Soloseks: goed voor je gezondheid en magisch voor je spirituele groei

Heart + Soul
soloseks

Nathalie Meertens
12.01.2023

De één praat opener over seks dan de ander. Vooral soloseks is een onderwerp dat veel mensen als ongemakkelijk ervaren. Dat is zonde. Want juist dát onderwerp kan zo mooi blootleggen dat seks ontstaat uit een energiestroom die begint in jou, als individu. Verschillende spirituele tradities begrijpen al eeuwenlang dat deze energie een geschenk is. Het is je levenskracht. Ga je ermee aan de slag, bijvoorbeeld via een voedend soloseks-ritueel, dan nodig je meer uit dan alleen fysiek genot. Je opent de deuren naar zelfliefde en spirituele groei. En je gezondheid kan ook nog eens verbeteren…

Soloseks: goed voor je gezondheid en magisch voor je spirituele groei

Zelf maak ik als twintiger deel uit van een generatie die over het algemeen makkelijk over seks praat. Vrijer dan onze ouders en grootouders, in ieder geval. Toch valt er wat mij betreft nog veel te winnen. Om te beginnen door seks breder te definiëren en daarin nog verder weg te bewegen van de hetero-norm. Maar ook als het gaat om (solo)seks & spiritualiteit, een onderwerp dat in veel gesprekken nog helemaal overgeslagen wordt. Maar laten we voordat we die afslag nemen, nuchter beginnen. Soloseks heeft namelijk allerlei positieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid:

 • Het werkt ontspannend. Je ademhaling verdiept en er komen allerlei vrolijke stofjes zoals dopamine en oxytocine vrij. Je stress verdwijnt daardoor als sneeuw voor de zon.
 • Het verhoogt je hartslag flink en is daarom als een kleine workout voor je hartspier. (Soloseks in plaats van hardlopen, anyone?)
 • Soloseks kan voor een betere nachtrust zorgen. Tijdens een orgasme wordt namelijk het hormoon prolactine geproduceerd, waar je lekker slaperig van wordt.
 • Het is een natuurlijke pijnstiller. Tijdens masturbatie komen er endorfines vrij, die de respons van je brein op pijn verlagen.
 • Je krijgt de kans écht te ontdekken wat je fijn vindt, en hierdoor kunnen al je seksuele ervaringen verbeteren.
 • Soloseks is een hele krachtige vorm van zelfliefde die je zelfverzekerder kan maken, en je helpt te aarden in je lichaam.
 • Alle bovenstaande voordelen samen creëren ook nog eens een krachtige boost voor je weerstand.

Neotantra

Goed, je lichaam en geest zijn dus helemaal vóór. Hoe zit het met het hogere doel van soloseks? Als het gaat over seks en spirituele groei, dan kom je al snel in de wereld van neotantra terecht. Ik zeg bewust neotantra, want het verschilt nogal van tantra zoals dat ook vandaag nog veel wordt beoefend in het hindoeïsme en boeddhisme. De filosofieën van deze stromingen gaan terug naar de Tantra’s, een enorme collectie van religieuze teksten waarvan de oudste waarschijnlijk dateren uit 600 voor Christus. Tantrische sekten beschrijven zichzelf vaak als de esoterische ‘hogere’ levels van de hindoeïstische of boeddhistische weg. Neotantra heeft eigenlijk bepaalde elementen uit de traditionele tantrische filosofie gevist en ze uitvergroot. Zoals bijvoorbeeld Maithuna, het heilige ritueel van (fysieke of symbolische) seksuele eenwording. Hierdoor wordt in het westen tantra tegenwoordig simpelweg gezien als een synoniem voor (zweverige) seks.

Tantra & sexual wellbeing e-book

Leer hoe je jouw lichaam op een liefdevolle manier gebruikt als instrument voor spirituele, seksuele en persoonlijke groei.
Bestel e-book voor €9,95 Nidra diepe slaap olie

De basis ben jij

Naast wijsheid uit het hindoeïsme vind je in neotantrische leringen vaak ook elementen uit het toaïsme en sporen van westerse sex magick terug. Bij sex magick (ook wel gewoon als sex magic geschreven) wordt seksuele energie en seksuele activiteit bewust ingezet om een bepaald doel te bereiken, om iets te manifesteren. Kortom: neotantra is een melting pot! Maar het kernidee is eigenlijk heel simpel (en zeker niet nieuw): seksuele energie is een krachtig geschenk en een poort naar spirituele groei. Deze groei verwezenlijk je via allerlei oefeningen en contemplatie. Veel tantrische oefeningen gaan over partnerseks, maar soloseks wordt gezien als een hele belangrijke basis. Dus ook als je het liefst met je partner een tantrisch pad gaat bewandelen, is het slim om bij jezelf te beginnen. Als je meer wilt weten over neotantra, is dit boek van Margot Anand een aanrader.

