Uit een onderzoek van een aantal jaar geleden bleek dat de meeste Nederlanders liever niet naakt slapen. Jongeren bleken het liefst alleen wat ondergoed te dragen, terwijl ouderen eerder voor een pyjama of nachtjapon gaan. Toch roepen de doorgewinterde naaktslapers dat ze voor geen goud meer aangekleed hun bed in willen stappen. Nu de zomer eraan komt, leek ons dit het ultieme moment om eens te experimenteren met het slapen zonder pyjama. Want naakt slapen geeft niet alleen een hemels vrij gevoel, maar stimuleert ook je gezondheid op verschillende gebieden. We lichten er 5 toe.
Naakt slapen: 5 gezonde redenen om vanavond je pyjama in de kast te laten
In het onderzoek werd niet expliciet gevraagd naar de redenen achter de voorkeur van de deelnemers, maar een paar opties liggen voor de hand. Veel mensen zullen simpelweg uit gewoonte met nachtkleding slapen, anderen hebben het misschien snel koud. Wie weet voelen sommigen zich ook net wat veiliger met een extra laagje stof tussen hen en het dekbed. Wat je ook tegenhoudt om bloot onder de wol te kruipen: het is tijd om je bezwaren te laten varen. Hieronder lees je waarom.
5 x voordelen van naakt slapen voor je gezondheid
1. Je koelt sneller af
Als je lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen, daalt je lichaamstemperatuur. Iedereen kent dat eeuwige woelen en draaien tijdens een hete zomernacht wanneer je ventilator het heeft begeven… Wetenschappers benadrukken vaak dat een koele kamer belangrijk is voor een goede nachtrust, in het bijzonder voor de kwaliteit van je diepe REM- en DELTA-slaap. Deze herstellende slaapfasen zorgen onder andere voor een goed functionerend geheugen. Je lijf koelt natuurlijk wat sneller af als je niets aan hebt, dan wanneer het gehuld is in een pyjama. Dus het zou zomaar kunnen dat je sneller in slaap valt én beter doorslaapt als je naakt in bed kruipt.
2. Het kan je helpen afvallen
Wist je dat je ook meer calorieën verbrandt gedurende de nacht als je bloot slaapt? Je lichaamstemperatuur blijft de hele nacht wat lager dan wanneer je nachtkleding draagt. Daardoor moet je lijf harder werken om je temperatuur in balans te houden. Als het gaat om naakt slapen en afvallen spelen de hormonen cortisol en leptine ook een grote rol. Leptine reguleert je eetlust. Je lijf scheidt hier meer vanaf in je diepe slaapfasen, waar je dus niet zo makkelijk in komt als je het te warm hebt ’s nachts. Een hoog cortisolgehalte verhindert een effectieve vetverbranding. Meestal daalt je cortisolniveau flink ’s nachts, maar niet wanneer je het te warm hebt. Zo kan een verhoogde lichaamstemperatuur je vetverbranding en vetopslag dus beïnvloeden en er zelfs voor zorgen dat je overdag meer gaat snaaien.
3. Het is goed voor je relatie
Als je naakt tegen je partner aankruipt, maken jullie beide het knuffelhormoon oxytocine aan. Dit zorgt voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid, wat een belangrijke pilaar is voor jullie relatie. Je kunt je vast voorstellen dat een snelle poedelnaakte knuffel voor het slapengaan waarschijnlijk sneller uitmondt in seks. Zo komt er nóg een lading belonende en kalmerende hormonen vrij zoals dopamine, vasopressine, noradrenaline en prolactine. Deze verlagen jullie stresslevels en bloeddruk en boosten jullie immuunsysteem. Naakt slapen met je partner is dus een recept voor meer verbondenheid, minder stress én een levendiger seksleven. Stuur dit artikel dus vooral even naar hem of haar door ;-).
Meer zelfliefde
Naakt slapen kan trouwens ook de relatie met jezelf versterken. Grote kans dat je je na een tijdje comfortabeler in je lichaam en zelfverzekerder gaat voelen. Last van een slecht zelfbeeld? Besteed dan voor het slapengaan en na het wakker worden een paar minuutjes aan wat positive self-talk. Kijk in de spiegel, raak jezelf even aan en spreek wat waardering uit. In het begin voelt het misschien wat ongemakkelijk, maar je zult ongetwijfeld merken wat die liefdevolle woorden wel niet voor je zelfbeeld kunnen doen… Dit artikel over de magie van soloseks helpt je daar ook bij.
4. Naakt slapen verkleint kans op vaginale infecties én verbetert spermakwaliteit
Het is belangrijk om je vulva en vagina op tijd te laten ‘luchten’ om nare infecties op afstand te houden. Schimmels en bacteriën groeien namelijk het beste in warme, vochtige omgevingen. Je draagt al de hele dag vrij strak zittend ondergoed, vaak ook nog van synthetisch materiaal. Wees dus lief voor dit delicate gedeelte van je lichaam en laat het ’s nachts lekker ademen. Ook bij een gezonde spermaproductie speelt temperatuur een grote rol. Een onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Child Health and Human Development en de Stanford University, vond bij mannen die naakt sliepen 25% minder beschadigd DNA in hun sperma dan bij mannen die met (strak) ondergoed aan hun bed in kropen.
5. Het houdt je jong
Een verlaagde lichaamstemperatuur tijdens het slapen vertraagt het verouderingsproces. Je lichaamstemperatuur moet namelijk wat dalen wil je lichaam ’s nachts het groeihormoon gaan produceren. Dit hormoon zorgt ervoor dat je huid en haar gezond en glanzend blijven. Een te hoge lichaamstemperatuur verstoort daarnaast ook de aanmaak van melatonine. Dit ken je misschien als het ‘slaaphormoon’. Maar wist je dat het ook een sterke antioxidant is die celbeschadiging tegengaat? Hoe gebalanceerde je melatonineproductie, hoe mooier je huid.