Overgang & Chinese geneeskunde: zo kom je er probleemloos doorheen

Body
overgang chinese geneeskunde
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
07.01.2023

De overgang kan een enorme impact hebben op het functioneren van vrouwen. Maar wist je dat je leefstijl in de periode vóór de menopauze van grote invloed is op hoe je de overgang beleeft? De overgang hoeft helemaal niet zwaar te zijn. Bezien vanuit de Chinese Geneeskunde staat de overgang zelfs voor een periode in het leven van een vrouw die probleemloos mag verlopen. Melanie Peters is gespecialiseerd in acupunctuur voor vrouwen en schreef er dit verhelderende artikel over. 

Chinese geneeskunde & de overgang: zo kom je er probleemloos doorheen

Melanie: Menopauze betekent letterlijk ‘laatste menstruatie’. Westerse vrouwen ervaren dit ergens tussen hun 40e en 60e levensjaar. De periode voor en na de menopauze noemen we de overgang. Als je ouder wordt, neemt je voorraad eicellen af. Hierdoor vermindert de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Dit is het begin van de overgang, een fase waarin hormonen op zoek gaan naar een nieuw evenwicht. In deze fase kan de hormonendans zorgen voor klachten als opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en vaginale droogte. De overgang start meestal jaren vóórdat je stopt met menstrueren. En als je hormonen niet goed in balans zijn, dan kun je dit als een vervelende periode ervaren.

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn

Levensenergie

Volgens de Chinese Geneeskunde verloopt het leven van een vrouw in cycli van 7 jaar. Vanaf de fase van 5 x 7 jaar, op de leeftijd van 35, is een kentering zichtbaar: de start van het natuurlijke verouderingsproces. In de Nei Jing – de 2.000 jaar oude ‘bijbel’ van de Chinese Geneeskunde – staat dat er minder energie aangemaakt wordt uit voeding. Ook je levensenergie – de energie die opgeslagen is in de nieren – neemt af vanaf je 35e. Als vrouw van midden 30 ga je deze veranderingen langzaam maar zeker merken. Bijvoorbeeld aan de eerste rimpeltjes bij je ogen. Op je gezicht is de huid het dunst, dus daar merk je als eerste een minder goede voeding en doorbloeding. Ook duurt het langer voordat je weer fris en energiek bent na een nacht slecht slapen of een stevige fysieke inspanning. Vanaf de fase van 7 x 7 jaar, met 49, is de hoeveelheid bloed en Jing zover afgenomen dat de menstruatie stopt. Je kunt het zien als een natuurlijke bescherming: kostbare energie en bloed blijven in je lichaam.

Je lopende rekening en spaarrekening

Je nierenergie kun je vergelijken met een spaarrekening. Bij je geboorte heb je een ‘Zilvervloot’ meegekregen van je ouders: een bepaalde hoeveelheid oorspronkelijke energie. Voor de aanmaak van extra energie zijn je maag, milt en darmen verantwoordelijk. Je spijsvertering kun je daarom vergelijken met een lopende rekening, naast je spaarrekening. Je maag en darmen doen het werk en de verdiensten worden op de lopende rekening gestort. Tot je 35functioneert je spijsvertering optimaal, iedere maand is er een overschot van bloed en energie. Er is meer dan je op dat moment nodig hebt, dus je kunt een deel naar de spaarrekening overboeken. Zo groeit je spaarrekening met reserve-energie en vul je de oorspronkelijke energie aan. Vanaf je 35functioneert je spijsvertering minder goed en wordt de lopende rekening kleiner. Je spaarrekening wordt dus minder aangevuld, waardoor de totale voorraad energie kleiner is. Je hebt simpelweg wat minder te besteden. Als je goed omgaat met je energie, kun je echter gezond oud worden en zonder veel problemen door de overgang gaan.

Start op tijd met energiemanagement

Als je luistert naar de wijsheid van Chinese Geneeskunde, zou je vanaf je 35eniet te veel hooi op je vork moeten nemen. De realiteit is dat veel vrouwen in deze levensfase zich juist in topdrukte bevinden. Druk met het gezin, carrière, zelfontwikkeling en pittige workouts. Te weinig tijd om een gezonde, volwaardige maaltijd te bereiden. Als je continu over grenzen heen gaat, heb je meer energie nodig dan je opbouwt. De lopende rekening staat te vaak rood, waardoor extra rente wordt gerekend en de spaarrekening het gat moet dichten. Ergens slaat de werkelijkheid je dan om de oren met oververmoeidheid of een burn-out.

Hobbelige periode

Zelf kun je veel doen om een zorgeloze menopauze te krijgen. Gun je lichaam en geest voldoende hersteltijd in drukke periodes. En begin daar vroeg genoeg mee, juist ook als dertiger. De menopauze is een hobbelige periode waarin de hormoonbalans wezenlijk verandert. Deze transitie kost extra energie, dan is het essentieel dat je voldoende op je spaarrekening hebt staan. Zie het als een appeltje voor de dorst in zwaardere tijden. Gezonde darmen en goede voeding helpen je reserves op te bouwen. Eet natuurlijk, vers en zoveel mogelijk van het seizoen. Neem de tijd om te eten, zodat je het gezonde eten ook kunt verteren en de voedingsstoffen kunt opnemen. Pleeg ook geen roofbouw op je lichaam. Rook je? Dan is dit het moment om te stoppen (met deze tips gaat het je lukken). Doe ook rustig aan met alcohol en beweeg wat meer dan je gewend bent. Wat 30 minuten extra bewegen per dag je oplevert lees je hier.

Luister naar je lichaam

En heel belangrijk: luister naar je lichaam. Je lichaam geeft bij disbalans in een vroeg stadium signalen af. Aan je menstruatie kun je bijvoorbeeld veel aflezen. PMS klachten wijzen vaak op te veel stress en spanning. Weinig menstruatiebloed laat zien dat er te weinig bloed en energie is. Toch negeren we deze eerste signalen vaak. Dat is jammer, want het geeft aan dat er werk aan de winkel is voor een soepele menopauze. Een gespecialiseerde acupuncturist kan je hierbij goed ondersteunen.

Tip van de redactie: plantenextracten uit Korea

Menoelle

In Korea verlichten vrouwen overgangsklachten het liefst op een natuurlijke manier. EstroG-100 is een gepatenteerde mix van drie plantenextracten. Deze mix wordt al meer dan 400 jaar wordt gebruikt in de Koreaanse traditionele geneeskunde. Uit wetenschappelijk onderzoek in 2008 bleek het hormoonvrije EstroG-100 het meest effectief en het meest verdraagzaam bij 12 verschillende overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten en gewichtstoename. In Azië en Amerika is EstroG-100 razend populair. Met de komst van Menoelle is EstroG-100 nu ook verkrijgbaar in Nederland. Dit supplement* bevat geen hormonen, soja of isoflavonen en is volledig vegan. Het proberen waard! *Voor wie het interessant vindt: Menoelle heeft niet betaald voor deze publicatie.

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn

Tekst: Melanie Peters, www.acupunctuurvoorvrouwen.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.