BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Dry brushing: ayurvedische detox-techniek voor een perzikhuid

Body
dry brushing
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
26.03.2019

Ooit overwogen om je lijf te borstelen? Dat is kort door de bocht wat het fenomeen dry brushing inhoudt. Het leek me een beetje een gek idee, maar het schijnt heel veel voordelen te hebben. En dus heb ik mezelf een week lang van top tot teen geborsteld. Met resultaat!

Dry brushing: ayurvedische detox-techniek voor een perzikhuid

Dry brushing komt oorspronkelijk uit de Ayurveda waar het wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Als mens besta je voor 16 procent uit huid. Dit maakt je huid tot het belangrijkste ontgiftingsorgaan van je lichaam. Het dagelijks borstelen van je huid heeft een hele reeks aan gezondheidsvoordelen. Zo stimuleert het je bloedcirculatie, verwijdert het dode huidcellen, bevordert het je stofwisseling en helpt het om afvalstoffen af te voeren door het activeren van je lymfesysteem. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het cellulite kan verminderen. En dat allemaal door een simpele handeling van een minuut of 5 die je makkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine. Ik ben benieuwd!

Waar te beginnen?

dry brushingLaten we beginnen bij de basis, en dat is: de borstel. Hierin ben je eigenlijk redelijk vrij in je keuze. Er zijn namelijk vele borstels die geschikt zijn en het hangt er allemaal vanaf wat jij persoonlijk fijn vindt. Wat ik heb gedaan om de perfecte borstel te vinden? Ik ben vier winkels langsgegaan en heb daar rustig mijn arm staan borstelen totdat ik een borstel vond waarvan ik dacht: dit voelt prettig. De borstel die ik uiteindelijk heb gekozen is een houten borstel met niet al te ruwe natuurlijke haren.

Het borstelproces

Borstelen doe je bij voorkeur ‘s ochtends voordat je gaat douchen op een droge huid. De plek waar je het beste kan beginnen met borstelen is onderaan bij je voeten. En dan borstel je richting het hart om zo je bloedcirculatie te bevorderen. Je kan ervoor kiezen om korte rechte bewegingen te maken of circulerende bewegingen. Ik begin met het borstelen van mijn rechterbeen, eerst in kleine circulerende bewegingen, vervolgens ook nog in korte rechte stroken. Dan mijn linkerbeen, gevolgd door mijn rechterarm, linkerarm, rug (voor zover dat lukt), buik, borst en dan hals. Vergeet niet wat aandacht te schenken aan het borstelen van je liezen en oksels. Hiermee optimaliseer je de werking van het lymfesysteem en zorg je ervoor dat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Hoe ervaar ik het?

Mijn eerste indruk was gelijk goed. De borstel voelt fijn op mijn huid en ik heb echt het idee dat de doorbloeding na een nacht slaap weer op gang komt. Na een paar minuutjes borstelen voel ik me energiek en fris. Grappig genoeg is het een ontspannend en tegelijkertijd opwekkend proces. Hoewel mijn huid niet echt rood wordt, voel ik zeker verschil. Het borstelen maakt mijn huid een stuk zachter, het voelt zelfs alsof ik net een scrubsessie heb gehad. Of dry brushing ook helpt tegen cellulite durf ik niet te zeggen. Ik heb daar eerlijk gezegd weinig last vast (en kan me eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat het binnen een week al zou helpen). Of ik van plan ben om door te gaan met borstelen? You bet! Misschien niet elke dag, maar toch zeker een paar keer per week. Het tintelende gevoel dat je er aan overhoudt is echt een beetje verslavend. Probeer het ook vooral een keer zelf:-).

Contra indicaties

Dry-brushing is niet geschikt voor iedere huid. In de volgende gevallen is dry brushing niet aan te raden:

– Huid met acne
– Huid met eczeem
– Erg droge of beschadigde huid
– Bij spataderen
– Ontstoken huid
– Huid met psoriasis

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Tekst: Michelle Kribben

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.