videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Breathwork: zó zet je het in voor diepe heling

Body
breathwork

Holistik
28.07.2023

De adem wordt al decennia ingezet als medicijn in verschillende spirituele tradities. Ook nu is breathwork, of ademwork, razend populair. Bewustwording en aandacht rondom de kracht van ademhaling groeit, en niet alleen onder mensen met een passie voor spiritualiteit. Breathwork wordt ingezet om talloze fysieke, mentale en emotionele klachten te verlichten. En meer geluk, liefde en zelfvertrouwen te ervaren. In dit artikel lees je wat breathwork precies is en bespreken we verschillende ademwerk methodes. 

Wat is breathwork?

Breathwork, ofwel ademwerk, is een breed begrip. Het gaat bij breathwork om het bewust beïnvloeden van je ademhaling om een bepaald doel te bereiken. Dat kan emotionele verwerking zijn, maar ook beter slapen, verlichten van pijn, minder stress ervaren, of bewustzijnsverruiming. Van een simpele ademhalingsoefening tot een intense breathwork sessie: het valt allemaal onder de noemer ademwerk. Breathwork is dus een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken.

Ademwerk

Er zijn hele lichte vormen van ademwerk, zoals het inzetten van de Ujjayi ademhaling, waar de yogi’s onder ons ongetwijfeld bekend mee zullen zijn. Meer intense ademwerk technieken worden ook steeds populairder. Dat is op zich mooi, want deze practices kunnen diepe transformaties teweeg brengen. Het is echter natuurlijk wel heel belangrijk dat ademwerk veilig blijft, zeker als je met intensieve technieken werkt. Over veiligheid lees je onderaan dit artikel meer. Laten we eerst samen naar een aantal populaire breathwork practices kijken.

Holotropic Breathwork

Een populaire ademwerk practice is Holotropic Breathwork™, in de jaren ’70 ontwikkeld door de psychiater Stanislav Grof en zijn vrouw Christina Grof. De naam Holotropic Breathwork stamt van de Griekse woorden ‘holos’ (heel) en ‘trepein’ (gaan naar), zodoende betekent het ‘bewegen in de richting van heelheid’, via ademwerk. Dit is een intense methode die je altijd onder begeleiding doet. Centraal staat de ‘verbonden ademhaling’, maar elementen zoals de setting en de muziek zijn net zo belangrijk: het is echt een complete experience. Heel simpel gezegd ga je onder begeleiding van een gecertificeerde facilitator én een ‘sitter’ (iemand die de hele sessie bij jou blijft) 3 uur lang sneller ademen, waardoor je een verruimde staat van bewustzijn bereikt. Je kunt intense ervaringen hebben op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Je activeert je eigen innerlijke wijsheid, waar je je alleen maar aan over hoeft te geven. Na de ademsessie volgt nog een stuk creatieve expressie en kun je ervaringen delen met andere deelnemers van de sessie.

Rebirthing Breathwork

Een andere vorm van ademwerk is Rebirthing Breathwork. Dit is een veel zachtere vorm van breathwork dan Holotropic Breathwork. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de verbonden ademhaling (dat wil zeggen: zonder pauzes tussen de in- en ademhaling), maar bij deze methode adem je alleen door de neus. Hierdoor voelt de ademhaling rustiger en natuurlijker dan bij veel andere vormen van breathwork. Rebirthing Breathwork doe je onder begeleiding van een getrainde facilitator, meestal in een traject van meerdere sessies. Met Rebirthing Breathwork kun je verbinding maken met onderdrukte emoties en herinneringen, waardoor je deze kunt verwerken en loslaten. In de sessies leer je bovendien ‘beter’ te ademen; een skill die je hele gezondheid goed doet en die je voor altijd bij je zult dragen. Toen Leonard Orr, de grondlegger van de Rebirthing Breathwork, de techniek ontwikkelde in de jaren ’60 en ’70, werden de sessies 1-op-1 in een warm bad gegeven om een soort baarmoederervaring na te bootsen. Dit gevoel van warmte en veiligheid is nog steeds heel belangrijk bij deze methode, maar wordt nu doorgaans ‘op het droge’ gecreëerd.

