Holistische huidverzorging: dit zijn de 5 adviezen van een holistic beauty therapeut

Body
colour&spice, holistisch, beauty, natascha koningsveld
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.04.2019

Wat je uitstraalt, trek je aan. Deze ongeschreven wet van de natuur staat nauw in verbinding met de holistische kijk op schoonheid die holistic beauty expert Natascha Koningsveld heeft. Ons lichaam bestaat uit fysieke en energetische lagen die in gezonde staat perfect in verbinding zijn met elkaar. Maar door een overvloed aan informatie vanuit onze huidige tijdsgeest en vastgeroeste patronen in ons dagelijks leven, kan er disconnectie ontstaan. Je ziet een moe gezicht in de spiegel, maar je weet niet waar het vandaan komt. Je hebt kwaaltjes die je niet goed kunt plaatsen. Uiteindelijk manifesteert zich dit aan de oppervlakte van ons grootste orgaan: de huid. Daar waar iedereen het kan zien. Het probleem ligt meestal niet aan de oppervlakte, maar in dieperliggende lagen van je lichaam en – vaak ook – van je geest. Dit zijn Natascha’s 5 beste adviezen voor een holistisch schoonheidsritueel. 

Holistische huidverzorging: dit zijn de 5 adviezen van een holistic beauty therapeut

Natascha: ‘Ik heb zoals meer vrouwen, denk ik, ‘mooie ’en ‘minder mooie’ dagen. Op de mooie dagen voel ik me zelfverzekerder en krachtig. Dit heb ik vanaf mijn achtste tot mijn zestiende bijgehouden, niet te doen toch? Serieus, ik heb alle agenda’s nog waarin ik opschreef of het een mooie of slechte dag was geweest. En het effect ervan. Op de mooie dagen had ik plezier in school, maakte ik nieuwe vrienden en zag ik alles rooskleurig. Op de dagen dat ik mezelf lelijk vond en eczeem had, ging alles mis. Ik maakte ruzie met mijn moeder, vond mijn kamer stom en de hele wereld. Ik weet niet of andere vrouwen dit ook zo ervaren, maar voor mij heeft mijn uiterlijk dus altijd een rol gehad in hoe ik mij voel. Hoewel uiterlijke schoonheid oppervlakkig gezien misschien niet zo belangrijk hoort te zijn, heeft het toch behoorlijk wat impact op ons dagelijks leven. We weten allemaal dat het hier eigenlijk niet om gaat. Maar hoe je in je vel zit en hoe dat velletje eruit ziet, heeft wel degelijk invloed op ons humeur.

Huid is spiegel van de ziel

Vaak wordt gezegd dat de huid een spiegel is van onze ziel en moeiteloos laat zien of we ons goed voelen. We blozen als we ons schamen, onze ogen worden zwaarder als we vermoeid zijn. En als we gestrest zijn weerspiegelt de huid dit genadeloos. Hoe wonderlijk is het om je te realiseren dat bij de allereerste ontwikkeling van het embryonale lichaam de hersenen, het zenuwstelsel en de huid zich allemaal vanuit dezelfde cellen vormen. En dat deze speciale connectie zich openbaart als onze emoties door de huid heen stralen. Je weet hoe je huid gloeit als je verliefd bent, of de manier waarop je huid dof wordt als het leven je even tegen zit en je energie niet lekker stoomt. Waar reguliere specialisten zich focussen op de wetenschap achter verschillende huidtypen, benader ik schoonheid graag op een holistische wijze. Dat betekent dat ik mij richt op de persoon achter de mens en kijk naar de diepere oorzaken van huidproblemen.

Vroegtijdige huidveroudering

Een gestreste huid geneest langzamer en reageert sneller door de overproductie van cortisol. Tegelijkertijd ondermijnt cortisol de weerstand van de huid, breekt het je collageen af en veroorzaakt het vroegtijdige huidveroudering. Naast de manier waarop emoties en stress je huid kunnen beïnvloeden, kan de huid ook geïrriteerd raken door een overdaad aan huidverzorgingsproducten, door een voedselallergie of door een overmatige reactie op omgevingsfactoren. Kortom: er gebeurt heel veel in je huid! 

