Mensen denken vaak dat de menopauze na de laatste menstruatie begint, maar niets is minder waar. De peri-menopauze kan tot wel tien jaar voor de ‘echte’ menopauze beginnen en verschillende fysieke en emotionele klachten veroorzaken. In dit artikel lees je wat de eerste signalen van de overgang zijn.
De eerste tekenen van de overgang
In de peri-menopauze, het begin van de overgang, gaan je hormonen op zoek naar een nieuw evenwicht. Vaak merken vrouwen als eerste dat hun menstruatie verandert. Omdat het oestrogeen-niveau in je lichaam daalt rijpen je eicellen minder snel. Daardoor wordt enerzijds de tijd tussen menstruaties meestal langer, dus je wordt minder vaak ongesteld. Anderzijds kan je menstruatie ook juist heftiger worden. Door de langere tijd tussen menstruaties kan het baarmoederslijmvlies namelijk langer doorgroeien, waardoor het dikker wordt. Bij een volgende menstruatie moet dit slijmvlies worden afgestoten. Omdat het dikker dan normaal is, kan het zijn dat je heftiger menstrueert dan voorheen.
Andere tekenen van de overgang
Door de veranderende hormonen in je lichaam kun je ook last krijgen van andere klachten, zoals:
- opvliegers
- nachtzweten
- stemmingswisselingen
- vermoeidheid
- (vaginale) droogte
- hoofdpijn
- gewichtstoename
- spier- en gewrichtspijn
- haaruitval
- slapeloosheid
- verminderd libido
- concentratieproblemen
- neerslachtigheid
- prikkelbaarheid
Omgaan met de overgang
Belangrijk om te onthouden is dat niet elke vrouw al deze symptomen ervaart en dat sommige vrouwen überhaupt geen of nauwelijks last hebben van de overgang. Bovendien kun je met leefstijlveranderingen je hormonen goed ondersteunen. Het is in deze fase van je leven extra belangrijk om:
- stresslevels binnen de perken te houden
- gezond te eten
- voldoende te blijven bewegen
- je spiermassa in tact te houden (2 -3 keer per week krachttraining maakt een wereld van verschil)
- van goed slapen je prioriteit te maken
Bezinning
Het kan ook helpen om kennis te verzamelen over de overgang en je ervaringen met andere vrouwen te delen. Lange tijd was de overgang een onderwerp waarover je niet graag sprak. Als je er al wat over hoorde, was het negatief. Maar de overgang kan ook een periode van empowerment en bezinning zijn. Het luidt een nieuwe levensfase in, waarin je prioriteiten veranderen en je een nieuw innerlijk evenwicht vindt. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om gebruik te maken van hormoontherapie om hun klachten te beperken. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen of hormoontherapie iets voor je is. Wil je er graag meer over weten? Dit artikel over bio-identieke hormonen bevat waardevolle informatie.
Wil je weten of je in de overgang zit?
Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.DOE DE TEST
Meer lezen over de overgang?
Hoe lang duurt de overgang?
Overgang: déze supplementen ondersteunen jouw lichaam en geest
Sporten tijdens de overgang: waarom het een wereld van verschil maakt
In de overgang? Déze hormonen zorgen dat je constant honger hebt