Wim Hof methode

Tenslotte is de methode van ice man Wim Hof de afgelopen jaren over de hele wereld razend populair geworden. De methode bestaat naast een ademhalingstechniek ook uit meditatie en blootstelling aan kou (vaak in de vorm van ijsbaden). De ademhaling van Wim Hof bestaat uit twee delen: versneld ademen (gecontroleerde hyperventilatie, of superventilatie) en ademretentie (wanneer je stopt met ademen). Dit doe je telkens in rondes: superventileren, je adem vasthouden, en weer starten met de volgende ronde. Het aantal rondes en de duur van de ademretentie is variabel, je kunt dit zelf doseren en opbouwen. Wim Hof ademwerk is vooral geschikt om ’s ochtends te doen, omdat het een activerende techniek is die focus, innerlijke kalmte en energie brengt. Hieronder vind je een begeleide Wim Hof ademhaling die geschikt is voor beginners.

Is breathwork gevaarlijk?

Aangezien ademwerk zo’n breed begrip is, is een bepaalde vorm van breathwork in principe voor elk mens geschikt en heilzaam. Als je begint met breathwork en/of meer intense practices doet, werk dan altijd met een ervaren, getrainde ademwerk coach. Het is belangrijk dat je breathwork nooit tijdens het rijden of zwemmen doet, in een bad, of op een andere plek waar het gevaarlijk is om duizelig te worden of flauw te vallen. Breathwork is ook nooit een vervanging voor therapie. Er bestaan tenslotte ook een aantal contra-indicaties waar je rekening mee moet houden:

 • Zwangerschap (in elk stadium)
 • Ernstige PTSS of trauma
 • Actief gebruik van recreatieve drugs
 • Gebruik van medicijnen die de hersenstructuur veranderen, zoals anti angst medicatie, antidepressiva, ADD- en OCD medicijnen, enz.
 • Netvliesloslating
 • Glaucoom
 • Nieraandoeningen
 • Hoge bloeddruk
 • Chronische hyperventilatie
 • Hart- en vaatziekten, waaronder angina, eerdere hartaanval of beroerte
 • Diagnose van een aneurysma van welke aard dan ook
 • Ongecontroleerde schildklieraandoeningen
 • Diabetes (elk type)
 • Ernstige astma
 • Epilepsie
 • Voorgeschiedenis van epileptische aanvallen
 • Eerdere diagnose van bipolaire stoornis, schizofrenie of een andere psychiatrische aandoening
 • Ernstige psychosomatische aandoeningen
 • Recente chirurgie, hechtingen of verwondingen
 • Ziekenhuisopname voor een psychiatrische aandoening of emotionele crisis in de afgelopen 10 jaar

Nikki’s Masterclass Ademwerk voor The Breathwork Movement

Meer leren over ademen? In haar Masterclass Ademwerk deelt Nikki van der Velden alles – maar echt alles! – wat je wilt weten over bewust ademhalen. Je adem kan je helpen om gezonder, stressbestendiger, uitgeruster, kalmer en gelukkiger je leven te leven; elke dag opnieuw. Deze Masterclass Ademwerk leert je hoe je dat snel en simpel voor elkaar krijgt. Voor €59 krijg je onbeperkt toegang tot 20 informatieve video’s met daarbij heldere uitleg en links naar artikelen en andere nuttige bronnen. Te kijken in jouw eigen tijd en tempo, zo vaak als je maar wilt! Je vindt de Masterclass Ademwerk via deze link.

Nog even alles op rij: als je deze masterclass hebt gevolgd, weet je voor altijd:

1. Waarom je ademhaling zo’n krachtige tool is
2. Wat ademwerk precies inhoudt en wat je ermee kan
3. Welke voordelen ademwerk heeft
4. Wat een goede, gezonde ademhaling is
5. Waarom een neusademhaling beter is
6. Waarom een buikademhaling beter is
7. Hoe je vandaag nog kan starten met beter ademhalen
8. Wat de beste ademtechniek is
9. Wat goede ademhalingsoefeningen zijn voor elke dag
10. Wat de wetenschap zegt over ademwerk
11. Hoe je weet of je teveel ademt, en wat een normale ademfrequentie is
12. Wat je kan doen bij (chronische) hyperventilatie
13. Of je een ademcoach nodig hebt? En zo ja, hoe je een goede uitkiest
14. Of ademwerk altijd voor iedereen geschikt is. En je ontdekt de contra-indicaties
15. Wat er kan er gebeuren tijdens een ademsessie, en hoe je hiermee om kunt gaan
16. Wat het verschil is tussen ademwerk en meditatie
17. Welke tools er zijn om je ademhaling te verbeteren
18. Welke cursussen of opleidingen je kan doen als je meer wilt leren
19. Wat de beste boeken zijn over de ademhaling
20. Hoe en waar je het beste een ademsessie kan ervaren

Bron: thebreathworkmovement.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.