Dat je hersenen en je darmen met elkaar communiceren is al langer bekend. Maar waar wetenschappers eigenlijk nu pas achter komen is dat er sprake is van tweerichtingsverkeer. Zo kan een disbalans in je darmflora mentale klachten veroorzaken zoals angstaanvallen en zelfs depressies. Het ‘gelukshormoon’ serotonine speelt een hoofdrol.
Dit is de (niet te onderschatten!) invloed van je darmflora op het gelukshormoon serotonine
De hersenen kun je zien als de machinist, je darmen als de trein. Je kunt nog zo’n goede machinist hebben, maar zonder goed materieel zal je niet zo’n fijne treinreis hebben. Andersom kan een trein niet goed bestuurd worden wanneer de machinist op de verkeerde knoppen drukt. In jouw lichaam is het net zo. Met name bij een aandoening zoals het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) lijkt er ‘iets’ mis te gaan. De communicatie tussen darm en hersenen is verstoord.
Signaalstoffen
Je darmen beïnvloeden je hersenen doordat darmbacteriën een enorme hoeveelheid signaalstoffen, oftewel neurotransmitters afscheiden. Sommige signaalstoffen die in je darmen worden aangemaakt, komen via je bloedbaan in je hersenen terecht. En daar beïnvloeden ze jouw gemoedstoestand. Er zijn ook neurotransmitters die ervoor zorgen dat de zenuwen aan de buitenkant van je darmen signalen afgeven die je hersenen bereiken. De darmbacteriën bepalen dus welke signalen er aan je hersenen worden afgegeven en in zekere zin dus ook je mentale gesteldheid.
Serotonine
Een goed voorbeeld van een invloedrijke neurotransmitter is serotonine. Zo’n 90% van alle serotonine in je lijf wordt geproduceerd in je darmen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Een verstoring van je darmflora kan zorgen voor een verminderde productie van serotonine. Je kunt daardoor angstig worden en zelfs depressief raken. Een verstoorde darmflora kan allerlei oorzaken hebben. Zo kan een langere periode continue minuscule ontstekingen (zogenoemde laaggradige ontstekingen) een disbalans veroorzaken in ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Ook een niet-ontdekte voedselovergevoeligheid kan een verstoorde darmflora tot gevolg hebben.
Fysieke en mentale gezondheid
Het wordt eigenlijk steeds duidelijker hoe belangrijk gezonde darmen zijn. Als de darmflora uit balans is geraakt heeft dat invloed op je fysieke én je mentale gezondheid. Goede voeding is de eerste stap richting gezonde darmen. Naast aanpassingen in het voedingspatroon kunnen ook een ondersteunend supplement zoals probiotica en beter leren omgaan met stress bijdragen aan gezonde darmen en daarmee een goede gemoedstoestand.
Over Karlijn Hoebe
Karlijn Hoebe is orthomoleculair therapeut & transformatie coach. Zij begeleidt voornamelijk vrouwen met uiteenlopende (hormonale) klachten om meer in balans te komen. Voor persoonlijk advies kun je bij haar terecht in haar praktijk in Heiloo of online een afspraak bij haar maken. Kijk voor meer informatie op karlijnhoebe.nl of stuur een mail naar info@karlijnhoebe.nl
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Meer lezen van Karlijn Hoebe
Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Vaak moe? Denk eens aan een ijzertekort
Is jouw maandelijkse cyclus normaal?
Dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er van af