5 holistische tips om je huid mee te verbeteren

1. Geef je huid dagelijks adempauze
De eerste stap die een gestreste huid tot rust brengt, is dat we de dagelijks even de tijd nemen om de huid een adempauze te geven. Probeer meerdere keren per dag vijf minuten je aandacht zoveel mogelijk bij je ademhaling te houden. Het is fijn om dit buiten te doen of bij een open raam. Neem de tijd om diep adem te halen, verse zuurstof zover mogelijk beneden in je onderbuik te laten komen om daarna de uitademing als vanzelf te laten gebeuren. Geef je huid de tijd om zich te vullen met zuurstof. Wanneer je huid te weinig zuurstof krijgt is deze futloos, vermoeid en kan deze onzuiverheden gaan vertonen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

2. Wees alert op luchtvervuiling
Helaas is onze buitenlucht laag aan zuurstof en hoog aan vervuiling. Zorg dus voor een dagverzorging met ingrediënten die je huid goed beschermen tegen luchtvervuiling. Zoals een wilde blauwe bessenzaadolie (Vaccinium Myrtillus Seed Oil) die wordt gewonnen uit de zaden van de wilde blauwe bes. Door de hoge dosis antioxidanten in deze olie krijgt schade aan huidcellen door milieuvervuiling en Uv-licht minder kans. Het verouderingsproces wordt hiermee vertraagd. Of denk bijvoorbeeld aan het plantje Gotu Kola dat ook Centella Asiatica of Indische waternavel wordt genoemd. Gotu Kola is een adaptogeen. Dat wil zeggen dat deze plant hoort bij een categorie geneesplanten met een prachtige werking; ze ondersteunen het aanpassingsvermogen van de mens aan allerlei veranderende omstandigheden, met name stresssituaties.

3. Reinig je gezicht direct na thuiskomst
Maak je gezicht direct schoon als je thuiskomt en wacht niet tot je naar bed gaat. Door je make-up en het stof van de dag eerder weg te wassen dan vlak voor het slapen gaan, heeft je huid langer de tijd om zich te herstellen.

4. Besteed aandacht aan je badkamer
Vaak begin je je dag in je badkamer en sluit je deze hier ook weer af. Zorg daarom voor een mooie, schone badkamer en gooi alle producten met belastende stoffen weg. Zet er verse bloemen neer en een paar mooie stenen (bijvoorbeeld bergkristal). Laat al je zintuigen genieten. Je tastzin doe je een plezier met handdoeken, ondergoed en nachtkleding van zachte, natuurlijke stoffen. Denk ook aan kaarslicht, etherische olie en zachte muziek. Schoonheid op alle niveaus ontspant en voedt je ziel.

5. Maak een huidverbeteringsplan
Bij een goed huidverbeterplan hoort het opruimen van je badkamerkastje. Zonder een huidanalyse, of zelfs zonder dat ik je ooit heb gezien, kan ik je zeggen dat de eerste stap begint in je eigen badkamer. Gooi alle verzorgingsproducten weg die belastende stoffen bevatten. Wat daaronder valt, lees je in deze ‘ik-gooi-je-nu-lekker-weg’-lijst. Geef deze week wat extra zorg aan jezelf door te luisteren naar wat je huid nu nodig heeft. Laat je begeleiden door zachte aanraking en een blik van tederheid’.

Colour&Spice Beauty Detox Moisturizer

colour&spice, holistisch, beauty, natascha koningsveldDe Beauty Detox Moisturizer (50 ml t.w.v. 42.50) is een heilzame dagverzorging die bestaat uit de meest pure en effectieve werkstoffen uit de natuur: wilde blauwe bessenzaadolie, rozenbottelolie, blauwe druif, Centella asiatica extract en amarant. Deze dagverzorging zuivert en herstelt: ideaal dus om mee te smeren voor een leven in een drukke stad.

Natascha Koningsveld bundelt haar jarenlange ervaring in natuurlijke huidverbetering en traditionele geneeswijzen tot het holistische Colour&Spice-beautyconcept. Krachtige, natuurzuivere cosmetica ‘with a whole lot of love’! colourandspice.nl

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.