Dit gebeurt er met je (lichaams-)haar als je ouder wordt

Body
haar ouder worden

Er gebeurt nogal wat met je hoofdhaar als je ouder wordt. Onder invloed van hormonen wordt het grijzer, dunner en soms valt het zelfs uit. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaamshaar zodra je de 35 bent gepasseerd? En hoe kom je voor eens en altijd van overbeharing in je gezicht af?

Dit gebeurt er met je (lichaams-)haar als je ouder wordt

Om te begrijpen hoe de haren op je hoofd en lichaam verouderen is het van belang om de link met je hormonen te zien. Hoofdrollen zijn weggelegd voor oestrogeen en testosteron. Oestrogeen is een verzamelnaam en er circuleren circa twintig typen oestrogenen in je lichaam. De drie belangrijkste oestrogenen zijn oestradiol, oestron en oestriol. Deze stofjes worden voornamelijk in je eierstokken gemaakt, maar ook je bijnieren en vetcellen zijn betrokken bij de productie.

Oestrogeen

Oestrogeen heeft allerlei functies in je lichaam. Het houdt je haar in goede conditie. Vanaf ongeveer je 35e levensjaar begint de productie van oestrogeen te dalen. Met alle gevolgen van dien. Door de daling van het oestrogeenniveau delen haarcellen zich minder makkelijk. Hierdoor wordt er minder sterk haar gemaakt en ligt een weelderige bos met het klimmen van de jaren steeds iets verder buiten handbereik.

Donkere, stugge haren

Het verouderingsproces van je hoofdhaar verloopt op een andere manier dan het ouder worden van je lichaamshaar. Lichaamshaar dat je krijgt tijdens je puberteit – onder je oksels, in de schaamstreek en op de borst bij mannen – ontstaat onder invloed van hormonen. Door daling van het oestrogeengehalte wordt ook je lichaamshaar dunner en schaarser. Behalve dan op je gezicht. Dezelfde hormonale veranderingen kunnen er voor zorgen dat er donkere, stugge haren op je kin, bovenlip en tussen je wenkbrauwen verschijnen. Dit komt door een toename van het mannelijke hormoon testosteron.

Vast ritueel

Ook op mijn kin en bovenlip doken vanaf mijn 35e steeds meer stugge, donkere haartjes op. Het minutieus nalopen van mijn gezicht werd een vast ritueel dat zich zeker vier keer per week herhaalde. Bij het keukenraam (daar is het licht het beste) had ik een genadeloze vergrootspiegel staan en in het raamkozijn lag een klein kapitaal aan pincetten. De afgelopen jaren werd de ‘vangst’ steeds groter. En dus besloot ik een jaar geleden om de ontsierende haartjes aan te pakken met laserontharing, een behandeling die in veel gevallen wordt vergoed als je aanvullende verzekerd bent.

Laserontharing

Tijdens het intakegesprek bij Derma2Care werd me al snel duidelijk dat laserontharing vraagt om een flinke dosis geduld en een enorme lading discipline. Gedurende het behandeltraject mag er namelijk niet geëpileerd worden. Denise van Derma2Care legt uit waarom er een epileerverbod geldt: “bij onze kliniek verwijderen we haren met de Light Sheer Diode Laser. In de haarzakjes zit pigment dat het laserlicht dat dit apparaat afgeeft absorbeert. Hierdoor beschadigt het haarzakje en sterft de haar af. Het is dus belangrijk dat je de haarzakjes niet zelf verwijdert want dan heeft de behandeling geen enkele zin.” Dat de haartjes die ik graag zie verdwijnen donker zijn, werkt volgens Denise alleen maar in mijn voordeel. “Hoe meer pigment, hoe groter de kans dat het haarzakje beschadigd raakt door de laser. De laserbehandeling is niet geschikt voor blonde, grijze en rossige haren. Dan zou ik elektrisch epileren adviseren.”

Resultaat na 8 behandelingen

Inmiddels ben ik 8 laserbehandelingen verder, met telkens 6 weken tussen elke behandeling. De behandelingen zijn nagenoeg pijnloos en duren 20 minuten. Dit maakt laser ontharen goed in te passen in mijn behoorlijk drukke bestaan. Al na de eerste behandeling merk ik verschil. Twee weken na de eerste behandeling beginnen de eerste stugge haren los te laten, precies zoals Denise voorspelde. Na de vijfde behandeling is zo’n 70 procent van alle donkere, stugge haren verdwenen. De meest hardnekkige haren laten zich echter niet zomaar uit het veld slaan en ik besluit nog 3 behandelingen in te plannen. Nu – een jaar later – duik er heel af en toe nog een donkere haar op, maar dat mag geen naam hebben. En ik kan niet anders zeggen dan dat het voelt als een verlossing.

Zorgverzekering

Voor de behandeling van overbeharing komt je vaak in aanmerking voor vergoeding wanneer je aanvullend verzekerd bent. Dit is afhankelijk van je zorgverzekeraar, indicatie en behandeling. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.