Waarom is het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer belangrijk?

Artikelen
luchtbevochtiger slaapkamer

Holistik
24.01.2022

Wist je dat een optimale relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ligt? In de wintermaanden ligt de  de luchtvochtigheid vaak flink wat lager, onder andere door het gebruik van de verwarming. Een lage luchtvochtigheid kan vermoeidheid, concentratieproblemen, een droge huid en luchtwegklachten veroorzaken. En dat kan je nachtrust flink verstoren. Je doet er dus goed aan om je slaapkamer uit te rusten met een luchtbevochtiger. Hieronder lees je meer over waarom het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer belangrijk is.

Waarom is het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer belangrijk?

Heb je last van droge lucht in huis? Dan biedt een luchtbevochtiger uitkomst. Dit apparaat voegt vocht toe aan droge lucht en zorgt dat het niveau in huis tussen de 40% en 60% zit, de optimale luchtvochtigheid. Ook in de slaapkamer is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een droge lucht kan namelijk de volgende klachten veroorzaken:

  • Een droge huid en/of jeuk
  • Een droge keel
  • Droge, geïrriteerde ogen
  • Hoofdpijn
  • Verstopte sinusholtes

Dit zijn allemaal klachten die je nachtrust kunnen verstoren. Omdat je longen minder zuurstof uit droge lucht kunnen opnemen, loop je bovendien het risico dat astma en allergieën erger worden. Ook niet bepaald bevorderlijk voor je beauty sleep. 

Luchtbevochtiger in de slaapkamer

De slaapkamer zou een oase van rust moeten zijn, waar je de waan van de dag achter je laat. De luchtvochtigheid op peil houden met een luchtbevochtiger beschermt je nachtrust. Je wilt hierbij natuurlijk geen last hebben van geluid. Gelukkig hebben vrijwel alle humidifiers een extra stille nachtmodus. Let daarnaast ook goed op voor hoeveel vierkante meter de luchtbevochtiger is geschikt. Heb je een slaapkamer van 20 m2? Koop dan een luchtbevochtiger die net wat meer ruimte aankan dan nodig, bijvoorbeeld 25 m2.

Te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer

Een droge lucht is niet bevorderlijk voor je gezondheid, maar hetzelfde geldt voor een te hoge luchtvochtigheid. Bij 60% en hoger spreek je van een hoge luchtvochtigheid. Dit herken je bijvoorbeeld aan ramen die vaak beslagen zijn. Veel vocht zorgt voor schimmel en geeft bacteriën meer kans om te overleven. Het bevordert ook je nachtrust niet bepaald. Door hoge luchtvochtigheid kan de lucht namelijk benauwd aanvoelen. Hoewel je luchtvochtigheid niet zo snel te hoog zal worden met het gebruik van een luchtbevochtiger, is het wel goed om je slaapkamer op tijd goed te luchten.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.