Eczeem: pak het aan van binnenuit met déze 7 orthomoleculaire tips

Body
eczeem orthomoleculair
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
10.01.2023

Eczeem is een pijnlijke en vervelende aandoening. Symptomen zijn onder andere jeuk, rode uitslag en een droge schrale huid. Er zijn verschillende soorten eczeem en ze lijken tegenwoordig allemaal in opmars. De meest bekende soorten eczeem zijn atopisch eczeem en contacteczeem. Atopisch eczeem is meestal erfelijk en uit zich vooral uit in de knieholten en elleboogplooien. Het ontstaat van binnenuit. Contacteczeem ontstaat door met het allergeen in aanraking te komen, zoals een nikkelallergie. In dit artikel orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe dieper in op de eerste variant.

Eczeem: pak het aan van binnenuit met déze 7 orthomoleculaire voedingstips

Bij atopisch eczeem komt de oorzaak van binnenuit. Regelmatig is een disbalans in de darmflora de werkelijke ‘boosdoener’. In je darmen wonen veel ‘goede’ maar ook ‘slechte’ bacteriën. Normaal gesproken worden de slechte bacteriën door de goede bacteriën in toom gehouden. Door het gebruik van antibiotica, langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals Ibuprofen, een disbalans in de hormonen, veel koolhydraat- en suikerrijke voeding en/of een hoge inname van alcohol kan het aantal goede bacteriën afnemen, waardoor slechte bacteriën de overhand krijgen en snel kunnen toenemen. De slechte bacteriën kunnen vervolgens hele kleine gaatjes maken in de knooppunten tussen de cellen in je darmwand waardoor de darmwand wordt beschadigd.

Lekkende darm

Naast een groei van slechte’ bacteriën kan bovenstaande er ook toe leiden dat de gist candida de kans krijgt om te gaan woekeren, met als gevolg dat ook candida de darmwand kan beschadigen. Op die manier kunnen er voedingsdeeltjes rechtstreeks in je bloedbaan komen. Dit verschijnsel heet een lekkende darm. Hierop reageert het immuunsysteem om de ‘indringers’ te vernietigen met allerlei ontstekingsreacties als gevolg. Deze ontstekingsreacties kunnen zich kan uiten in vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten en… eczeem.

Eczeem en voedselintoleranties

Uit onderzoek blijkt dat mensen met voedselallergieën vaker een verstoorde darmbarrièrefunctie hebben en vice versa. Sommige voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze eczeem kunnen verergeren zoals zuivel, tarwe (gluten), eieren, varkensvlees, pinda’s en soja. Echter kan in de praktijk ieder voedingsmiddel een reactie veroorzaken en dat is altijd persoonsgebonden. Een voedselintolerantietest kan duidelijkheid geven welke voedingsmiddelen ontstekingsreacties geven op je huid. Deze voedingsmiddelen kunnen (tijdelijk) geëlimineerd worden waardoor klachten afnemen. Als orthomoleculair therapeut werk ik in de praktijk ook frequent met darmflora-onderzoeken om informatie te krijgen over de samenstelling van de bacteriën die in de darmen aanwezig zijn, of er schimmels en/of gisten zijn en of er spijsverteringsproblemen zijn. Bovenstaande laboratoriumonderzoeken bieden uitkomst om zeer persoonsgericht te werk te kunnen gaan wanneer er bij jou sprake is van eczeem.

Invloed van stress op eczeem

Mensen die last hebben van eczeem, kunnen in tijden van stress veel meer klachten krijgen. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het stresshormoon cortisol. Sommige mensen ervaren zo veel stress dat het lichaam voortdurend in een stressreactie blijft. Door het continue hoge cortisolgehalte wordt het immuunsysteem onderdrukt en nemen laaggradige ontstekingen toe, met mogelijk eczeem als gevolg. Daarnaast kunnen hoge cortisolwaardes ook de slaap verstoren doordat het de aanmaak van het nachthormoon melatonine remt. Dit terwijl een goede nachtrust juist essentieel is voor het herstel van de huid. Zorg dat je erachter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie kunnen helpen om de hoeveelheid cortisol in jouw lichaam omlaag te brengen.

7 voedingstips bij eczeem

Uit bovenstaande valt op te maken dat het aanpakken van eczeem in de meeste gevallen om maatwerk vraagt. Toch zijn er een aantal ‘basistips’ die je wellicht helpen om je eczeem te verminderen.

1. Gebruik de juiste vetzuren
Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking. Deze onverzadigde vetzuren zitten met name in vette vis zoals zalm, makreel, sardientjes. Je kan er ook voor om een omega 3 binnen te krijgen door een visolie supplement of algenolie supplement te nemen ter aanvulling.

2. Drink voldoende water
Drink voldoende water per dag (gemiddeld 35 ml per kg lichaamsgewicht) om de huid te hydrateren. Vermijd het drinken van frisdranken. Deze dranken bevatten veel suikers en plegen daardoor mineralen roofbouw op het lichaam.

3. Eet héél veel groenten en beperk of elimineer zuivelproducten
Eet minimaal 400 gram (biologische) groenten per dag. Een makkelijke manier om aan deze hoeveelheid groenten te komen, is in de vorm van gepureerde groentesoep. Eczeem kan verergeren door zuivel. Kijk of het tijdelijk elimineren van zuivel verbetering brengt bij huidklachten. Probeer ook eens haver-, kokos-, quinoa- of amandeldrink.

5. Neem voldoende B vitaminen
Voor een gezonde huid heb je voldoende vitamine B nodig. Kies daarom voor zaden, peulvruchten, eieren, vette vis, quinoa, groene bladgroenten, linzen, zwarte bonen, spruitjes, broccoli en asperges.

6. Neem voldoende zwavelhoudende aminozuren
Zwavelhoudende aminozuren zijn goed voor het herstel van de huid. Kies voor plantaardige eiwitten zoals tempé, peulvruchten en verse noten. Als je vlees eet, kies dan voor biologisch vlees.

7. Neem zinkrijke voeding
Het mineraal zink ondersteunt het immuunsysteem. Met name schelp-schaaldieren, maar ook peulvruchten, noten en zaden zijn rijk aan zink. Of overweeg een zink suppelement.

8. Zorg voor voldoende vitamine A en D
Voor de vernieuwing van het epitheel van de slijmvliezen zijn vitamine A en vitamine D nodig. Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals lever, vis en eidooier. Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden (bètacaroteen) uit plantaardige producten. Dit zit o.a. in worteltjes, spitskool en abrikozen. Vitamine D zit in kleine hoeveelheden in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Zonlicht is echter de belangrijkste bron van vitamine D. In Nederland krijgen we in de herfst/winter helaas niet voldoende vitamine D binnen vanuit zonlicht en is suppletie van vitamine D sterk aan te raden.

BESTEL MET HOLISTIK KORTING

TIP: Als lezer van Holistik krijg je met de waardebon code ‘Holistik10’ 10% korting op je complete bestelling bij Vitamines.com.

Meer lezen?

1. Zink: dit is waarom het een grote invloed heeft op je libido
2. Moe en lusteloos? Misschien heb je een Vitamine D tekort…
3. Wat moeten we nou met (plantaardige) melk?! Dit is het advies vanuit de orthomoleculaire geneeskunde
4. Cortisol: 5 tips om dit stresshormoon direct te verlagen
5. Holistisch huidtherapeut: met deze originele skincare tips verzorg je je huid holistisch
6. Candida: zo reken je af met deze ziekmakende schimmel in je darmen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.