Constant moe? 7 natuurlijke manieren om op te laden

Body
constant moe
Anita Mulderij

Anita Mulderij
28.07.2023

Als je gedurende een lange tijd constant moe bent, heeft dat veel impact op je leven. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en op zielsniveau. Body Confidence & Voedingscoach Anita Mulderij ziet steeds meer vrouwen op consult komen met klachten over aanhoudende vermoeidheid. In dit artikel praat ze je bij over mogelijke oorzaken. Ook geeft Anita 7 waardevolle tips waarmee je jouw lichaam, geest en ziel op kunt laden.

Constant moe? 7 natuurlijke manieren om op te laden

Als het gaat om oorzaken van langdurige vermoeidheid, wordt vaak als eerste aan een vitamine- en/of mineralentekort gedacht. Of aan een ongezond eetpatroon. Hoewel deze factoren zeker een rol spelen, heeft langdurige vermoeidheid meestal niet alleen een fysieke oorzaak. Als je langdurig moe bent, voel je dit vaak ook op een mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Het is daarom belangrijk om al die verschillende lagen te onderzoeken. Want alleen dan lukt het om bron van jouw vermoeidheid op te sporen. Om jou daar bij te helpen vind je hier een aantal oorzaken die ik veel hoor in mijn praktijk.

1. Het opkroppen van emoties

Het opkroppen van emoties put je uit. Als je dit lange tijd doet, raak je verbitterd of word je mat. Misschien raak je snel geïrriteerd en geef je anderen de schuld van jouw rotgevoel. Toch zijn emoties altijd iets van jezelf. Ze laten zien dat iets in jou wordt geraakt, ze komen je een boodschap brengen. Het is de moeite waard om naar emoties te luisteren. Als jij jezelf en je emoties accepteert, kun je ook op een authentieke manier je mening en verlangens uiten. Dat is niet makkelijk. Maar het is het waard: écht jezelf zijn en laten zien wie je bent geeft namelijk energie. Het is misschien wel de beste remedie tegen vermoeidheid.

2. De connectie met het lichaam kwijt zijn

Je lichaam vertelt altijd de waarheid. Toch hebben de meesten van ons niet geleerd hoe je verbinding maakt met je lichaam. Vaak zijn we net een wandelend hoofd. Zelfs als je denkt dat je heel bewust leeft, kan het zijn dat je niet helemaal aanwezig bent in je lichaam. Als je consistent de signalen van je lichaam niet oppikt, is de kans groot dat je jezelf uitput.

3. De verbinding kwijt zijn met je ziel

Wil je het liefst de hele dag in bed liggen? Ben je moe terwijl de dag pas net is begonnen? Voel je geen passie meer voor de dingen die je altijd leuk vond? Dan kan het zijn dat je de verbinding met je ziel kwijt bent. Soms is dit moeilijk te herkennen. De signalen van de ziel zijn namelijk een stuk subtieler dan die van het lichaam. Vaak zijn we te druk (of te veel geïdentificeerd met onze overlevingsmechanismen) on ze op te pikken. Toch voel je diep van binnen wel dat er iets om aandacht vraagt. Het kan zijn dat je acht uur per nacht slaapt, een prachtig gezin hebt en geweldige resultaten behaalt op je werk, maar dat toch niets je dat gevoel van bevrediging geeft waar je naar op zoek bent. Je bent zelf niet echt aanwezig, want je geeft je verstand steeds voorrang op je hart. Misschien leef je vanuit plicht en verantwoordelijkheidsgevoel in plaats van vanuit intuïtie. Vermoeidheid is in dat geval een teken van de ziel die van zich laat horen.

