Tijdens je slaap vinden er allerlei biochemische processen plaats die zorgen voor fysiek, mentaal en emotioneel herstel. Want – geloof het of niet – zelfs je hersenen worden gedurende de nacht schoongespoeld. Het is dus ontzettend belangrijk dat je voldoende (lees: minimaal 7 uur) slaapt. Want alleen dan ben je fysiek en mentaal voldoende opgeladen om aan een nieuwe dag te beginnen. Misschien wel het grootste cadeau dat jij jouw gezondheid kunt geven is voldoende slaap. Deze holistische slaaptips uit China, Japan en India helpen je op weg.
Slaapstress? De beste tips uit China, Japan en India
Slaap is een biologische noodzaak. En om overdag optimaal te kunnen functioneren, heb je tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Kom je niet verder dan 6 uur per nacht, of minder? Geen paniek, daar ga je alleen maar nog slechter van slapen. Maar het is wel de moeite waard om je eigen slaapgedrag eens onder de loep te nemen en te kijken waar winst te behalen valt. Een goede nachtrust ligt aan de basis van een sterke weerstand. Dat maakt slaap tot misschien wel het grootste cadeau dat je jouw gezondheid kunt geven. Om je te helpen bij het verminderen van slaapstress hebben we de beste adviezen uit de Chinese geneeskunde, Feng Shui (Japan) en Ayurveda (India) voor je verzameld.
Slaaptips uit China
Binnen de traditionele Chinese geneeskunde wordt slaap gezien als yin. Dit is de vrouwelijke tegenpool van yang. Slapen is een passief proces waarbij het draait om loslaten. Dit is het tegenovergestelde van ‘yang’ dat staat voor ‘doen’. Slaap je slecht? Dan wordt er in China vaak eerst gekeken naar je voeding. Binnen de Chinese cultuur gelooft men namelijk dat de beste medicijnen gewoon te vinden zijn in het keukenkastje. Als één lid van het gezin slecht slaapt, dan krijgt hij/zij zelfs ander eten voorgeschoteld dan de overige familieleden. Heb je moeite met inslapen? Eet dan vooral yin versterkende voedingsmiddelen zoals eieren, spinazie, wortelen, dille, knoflook, zilvervliesrijst en bonen.
Chinese orgaanklok
Slaap je snel in maar word je vroeg wakker? Probeer dan eens yang verdrijvende voeding zoals bananen, aardbeien, grapefruit, andijvie, aubergine, honing en aardappelen. Een tip die voor alle slechte slapers geldt: eet niet meer na 20.00 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is het zelfs beter om na 19.00 uur niet meer te eten. Zit je toch tot ‘s avonds laat te tafelen? Drink dan vlak na de maaltijd verse gemberthee. Gember helpt de maag bij het verteren van het voedsel waardoor een opgeblazen gevoel tegen wordt gegaan. Meer weten over slapen en de Chinese geneeskunde? Lees dan ook vooral dit artikel.
Slaaptips uit Japan
Je slaapkamer is bedoeld om je totaal te kunnen ontspannen. Dat vraagt om een veilige en geborgen omgeving. Zorg er voor dat je slaapkamer netjes is opgeruimd en er geen objecten staan die iets totaal anders communiceren als ontspanning. Dus weg met volle wasmanden, fitness apparatuur en boeken op je nachtkastje. Besteed ook aandacht aan de materialen in je slaapkamer. In Japan zijn boekweit kussens al eeuwenlang de standaard. In het begin voelt een boekweit kussen wat raar, maar als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet anders meer. Het mooie van de boekweit doppen waarmee het kussen is gevuld is dat ze zich aanpassen aan de vorm van je hoofd én een stuk beter ventileren dan bijvoorbeeld dons. Op die manier blijft je hoofd lekker koel en val je sneller in slaap.