Soloseks voor spirituele groei

Je kunt je seksuele energie dus bewust inzetten om jezelf te voeden, en bijvoorbeeld je mannelijke en vrouwelijke energiestromen in balans te brengen. Het is een manier om je te verbinden met een plek van liefde en overvloed in jezelf. Daaruit ontstaat volledige vereniging met jezelf én met iets hogers, iets magisch. Je bent daarvoor van niemand afhankelijk, alles wat je nodig hebt draag je in jezelf. En dat is bevrijdend. Het vraagt veel bewuste aandacht en oefening om je seksuele energie in de eerste plaats goed te leren voelen, en haar vervolgens te sturen. Tantrische solo seks is dus niet een kwestie van ready, set, go en binnen een paar minuten klaarkomen (hoewel dat ook oké is). Tantrische oefeningen doorloop je langzamer, rustiger en bewuster. Wil jij je zelfbevredigingsritueel een tantrisch randje geven? Hieronder vind je wat praktische adviezen.

Een verrijkend ritueel

 • Zet een intentie voor je ritueel (en je tantrische pad in het algemeen, als je wilt). Wil je een inzicht ontvangen, iets loslaten, jezelf een geschenk geven?
 • Het is belangrijk om je ritueel uit te voeren in een ruimte waar je je fijn voelt en waar niet te veel ‘ruis’ is. Ruim je slaapkamer op, brand wierook of kaarsen, zet een muziekje aan , zorg dat de temperatuur aangenaam is.
 • Houd een (natuurlijk) glijmiddel bij de hand, of een natuurlijke olie om je lichaam mee te masseren.
 • Raak jezelf heel aandachtig en langzaam aan. Verken verschillende zones van je lichaam, ook plekken die je niet als ‘erotisch’ ziet. Ontdek hoe je hierop reageert. Experimenteer intuïtief met beweging en geluid.
 • Verbind je heel bewust met je ademhaling. Dit is het voertuig dat de seksuele energie door je lichaam heen beweegt. Er zijn allerlei tantrische ademtechnieken die je kunt proberen. Een simpele is om je in- en ademhaling beide 4 tellen lang te maken.
 • Stel je hoogtepunt uit. Margot Anand raadt bijvoorbeeld aan om je orgasme minimaal twee keer uit te stellen. Net voordat je bij het hoogtepunt komt stop je dan met stimuleren om de energie door je hele lichaam naar boven te ademen. Stel je voor dat je elke cel in je lichaam ermee voedt en dat het de grens tussen jou en het ‘hogere’ vervaagt.
 • Als je besluit dat je het hoogtepunt wilt ervaren, kun je hierin terugkomen naar je intentie en deze met de vrijgekomen energie als het ware manifesteren.

Maar ik heb een relatie, dus…

Veel mensen zeggen min of meer gedag tegen hun zelfbevredigingsrituelen wanneer ze een partner krijgen. Misschien stof je ‘m alleen even af als je partner op reis is, ter vervanging van de intimiteit met hem of haar. Dat is zonde, want soloseks heeft unieke waarde. Voor jezelf én voor de seks met je partner. Dus vier op tijd dat je jezelf hebt. Creëer een ritueel met een tantrisch randje of houd het lekker licht en luchtig. Doe wat jij fijn vindt. Het is jouw feestje.

Tip van de redactie: Satisfyer Pro

Wil je je soloseksleven verrijken met een fijne sex toy? Op het gebied van seksspeeltjes is de Satisfyer Pro al een tijdje de absolute ster van de show, en dat is niet voor niets. De Satisfyer is een vibrator die met een innovatieve drukgolfstimulatie werkt. Veel meer zullen we over de technische kant niet zeggen, want, ja, niet heel sexy. Het belangrijkste om te weten is dat de Satisfyer de meeste mensen binnen no time de meest intense orgasmes bezorgt. Over intensiteit gesproken: de vibrator heeft 11 standen, dus je kunt het zo intens maken als je zelf wilt. Je kunt ‘m natuurlijk ook gebruiken tijdens seks met je partner voor extra stimulatie. Gebruik als je dat prettig vindt glijmiddel. Satisfyer Pro 2 Next Generation, €39,99 via Bol.com.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.