Zelfonderzoek

Voedingssupplementen en yogalessen kunnen ondersteunend werken bij vermoeidheid. Maar als je de oorzaak niet achterhaalt, blijft duurzame verandering uit. Neem dus de tijd voor zelfonderzoek. Wat maakt jou moe in het leven? Wat vind je belangrijk en waar krijg jij energie van? Waarom? Onderzoek vervolgens welke stappen je kunt zetten. Wat geeft jou energie en wat helpt je ontspannen? Waar word jij blij van? Welke voeding geeft jou energie? Hoeveel slaap heb je nodig? Hoe veel beweging? Hoeveel wil je werken? Zoek het in kleine dingen en creëer een gezonde structuur voor jezelf. Maak concrete afspraken die jou ondersteunen, en verander in kleine stapjes.

7 natuurlijke manieren om op te laden als je moe bent

De volgende suggesties kunnen fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel ondersteunend werken als je continu moe bent.

1) Maak tijd om niks te doen

Als je echt uitgeput bent, is uit de drukte stappen en even niks hoeven heel belangrijk. Neem vakantie op. Bespreek je vermoeidheid met je werkgever en je gezin en onderzoek hoe je meer tijd voor jezelf kunt maken. Creëer bewust ruimte om de natuur in te gaan, in bad te liggen of lekker voor je uit te staren. Of boek een massage, daarmee herstel je meteen het contact met je lichaam.

2) Optimaliseer je voeding

Merk je dat je veel energiedips hebt gedurende de dag? Dat je niet uitgerust opstaat? Dan kan het zijn dat jij voeding tot je neemt die niet past bij de behoeftes van je lichaam. Je voeding optimaliseren kan veel energiewinst opleveren. Wil je weten wat jouw specifieke behoeften zijn en welk voedsel past bij jouw lichaam? Door middel van een bloedtest kun je onderzoeken waar je lichaam  behoefte aan heeft, waar het minder goed op reageert en wat jij nodig hebt om je weer energiek te voelen. Hieronder wat algemene tips.

Algemene voedingstips voor een energieboost

  • Laat bewerkt voedsel achterwege en eet zo puur mogelijk
  • Drink elke dag een glas groentesap
  • Vervang koffie door gembershots, matcha of water met muntolie
  • Laat snelle koolhydraten uit ontbijtgranen, brood, pasta en producten met geraffineerde suikers achterwege, vervang ze door boekweitcrackers, quinoa, havermout en zoete aardappelen.
  • Eten verteren kost ook energie. Minder eten zorgt er daarom vaak voor dat je meer energie ervaart. 13-16 uur vasten per dag kan je energieniveau verhogen
  • Eet veel groenten en varieer daar mee
  • Optimaliseer je darmflora door gefermenteerd voedsel te eten
  • Drink voldoende water

3) Bewust ademen

Bewust ademhalen houdt stress op afstand en zorgt ervoor dat je binnen- en buitenwereld rustiger worden. Het brengt je in balans en geeft energie. Als je erg vermoeid bent doe je er dus goed aan om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen. Elk uur je handen even op je buik leggen en een paar keer diep in- en uit ademen naar je buik kan al verschil maken. De adem is daarnaast een ideale tool om emotionele blokkades mee op te ruimen. Wil je daarmee aan de slag? Wekelijks een ademsessie doen met een ademcoach of in een ademcirkel kan veel doen. De verbonden ademhaling of de Wim Hof ademhaling zijn mooie methodes om uit te proberen.

4) Vind je soul tribe

Misschien ben je je er niet bewust van, maar je neemt zoveel kwaliteiten en gewoonten over van de mensen om je heen. Belangrijk dus om te onderzoeken of je je wel omringt met mensen die je inspireren. Zorg dat je een steungroep om je heen hebt waar je bij terecht kunt en waarin je helemaal jezelf kunt zijn. Als je die op dit moment niet hebt, ga dan dingen doen waar je energie van krijgt. Zo ontmoet je vanzelf mensen die bij je passen. Een vrouwen- of mannengroep met wekelijkse of maandelijkse bijeenkomsten kan heel waardevol zijn.