Feng Shui
Om er voor te zorgen dat je slaapkamer voelt als een veilig nest adviseert de Feng Shui natuurlijke materialen zoals hout, wol en katoen. En dan bij voorkeur in ‘koele’ kleuren zoals grijs, blauw en groen. Mensen die slapen in een blauwe slaapkamer, slapen naar het schijnt gemiddeld bijna 8 uur en worden het meest gelukkig wakker. De kleur die het slechtst scoort is paars. Mensen met een paarse slaapkamer slapen gemiddeld minder dan 6 uur. De oorzaak ligt ‘m waarschijnlijk in het feit dat de kleur paars een stimulerende werking heeft. Ook zou paars nachtmerries kunnen veroorzaken. Het is maar dat je het weet.
Slaaptips uit India
De Ayurveda is een 5000 jaar oud holistisch gezondheidssysteem voor het verzorgen van lichaam en geest. Binnen de Ayurveda gaat men er van uit dat je als mens van nature gezond en gelukkig bent. Invloeden uit je omgeving en je leefwijze kunnen je echter uit balans brengen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je slecht slaapt. Dat terwijl een goede nachtrust volgens de Ayurveda één van de pilaren van het leven is. Om te bepalen hoe het komt dat iemand slecht slaapt, kijkt men binnen de Ayurveda eerst welk body/mind type je bent: Vata, Pitta, of Kahpa. Wil je weten welk type je bent? Lees dan eerst dit artikel. Vata types hebben verreweg het meeste slaap nodig, bij voorkeur 8 tot 9 uur. Het masseren van je voetzolen en hoofd met een goede ayurvedische olie doet wonderen om gespannen Vata’s tot rust te brengen. Pitta’s hebben over het algemeen voldoende aan 7 tot 8 uur slaap per nacht. Een glas warme melk voor het slapen gaan, eventueel met een half theelepeltje ghee (geklaarde boter) erin, kan helpen om een diepere slaap te creëren. Zowel melk als ghee zijn uitstekende remedies om Pitta’s tot rust te brengen. Kapha types hebben het minste slaap nodig: 7 uur per nacht is meestal voldoende.
Deep Sleep Oil
De Ayurveda biedt waardevolle kruiden die de nachtrust kunnen bevorderen. In de Asmi Deep Sleep Oil zijn in de aardende basis van sesam- en amandelolie waardevolle Ayurvedische kruiden zoals Jatamansi en Night Jasmine verwerkt. Druppel voor het slapengaan een beetje olie in je handpalm en verwarm deze tussen je handen. Masseer in op je voeten, voorhoofd, slapen en kaak gedurende 3-5 minuten. Breng aan het einde van deze kleine massage je handen voor je gezicht en adem diep het rustgevende aroma van de kruiden in. En dan kun je zo op één oor vertrekken naar dromenland…
Slapen op je rechterzij
Wat voor zowel Vata’s, Pitta’s als Kapha’s geldt is dat rond 22.00 uur naar bed gaan en rond 06.00 uur opstaan het gezondst is. Je interne fysiologische klok kan zich dan het beste afstemmen op het ritme van de natuur. Ook is het voor alle 3 de types slim om op de rechterzijde te slapen, dan is je hart namelijk vrij in haar beweging. En slaap bij voorkeur met je kruin richting het oosten en liever niet richting het noorden.
Yoga Nidra
Een ander mooi ritueel met wortels in India is Yoga Nidra. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Precies wat je nodig hebt om in slaap te komen. Wil je Yoga Nidra zelf proberen? Bestel dan voor slechts €19,95 het Holistik Yoga Nidra &Slaap Pakket met 3 nidra’s van één van de beste teachers van Nederland: Suze Retera.
Meer lezen over goed slapen
Tryptofaan: waarom dit aminozuur de grondstof is voor goed slapen
Goed slapen? Dit adviseert de orthomoleculaire geneeskunde
Deze 5 kristallen verbeteren jouw nachtrust
Waarom een goede nachtrust begint bij een stikdonkere kamer
Waarom je nachtrust een biologische noodzaak is
Slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo vertrokken