomen. Gehydrolyseerd collageen is dus beter.

Collageen poeder

Je hebt collageentabletten, poeders en crèmes, maar het beste (en makkelijkste) om in te nemen zijn collageenpoeders. Tabletten zijn onpraktisch: ze zijn vaak groot voor de juiste hoeveelheid, en crèmes werken niet eens, omdat je collageen niet via je huid kunt binnenkrijgen. Een poeder kun je gewoon door een smoothie of ander drankje mengen, waardoor de inname van collageen bijna ongemerkt gaat.

Zuiver collageen

Voor collageen geldt dat hoe minder ingrediënten zijn toegevoegd, hoe zuiverder en beter deze is. De enige echte nuttige toevoeging is vitamine C, omdat vitamine C de werking van collageen zou kunnen versnellen. Er zijn ook collageenpoeders met een smaakje, maak als je deze echt wilt kopen, kies dan voor een poeder met een natuurlijke smaakstof.

Hier lees je wanneer je een collageen supplement het beste in kunt nemen.

Tags voor dit bericht zijn capsules bestellen, vital proteins, collageen supplementen en serum product. Daarnaast tags als magnesium (€29,95), zonnebrand (€19,95), nachtcrème, hydrolysaat, kurkuma (€15,50), shampoo en multivitamine (€22,50). Tot slot zonbescherming, smoothie, kokosolie, glucosamine, lucovitaal, vitamine d, visolie, physalis skin care bij vitaminstore, nigella sativa en tahitian, paddenstoelen groenten quinoa, peulvruchten, proline strawberry of lemon en vleesvervangers. Kruidvat skin care peptan (sportvoeding) peptiden, dermacare (€18), protein antagonisten (€20), superfoodsonline huiduitslag voorkomen, zelfzorg apotheker jacob hooy eiwitten. Ook hebben gekeken naar collageen peptiden en collageen capsules met hyaluronzuur en de verschillen ten opzichte van het beste viscollageen. Het gehydrolyseerde supplement van Herbolist bleef hierbij de beste optie.

Kun je rimpels ook voorkomen door voeding?

Rimpels kun je zeker (deels) voorkomen door voeding, want gezond eten is van groot belang voor je huid. Je moet er wel iets geduld voor hebben, want door gezond eten worden de rimpels niet direct verminderd. Wel kan het gebruik van bepaalde voedingsstoffen huidveroudering vertragen.

collageen supplement

Belangrijke voedingsstoffen tegen huidveroudering

Vitamine A (retinol)

Vitamine A is een antioxidant die de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert. Antioxidanten zijn stoffen di weefsels en cellen beschermen tegen beschadigingen. Ook kan vitamine A vrije radicalen onschadelijk maken.

Het belangrijkste nieuws: dankzij vitamine A worden je rimpels minder diep. Het is dus een zeer belangrijke vitamine voor onderhoud en reparatie van de huid.

Vitamine C

Vitamine C is ook een antioxidant. Vitamine C is een waar vriendje van collageen: het zorgt voor de aanmaak van collageen en ondersteunt ook de reparatie, groei en het herstel van je huid. De betere collageen poeders bevatten dan ook vitamine C als extra ingrediënt.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die de huid kan beschermen tegen de negatieve gevolgen van zonlicht.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 helpt bij het herstellen van de huid.

Vitamine B8 (biotine)

Volgens onderzoek zou vitamine B8 veranderingen in de huid tegen kunnen gaan.

Visvetzuren (Omega 3 en omega 6)

Omega vetzuren zorgen er ook voor dat je huid er mooi uitziet en omega 3 en omega 6 zijn tevens onmisbare onverzadigde vetzuren voor je lichaam. Onverzadigde vetten zijn zogenoemde ‘goede vetten’. Omega 3 en 6 dragen bij aan het herstellende vermogen van je huid en tevens helpen deze vetzuren je huid tegen huidveroudering.

 huidverzorging

Vocht

Voldoende water drinken is zoals we allemaal weten ook heel belangrijk voor de huid. Het reguleert de vochtbalans in de huid. Genoeg water drinken zorgt ervoor dat je huid zacht en soepel blijft.

Conclusie

Collageen lijkt een veelbelovend supplement tegen huidveroudering. Toch is alleen een schepje van dit poeder niet genoeg. Je zult ook een gezonde levensstijl erop na moeten houden en dus voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen moeten krijgen om (voldoende) effect te ervaren.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Herbolist Collageen
Anti-Aging poeder

Best geteste collageenproduct

Voor dikker haar, minder rimpels en sterkere nagels

Nu 1+1 gratis

Code: Holistik2

Bestel nu
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.