5) Track je menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus heeft een grote invloed op hoe jij je voelt. Onze maatschappij is ingericht op altijd presteren en doorgaan, maar het vrouwelijk lichaam werkt niet zo. Rekening houden met je cyclus en je leven op basis daarvan inrichten kan veel invloed hebben op hoe je je voelt en hoeveel energie jij hebt. De volgende tips helpen om je energie te reguleren rondom je cyclus:

  • Plan in de week voor je ongesteldheid zo min mogelijk afspraken.
  • Doe tijdens de eerste twee dagen van je ongesteldheid zo min mogelijk. Neem de tijd voor jezelf, doe qua werk alleen wat nodig is en zorg vooral goed voor jezelf.
  • Dwing jezelf niet tot intensief sporten voor en tijdens je ongesteldheid maar kies voor rustige soorten van beweging zoals yoga of wandelen.
  • Zorg dat je voldoende magnesium binnenkrijgt in de dagen voor en tijdens je menstruatie door donkere bladgroenten te eten, bananen, noten, zaden, rauwe-cacaopoeder, vis- en schaaldieren en avocado.
  • Ideaal zou zijn om geen koffie te drinken in de dagen voor je menstruatie. Koffie lijkt onschuldig maar heeft veel invloed op je hormonen. Ook kan het interessant zijn om koffie een tijdje helemaal te schrappen om te kijken wat het voor je doet. Hoe slaap je? Hoe energiek word je wakker? Vermindert het je vermoeidheidsklachten?

6) Optimaliseer je slaap

Als je altijd moe bent, kan het zijn dat je onbewust gewoonten aanhoudt die je slaapkwaliteit beïnvloeden. Een paar kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Bijvoorbeeld:

  • Ga eerder naar bed. Een half uur extra slaap kan al een verschil maken.
  • Creëer een slaapritme en ga dagelijks rond dezelfde tijd naar bed.
  • Kijk na 20:00 niet meer op elektronische apparaten.
  • Doe wat lavendelolie op je kussen.
  • Drink geen koffie meer na 14:00 ’s middags.
  • Zorg voor een goed matras, dekbed en kussen.
  • Slaap in een koele donkere kamer.
  • Koop op maat gemaakte oordoppen als je partner snurkt of slaap in aparte kamers. Maak hier goede afspraken over met je partner.
  • Doe Yoga Nidra om te ontspannen als je moeite hebt met inslapen.

7) Beweeg

Als je het gevoel hebt dat je altijd aan staat, weet je dat er teveel stress in je systeem is. Je staat in vecht-vluchtmodus en kunt niet meer helemaal ontspannen. Op den duur kan dit tot een burn-out leiden. Dagelijks bewegen helpt enorm om stress te verminderen. Het verbetert namelijk de bloedsomloop, de hormoonhuishouding en de gemoedstoestand. Als je te moe bent om te sporten, kies dan gewoon voor een rustige manier van bewegen. Wandelen in de natuur of yoga bijvoorbeeld.  Zeker wanneer je een zittende baan hebt, doe je er goed aan elke lunchpauze een wandelingetje te maken.

Tot slot

Als je ondanks het toepassen van bovenstaande stappen continu vermoeid blijft, doe je er goed aan om naar een (holistische) huisarts te gaan. Langdurige vermoeidheid kan ook een symptoom zijn van andere onderliggende problemen zoals schildklierproblemen, ijzertekort, bloedarmoede, depressie of diabetes.

Spijkermat: laat je energie weer stromen

15 minuten liggen op een spijkermat heft blokkades op en doet wonderen voor je energie. Bestel een spijkermat en krijg een spijkerkussen cadeau.
Nu slechts €39,95 Holistik Spijkermat

Meer lezen over vermoeidheid?

Constant moe? Zó activeer je de energiefabriekjes van je lijf bij uitputting
Een chronisch slaaptekort? Je herkent het aan déze 9 (verborgen) symptomen
Oververmoeidheid? Waarom de natuur een onuitputtelijke hulpbron is (juist in de winter!)
De 3 fasen van oververmoeidheid: déze signalen kun je beter niet negeren
Aanhoudende vermoeidheid? Déze 10 voedingsmiddelen geven direct energie

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.