Bij mij in de keuken vind je een immense molen gevuld met Keltisch zeezout. Zeker wanneer het kwik stijgt tot boven de vijfentwintig graden stijgt mijn zoutmolen extra goed van pas. Het is namelijk de basis voor een zelfgemaakt brouwsel dat mijn mineraaltekorten aanvult wanneer ik deze verloren heb door transpiratie. Ik heb het over Sole. Wat is het, hoe maak je het en waar is het goed voor?
Sole: eeuwenoud Keltisch drankje om verloren mineralen aan te vullen
Laten we beginnen bij het begin. Want waar wordt Sole eigenlijk precies van gemaakt? Heel simpel: zout en water. Geen keukenzout maar de Keltische variant. Wat het meest natrium-arme zout ter wereld is. Daarnaast bevat het gemiddeld ruim 75 mineralen en spoorelementen waaronder magnesium. Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele eeuwenoude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Het is verkrijgbaar in twee varianten: Sel gris (de grove variant) en fleur de sel (de fijne variant).
De naam ‘Sole’ verwijst naar een Keltisch woord dat ‘zon’ betekent. Maar je vindt het ook terug in de Franse (soleil) en Spaanse (sol) taal. Het drankje is simpelweg een zoutoplossing, die mineraaltekorten goed kan aanvullen. Wanneer je bijvoorbeeld fanatiek sport, veel bloedverlies hebt (door o.a. menstruatie), geregeld een bezoek brengt aan de sauna of verblijft in een warm land, is het de ideale manier om verloren mineralen door transpireren weer aan te vullen.
En wanneer kun je beter van het drankje áfblijven?
Wanneer je al een gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon hebt, is er geen reden om in de ‘over drive‘ te gaan. Normaliter krijg je voldoende zout binnen via gezonde voeding. Maar ook wanneer je juist ongezond eet, is het af te raden om extra zout tot je te nemen. Veel bewerkte producten zijn vol gestopt met zout, en die extra dosis heb je in die situatie dus alles behalve nodig. Ook mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen beter een gewoon glaasje water drinken en een extra portie groenten en fruit eten. Deze vormen een grote bron van kalium, wat de tegenhanger is van natrium waardoor je de balans herstelt.
Hoe maak je Sole?
Dat doe je super snel en heel gemakkelijk.
1) Kook water tot het kookpunt en laat goed afkoelen.
2) Doe 1/3 Keltisch zout in een glazen potje en schenk hier vervolgens 2/3 van het afgekoelde water op.
3) Sluit het potje af met een deksel en schud zodat het water en het zout goed kunnen mengen.
4) Zodra er zout op de bodem blijft liggen, is het een teken dat het water niet meer zout kan opnemen.
5) Bewaar in de koelkast
Hoe vaak drink je Sole?
Vul een groot glas met koud water. Voeg een theelepel Sole toe en meng met een lepeltje. Eén glas per dag is voldoende.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!