Vitamine D: waarom het slim is om nu vast te beginnen met slikken

Body
vitamine D

Net als een plant heb je als mens een flinke dosis daglicht nodig. Onder invloed van zonlicht maakt je lijf namelijk vitamine D aan. Nu de dagen korter worden is bijslikken voor veel mensen geen overbodige luxe. Vooral als somberheid op de loer ligt…

Vitamine D: waarom het slim is om nu te beginnen met slikken

In Nederland schijnt de zon gemiddeld 5 maanden per jaar krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. Een snel rekensommetje leert dat je dus 7 maanden per jaar (van september tot en met maart) te maken hebt met een tekort aan zonlicht. In die periode staat de zon relatief laag en is er onvoldoende UVB straling om je huid te veranderen in een vitamine D-fabriek. Maar waarom is het dan eigenlijk zo belangrijk om je vitamine D-gehalte op peil te houden?

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Depressieve klachten

Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen vitamine maar een hormoon. Je lijf kan het namelijk zelf aanmaken met behulp van zonlicht. Het cholesterol in je huid neemt zonlicht op en transporteert dat naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D. Een bekende eigenschap van deze vitamine is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding, verhoogt het je vruchtbaarheid en zijn er onderzoeken die aantonen de vitamine beschermt tegen hart- en vaatziekten. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen je stemming en vitamine D. Zo blijkt dat mensen die voldoende vitamine D binnen krijgen minder vaak last van depressieve klachten dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben. Vermoedelijk verlaagt een vitamine D-tekort het serotoninegehalte, een stofje in de hersenen dat belangrijk is voor je geluksgevoel.

Supplementen

Nu kun je gelukkig wat extra vitamine D bijslikken in de vorm van een supplement. Maar welk type vitamine D moet je dan hebben? Vitamine D1, D2, D3, D4 of toch D5? Bij het beantwoorden van deze vraag zoomen we in op D2 en D3. Deze 2 typen blijken namelijk het belangrijkst te zijn voor mensen. Vitamine D2 (ergocalciferol) kan niet door je lichaam worden aangemaakt. Je kunt het wel binnen krijgen via voeding zoals kaas en paddestoelen. Vitamine D3 (cholecalciferol) maak je wél zelf aan wanneer ultraviolette zonnestraling op je huid terecht komt. Als vitamine D2 en D3 het meeste doen voor je gezondheid, welke van deze twee kies je dan als je straks voor het schap staat? Volgens de Amerikaanse professor Laura Armas is vitamine D3 zo’n 4 keer effectiever dan D2. Op ons badkamerplankje staat een flesje omega 3 visolie met vitamine D van Arctic Blue. Met een dagelijkse dosis van 1000 tot 2000 (IE) zit je goed. Om van microgram (mcg) naar IE (internationele eenheden) om te rekenen vermenigvuldig je met 40. Dus 25 mcg. = 1000IE.

Een tekort? Laat je testen

Nog wat dieper in de materie duiken en zeker weten of je geen tekort hebt? Je kunt bij je huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Laat dan testen wat de serum waarde van vitamine D3 is. Je kan altijd worden geprikt, ook als je grieperig of verkouden bent.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: De houdbare vrouw – Pim Christiaans & Hanny Roskamp, Laura Armas, Bruce Hollis en Robert Heaney

Meer artikelen lezen over supplementen? Zie hieronder:
Vitamine C: waarom ik (véél) meer slik dan de ADH
Vitamine K: de grote onbekende in vitaminenland

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link