De onzekere oorsprong van thee gaat verloren in de nevelen van het verleden, ergens tussen de grenzen van India en China. Maar waar ter wereld het eerste glas thee ook werd gedronken, al duizenden jaren staat het bekend als een drankje met uitzonderlijke medicinale eigenschappen. Als je de thee die je drinkt aanpast op het seizoen profiteer je het meeste van haar geneeskrachtige werking. Kijk maar eens naar deze 3 medicinale herfsttheeën…
Déze 3 medicinale theesoorten versterken jouw weerstand in de herfst
In de herfst is thee niet alleen verwarmend, met de juiste blend van kruiden en specerijen ondersteun je óók jouw weerstand. Drink voorlopig dus geen koude drankjes meer (daarmee blus je ook jouw spijsverteringsvuurtje) en zet een fluitketel op het vuur. Onderstaande 3 soorten herfst thee helpen je om gezond en fit the blijven in het najaar.
Herfst thee 1 – verse gemberthee
Een goede basis leg je met (verse) gemberthee. Gember wordt al duizenden jaren gebruikt in de Oosterse geneeskunde. En dat is niet voor niets. Gember staat bekend om zijn zuiverende werking. Het is een natuurlijk antibioticum en heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. Je lymfeklieren helpen je lijf om schadelijke stoffen af, met name bij ontstekingen. Het drinken van gemberthee zorgt ervoor dat gifstoffen geen kans krijgen om zich op te hopen in je organen. Gemberthee stimuleert bovendien je doorbloeding en zorgt er voor dat je lekker warm blijft als het buiten koud is. Om de thee extra verwarmend te maken kun je een snufje kaneel aan je gemberthee toevoegen. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft – net als kurkuma – een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën, gisten en virussen. Precies wat je in deze tijd van het jaar nodig hebt.
Herfst thee 2 – Golden Immunitea
Golden Immunitea is een verwarmende biologische theemelange die perfect past bij de donkere maanden van het jaar. Deze blend bevat allerlei ingrediënten die door Ayurvedische genezers gebruikt worden vanwege hun antibacteriële en antivirale eigenschappen. Denk aan: kaneel, kurkuma, fenegriek, citroengras, gember, kruidnagel en zwarte peper. Je kunt Golden Immuntea drinken als thee, maar maakt er vooral ook een herbal latte mee. Hoe je ‘m ook drinkt, deze dagelijkse kruidenondersteuning draagt bij aan een krachtig immuunsysteem. Een zak is genoeg voor 20 kopjes. Verkrijgbaar in de Holistik webshop, €13,95.
Herfst thee 3 – kardemom thee
Kardemom is een specerij uit het verre oosten en komt oorspronkelijk uit tropische regenwouden in Zuid-India, Sri Lanka en Nepal. Ongeveer 80 procent van de wereldproductie van kardemom wordt geexporteerd naar Arabische landen waar men vaak een paar kardemom peultjes toegevoegd aan koffie. Kardemom brengt de zuurgraad in balans en neutraliseert het stimulerende effect van cafeïne.
De kracht van kardemom
Hoewel koffie en kardemom heel goed samen gaan kun je ook thee trekken van dit wonderlijke peultje. Voor 1 glas thee heb je nodig: 5 peultjes, 1 cm verse gember (in dunne plakjes) en een paar takjes rozemarijn. Kardemom is een echte krachtpatser. Het bevrijdt je luchtwegen en geeft energie bij vermoeidheidsklachten als gevolg van griep en verkoudheid. Kardemom is bovendien een goede bron van de mineralen zoals ijzer, zink en magnesium en bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6 en vitamine C. De paar takjes rozemarijn maken jouw herfst blend helemaal af. Rozemarijn is onderdeel van de munt-familie en heeft een sterke antiseptische (bacteriedodende) werking. Het helpt erg goed om de luchtwegen vrij te maken. Dus, hup, zet je fluitketel op het vuur en zet een flinke pot thee. Voor je het weet is jouw weerstand een onneembaar fort:-).
Nog even dit over de geschiedenis van thee…
Over waar ooit het eerste glas thee gedronken werd zijn de meningen verdeeld. Volgens de Chinezen begint het verhaal van thee bij keizer Shen Nung. Hij was een geleerde en een kenner van kruiden. Met het oog op hygiëne dronk Shen Nung enkel gekookt water. Op een dag in 2737 v.C. zat de keizer onder een wilde theestruik. Een lichte bries stak op en enkele bladeren kwamen terecht in het kokende water. Hij dronk van het brouwsel dat hierdoor was ontstaan en vond het lekker en verfrissend. Zo zou thee ontdekt zijn.
Thee volgens de Indiaase legende
In India gaat een andere legende. De prins van Dharma die tijdens zijn reis naar China de leer van Boeddha wil beleven, besluit om als harde training gedurende negen jaar niet te slapen. Drie jaar later, toen hij op punt stond om toch in slaap te sukkelen, nam de prins een kop gevuld met bladeren waarop hij begon te kauwen. Onmiddellijk voelde hij zijn kracht toenemen. Hij besloot de thee te drinken en slaagde er in om negen jaar lang wakker en alert te blijven.
De komst van thee naar Nederland
Honderden jaren later maakte Nederland voor het eerst kennis met thee. De eerste lading kwam aan land in de haven van Amsterdam in 1606. In eerste instantie werd thee alleen gedronken voor leden van de Koninklijke families en hun gasten. De prijs was zo hoog dat alleen de gegoede adel zich het drinken van thee kon veroorloven. In de 17e eeuw lag de prijs voor 100 gram thee op 7 shilling, wat overeenkwam met een gemiddeld weekloon van een arbeider. Hoe meer thee er echter werd geïmporteerd, hoe verder de prijs daalde. Anno 2019 is het drinken van thee gelukkig voor iedereen weggelegd en kunnen we allemaal profiteren van haar geneeskrachtige werking. Vooral als je de thee die je drinkt aanpast op de tijd van het jaar.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
Meer lezen over thee
Wat 1 kop saliethee per dag doet voor jouw gezondheid
Dit gebeurt er met je lijf als je 6 maanden gemberthee drinkt
Dit doet citroenmelisse thee voor je gezondheid
Dit is waarom brandnetelthee en Nieuwe maan een match made in heaven zijn
Dit is wat een kop verwarmende zoethout thee met je gezondheid kan doen