Ooit overwogen om je lijf te borstelen? Dat is kort door de bocht wat het fenomeen dry brushing inhoudt. Het lijkt misschien een gek idee, maar droog borstelen schijnt reuze gezond te zijn. Niet alleen voor je huid, maar voor je hele systeem. En dus vroegen we redacteur Michelle Kribben zichzelf een week lang van top tot teen te borstelen. Met resultaat!
Dry brushing: ayurvedische detox-techniek voor een perzikhuid én goed werkend lymfesysteem
Dry brushing komt oorspronkelijk uit de Ayurveda waar het wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Als mens besta je voor 16 procent uit huid. Dit maakt je huid tot het belangrijkste ontgiftingsorgaan van je lichaam. Het dagelijks borstelen van je huid heeft een hele reeks aan gezondheidsvoordelen. Zo stimuleert het je bloedcirculatie, verwijdert het dode huidcellen en helpt dry brushing om afvalstoffen af te voeren. Door het borstelen activeer je namelijk je lymfesysteem. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het cellulite kan verminderen. En dat allemaal door een simpele handeling van een minuut of 5 die je makkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine. Ik ben benieuwd!
Waar te beginnen?
Laten we beginnen bij de basis, en dat is: de borstel. Er zijn allerlei verschillende borstels. In verschillende prijscategorieën. Waar je op kunt letten is of de borstel een handvat heeft en is gemaakt van duurzame materialen. Check of het hout waarvan jouw borstel is gemaakt een FSC- keurmerk heeft. Dit is een internationaal erkend keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer.
Het borstelproces
Borstelen doe je bij voorkeur ’s ochtends voordat je gaat douchen op een droge huid. De plek waar je het beste kan beginnen met borstelen is onderaan bij je voeten. En dan borstel je richting het hart om zo je bloedcirculatie te bevorderen. Je kan ervoor kiezen om korte rechte bewegingen te maken of circulerende bewegingen. Ik begin met het borstelen van mijn rechterbeen, eerst in kleine circulerende bewegingen, vervolgens ook nog in korte rechte stroken. Dan mijn linkerbeen, gevolgd door mijn rechterarm, linkerarm, rug (voor zover dat lukt), buik, borst en dan hals. Vergeet niet wat aandacht te schenken aan het borstelen van je liezen en oksels. Hiermee optimaliseer je de werking van het lymfesysteem en zorg je ervoor dat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. In je liezen en oksels zitten namelijk veel lymfeknopen. Dit zijn ‘filterstations’ ter grootte van een doperwt die afvalstoffen afbreken. Klop je borstel na gebruik goed uit, deze zit namelijk vol dode huidcellen.
Thuiskomen in je eigen lichaam?
Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideHoe ervaar ik het?
Mijn eerste indruk was gelijk goed. De borstel voelt fijn op mijn huid en ik heb echt het idee dat de doorbloeding na een nacht slaap weer op gang komt. Na een paar minuutjes borstelen voel ik me energiek en fris. Grappig genoeg is het een ontspannend en tegelijkertijd opwekkend proces. Hoewel mijn huid niet echt rood wordt, voel ik zeker verschil. Het borstelen maakt mijn huid zachter en egaler. Droog borstelen zorgt er namelijk voor dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Hierdoor wordt de huid iets dunner en zijn grove poriën minder goed. zichtbaar. Dat je huid door droog borstelen dunner wordt, is iets om rekening mee te houden. Dry brushing kan namelijk de huidbarrière beschadigen. Heb je een gevoelige huid? Kies dan voor een zachte borstel of een Japanse (biologisch afbreekbare) loofah spons. Borstel je huid ook niet te vaak. Begin met twee of drie keer per week en kijk hoe jouw huid daar op reageert.
Cellulite
Of dry brushing ook helpt tegen cellulite durf ik niet te zeggen. Ik heb daar eerlijk gezegd weinig last vast (en kan me eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat het binnen een week al zou helpen). Of ik van plan ben om door te gaan met borstelen? You bet! Misschien niet elke dag, maar toch zeker een paar keer per week. Het tintelende gevoel dat je er aan overhoudt is echt een beetje verslavend. Probeer het ook vooral een keer zelf:-).
Contra indicaties
Dry-brushing is niet geschikt voor iedere huid. In de volgende gevallen is dry brushing niet aan te raden:
– Huid met acne
– Huid met eczeem
– Erg droge of beschadigde huid
– Bij spataderen
– Ontstoken huid
– Huid met psoriasis
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Tekst: Michelle Kribben