Grieperig of verkouden? Déze 10 huismiddeltjes bieden verlichting

Body
griep verkoudheid
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
14.01.2021

Veel mensen kruipen bij griep en verkoudheid pas onder de wol als het echt niet niet meer gaat. Beloof ons dat je wat liever voor jezelf bent als je ziek wordt. Het duurt alleen maar langer als je ertegen vecht. Gun jezelf rust, vertrouw op het zelfhelend vermogen van je lijf én op deze 10 heilzame huismiddeltjes. Ze brengen verlichting bij algehele malaise. 

Grieperig of verkouden? Déze 10 huismiddeltjes bieden verlichting

1) Water

De kreet “Drink meer water” stamt uit 1989 en is afkomstig van dokter Batmanghelidj. Deze Iraanse arts deed 20 (!) jaar klinisch onderzoek naar de impact van water drinken op onze gezondheid. In zijn baanbrekende boek Water, het goedkoopste medicijn zet hij uiteen hoe je door het drinken van water je gezondheid ondersteunt. Veel water drinken als je ziek bent helpt je lichaam afvalstoffen af te voeren. En als je veel vocht verliest door koorts of buikklachten, is het helemaal belangrijk dit meteen weer aan te vullen. Een simpele manier om te checken of je voldoende heb gedronken, is kijken naar de kleur van je urine. Die moet heel lichtgeel zijn. Dat je geen dorst hebt, betekent overigens niet dat je voldoende hebt gedronken. Als je lichaam een dorst signaal afgeeft is dat een acuut signaal. Negeer je dat signaal – al is het maar een paar minuten – dan schakelt het lichaam over op het onttrekken van water uit weefsels. Terwijl je dat nou juist goed gehydrateerd wilt houden. Zeker als je ziek bent!

2) Rozenbottel thee & homemade hoestdrank

rozenbottelLast van een vervelende kriebelhoest? Maak dan – als je de kracht hebt – je eigen hoestdrank. Leuker, natuurlijker en lekkerder dan de hoestdrank van de drogist. Hier vind je 3 recepten. Wat je óók kunt doen is een flinke pot rozenbottel thee zetten. Rozenbottels zijn de vlezige vruchten van rozen. Ze zitten tjokvol vitamine C. De siroop van rozenbottel werd tijdens de oorlogsjaren aan de kinderen gegeven vanwege het hoge vitamine C-gehalte. Een beker met 30 bessen bevat evenveel vitamine C als 40 sinaasappels. Dit maakt rozenbottel tot een perfecte weerstandsverbeteraar die het genezingsproces van een zere keel bevordert. Rozenbottel thee maken is eenvoudig. Snijd 2 of 3 gedroogde rozenbottels klein en giet er heet water overheen. Je kunt rozenbottel thee op smaak brengen met een schijfje citroen of een beetje honing.

3) Knoflook

Vastberaden om die griep of verkoudheid bij de allereerste verschijnselen de kop in te drukken? Eet dan twee rauwe tenen knoflook zodra je klachten voelt opkomen. Knoflook heeft een sterke antibacteriële werking. Kauw op peterselie om de sterke knoflookgeur in je mond te verminderen.

4) Kippensoep

Dé klassieke remedie tegen griep, verkoudheid en algehele malaise: kippensoep. Onderzoek heeft bewezen dat je echt opknapt van kippensoep. Wist je dat het ook wel ‘Joodse penicilline’ wordt genoemd? De Joodse gemeenschap zweert namelijk al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel. Het heilzame effect zou ‘m vooral zitten in het stofje carnosine, dat je immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een flinke kom kippensoep of –bouillon eet. Een fijn kippensoep recept vind je hier.

5) Waterijsjes

Last van keelpijn? Keelsnoepjes of dropjes kunnen helpen, maar vergeet de waterijsjes en ijsblokjes niet. Deze werken – door de temperatuur – lichtjes verdovend en kunnen je keelpijn goed verzachten. Kies bij voorkeur 100% natuurlijke waterijsjes die geen geraffineerde suikers bevatten. Suiker doet een aanslag op je immuunsysteem en witte bloedcellen waardoor er zich sneller ontstekingen kunnen ontwikkelen. Juist je witte bloedcellen zijn essentieel wanneer je ziek bent want zij bestrijden de bad guys in je lichaam.

6) Ui

’s Nachts moeite met ademen omdat je neus potdicht zit? Snijd dan een ui in grote stukken en leg deze op een schoteltje naast je bed. Toegegeven: geen pretje dat de beloning is dat je een uienlucht begint te ruiken, maar je kunt op z’n minst weer vrij(er) ademen. 😉

7) Stomen met kamille

Een supereffectieve remedie die ook nog eens een beetje een home spa gevoel geeft: stomen! Giet ruim kokend water in een bak of pan. Voeg hier verse kamille, eucalyptus en tijm of essentiële oliën aan toe. Sla een handdoek over je hoofd en ga 5 tot 10 minuten vlak boven de bak hangen. Adem de stoom diep in. Herhaal dit het liefst 2 keer per dag.

8) Zout water

Gorgelen met zout water kan luchtweginfecties helpen voorkomen én de symptomen van een verkoudheid verlichten. Het helpt slijm los te komen en vermindert keelpijn. Los een theelepel zout op in een glas warm water en laat het ongeveer een minuut rondgaan in je mond en keel voordat je het uitspuugt.

9) Kruidenthee

Ook kruidenthee kan ondersteunend werken bij griep en verkoudheid. Maak bijvoorbeeld een mengsel van vlierbloesem, pepermunt en duizendblad. Doe één tot twee eetlepels van de mix in heet water en voeg eventueel wat honing of kaneel toe. Deze thee is perfect om te drinken voor het slapengaan. Gedurende de dag is het slim om verse gemberthee te drinken, eventueel met citroen en honing. Gember zit vol vitaminen en mineralen en is bovendien een effectieve natuurlijke remedie tegen misselijkheid en buikpijn.

10) Vitamine C

Uit verschillende studies is gebleken dat vitamine C de duur van een verkoudheid verkort met ongeveer één dag. Vitamine C ondersteunt namelijk je immuunsysteem en houdt het aantal vrije radicalen in je lichaam binnen de perken. Precies wat je nodig hebt als je je grieperig of verkouden voelt. Bij vitamine C denken veel mensen al snel aan sinaasappels. Toch staat er een groente op nummer 1. Kijk maar eens naar onderstaande top 10:

  1. Paprika – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
  2. Zwarte bessen (cassis bes) – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
  3. Spruitjes – 132 mg per 100 gram = 176% van de ADH
  4. Peterselie – 125 mg per 100 gram = 167% van de AD
  5. Boerenkool – 120 mg per 100 gram = 160% van de ADH
  6. Kiwi – 79 mg per 100 gram = 105% van de ADH
  7. Aardbeien – 64 mg per 100 gram = 85% van de ADH
  8. Peulen – 60 mg per 100 gram = 80% van de ADH
  9. Rode kool – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH
  10. Olijven – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH

Bovenstaande remedies kunnen verlichting bieden bij klachten zoals een verstopte neus, kriebelhoest, keelpijn en algehele malaise. Natuurlijk is het in deze tijd in de eerste plaats belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat testen op het coronavirus als je last hebt van deze klachten. Overleg bij een positieve test met je arts over je herstel.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.