Orthomoleculair therapeut vertelt: dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er vanaf

Body
lekkende darm
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
06.07.2018

Het Leaky Gut Syndroom, ofwel ‘Lekkende Darm Syndroom’ is een spijsverteringsaandoening waarbij bacteriën en toxines door de darmwand kunnen ‘lekken’ omdat de darmdoorlaatbaarheid is verhoogd. Hierdoor komen er allerlei schadelijke stoffen in je bloedsomloop terecht. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe legt uit wat er precies in je lichaam gebeurt als je last hebt van een lekkende darm en hoe je de balans van je darmflora herstelt. 

Orthomoleculair therapeut vertelt: dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er vanaf

Karlijn HoebeDe wanden van je darmen fungeren als barrières die bepalen wat de bloedsomloop in mag om te worden getransporteerd naar je organen. Kleine openingen in de darmwand genaamd tight junctions laten water en voedingsstoffen door, maar blokkeren de doorgang van schadelijke stoffen. In je darmen bevinden zich namelijk allerlei schadelijke stoffen die door verschillende soorten gisten als bijproduct worden geproduceerd. Wanneer je een lekkende darm hebt, worden de tight junctions losser en kunnen deze schadelijke stoffen door de darmwand dringen en in je bloedbaan terecht komen. Vervolgens kunnen deze zich door je hele lichaam verspreiden, ontstekingen veroorzaken en mogelijk een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Daarnaast kan dit ook tot gevolg hebben dat gezonde voedingsstoffen minder goed door het lichaam kunnen worden opgenomen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Wat zijn de oorzaken van een lekkende darm?

Een lekkende darm kan ontstaan wanneer je darmflora uit balans is. In je darmen wonen veel ‘goede’ maar ook ‘slechte’ bacteriën. Normaal gesproken worden de ‘slechte’ bacteriën door de ‘goede’ bacteriën in toom gehouden. Door het gebruik van antibiotica, langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals NSAID’s (ibuprofen), een disbalans in de hormonen, veel koolhydraat- en suikerrijke voeding en/of een hoge inname van alcohol kan het aantal ‘goede’ bacteriën afnemen, waardoor ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen en snel kunnen toenemen. De ‘slechte’ bacteriën kunnen vervolgens hele kleine gaatjes maken in de knooppunten tussen de cellen in je darmwand waardoor de darmwand wordt beschadigd. Naast een groei van ‘slechte’ bacteriën kan bovenstaande er ook toe leiden dat de schimmel candida de kans krijgt om te gaan woekeren, met als gevolg dat ook candida de darmwand kan beschadigen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met voedselallergieën vaker een verstoorde darmbarrièrefunctie hebben. Een lekkende darm kan er namelijk toe leiden dat voedseleiwitten in staat zijn de darmwand te passeren, waardoor je immuunsysteem hierop reageert.

Wat zijn de symptomen van een lekkende darm?

Veel van de symptomen van een lekkende darm hebben te maken met een overmaat aan gifstoffen die in het bloed terecht komen en overal in het lichaam klachten kunnen geven. Mogelijke symptomen van het lekkende darm syndroom zijn:
• Opgeblazen gevoel en/of winderigheid
• Buikpijn of buikkrampen
• Constipatie en/of diarree (wisselend ontlastingspatroon)
• Vermoeidheid
• Huidproblemen, zoals: acne, eczeem
• Hoofdpijn of migraine
• Depressie/ stemmingswisselingen
• Angstklachten
• Verminderd concentratievermogen
• Auto-immuunziektes versterken, zoals: Coeliakie, Crohn, Diabetes type1, Reuma, Hashimoto, Graves

Wat kun je doen om je darmen te herstellen?

Het protocol voor het herstellen van de darmflora bevat in de basis de volgende 3 stappen.
1. Wegnemen van de oorzaak
2. Verbeteren van je darmflora/spijsvertering
3. Herstellen van het darmslijmvlies

Wat betekent dit in de praktijk?

1. Oorzaken wegnemen
– Beperk de inname van koolhydraten: suiker, honing, fructose, frisdrank, koek, snoep, wit brood, witte pasta etc.
– Beperk de inname van NSAID’s, zoals ibuprofen.
– Let op met (grote hoeveelheden) alcohol.
– Vermijd voedselintoleranties/allergieën. Een voedselintolerantietest kan daarbij inzicht bieden

2. Verbeteren van je darmflora/spijsvertering
– Eet vezelrijke voeding zoals groente, peulvruchten, zaden en pitten.
– Neem probiotische supplementen om je darmflora te verbeteren. Laat je hierin adviseren door een deskundige op het gebied van darm- en verteringsproblemen.
– Kauw goed op je eten. De vertering begint al in de mond doordat er in je speeksel verteringsenzymen bevinden.
– Hanteer een diepe buikademhaling. Dit is namelijk ook van invloed op de darmwerking.

Als je echt wilt weten hoe het er voor staat met jouw darmen dan is het mogelijk om aan de hand van ontlasting een darmflora-onderzoek te doen. Dit onderzoek geeft informatie over de samenstelling van de bacteriën die in de darmen
aanwezig zijn, of er schimmels en/of gisten zijn en of er spijsverteringsproblemen zijn. Het geeft een goed overzicht van de algemene gezondheidstoestand van de darmen.

Herstellen darmslijmvlies

Gebruik supplementen die het herstel van de darmwand ondersteunen zoals lactoferrine, zink, glutamine en magnesium. Doe dit echter wel onder begeleiding van een deskundige op het gebied van darm- en verteringsproblemen. Vaak wordt gezegd ‘Baat het niet dan schaadt het niet’, maar niets is minder waar!

Meer lezen van Karlijn

Afvallen? Deze rol speelt je darmflora
Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Vaak moe? Denk eens aan een ijzertekort
Is jouw maandelijkse cyclus normaal?

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Wil je uitzoeken of er bij jou sprake is van een lekkende darm? En wil je weten welke voeding er wel/niet geschikt voor jou is en welke supplementen ondersteunend werken? Als orthomoleculair therapeut kan ik aan de hand van je klachtenbeeld en – indien nodig – aanvullend laboratoriumonderzoek (ontlastingsonderzoek + voedselintolerantietest) een persoonlijk adviesplan opstellen en je begeleiden in het toepassen ervan. Ik heb een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam, maar bied mijn diensten ook online aan. Bij een aanvullende zorgverzekering wordt een consult gedeeltelijk vergoed. Je kunt contact met mij opnemen via info@karlijnhoebe.nl of kijk op karlijnhoebe.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link