Ben jij hoogsensitief? Dan zijn deze ayurvedische adviezen voor jou

by Holistik 30.01.2018

Als hoogsensitief persoon heb je een extra gevoelig zenuwstelsel en word je sterk beïnvloed door prikkels van buitenaf. Ook ben je je vaak dubbel zo bewust van alle processen die zich in je lichaam afspelen. Als HSP-er kan het daarom lastig zijn om de juiste balans te vinden in je voedingspatroon. Deze ayurvedische adviezen helpen je op weg.

Ben jij hoogsensitief? Dan zijn deze ayurvedische adviezen voor jou

Felle lichten, harde geluiden, intense geuren: bij hooggevoelige mensen komen dit soort prikkels sterker binnen dan bij anderen. Zo’n 20% van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP overkomen als een aansteller. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen van hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd. Dit geldt ook voor voeding…

Hoogsensitief en voeding

Veel HSP-ers zijn gevoelig voor voeding omdat ze zich vaak erg bewust zijn van alle processen die zich in het lichaam afspelen. Als je hoogsensitief bent kan het daarom lastig zijn om de juiste balans te vinden in je voedingspatroon. Als je te weinig eet kan dat er voor zorgen dat je je licht in je hoofd of zelfs angstig voelt. En ook teveel eten kan vervelend zijn omdat je je daardoor moeilijker kunt focussen. De meeste hoogsensitieve personen reageren bovendien erg sterk op bepaalde voedingstoffen zoals suikers, alcohol en cafeïne. Daarnaast kunnen ook bewerkte voedingsmiddelen en e-nummers tot gevolg hebben dat je uit balans raakt. Maar welke levensstijl past dan het beste bij hooggevoelige personen?

Ayurveda

Ayurveda is de oudste en meest complete gezondheidsleer ter wereld. Het is een holistische geneeswijze en komt oorspronkelijk uit India. Het mooie aan Ayurveda is dat deze geneeswijze hoogsensitieve personen al jaren erkent en zeer goede technieken heeft om lichaam en geest te gronden en te voeden. Dit betekent niet dat Ayurveda een ‘oplossing’ wil geven voor de gevoeligheid van HSP-ers. Hoogevoeligheid brengt namelijk ook ontzettend veel positieve dingen met zich mee. Zo zijn hoogsensitieve personen creatief, kunnen ze anderen eenvoudig kalmeren, leven zij in het nu en begrijpen zij hun eigen emoties en die van anderen vaak erg goed. Ook zien HSP-ers snel oplossingen voor problemen en zijn zij verdraagzaamheid en compassievol. Terwijl psychologie de gevoeligheid van hoogsensitieve personen vaak ziet als uitdaging, wordt het vanuit spiritueel oogpunt gezien juist als iets krachtigs. Gaan eten en leven volgens je ayurvedische body/mind type (Kapha, Pitta, Vata) is een eerste stap om gevoeligheid te veranderen in een superkracht. In dit artikel vind je meer informatie. Onderstaande 3 tips zijn van toepassing alle op 3 de body/mindtypes:

1) Ga voor natuurlijk, niet voor bewerkt

Tegenwoordig kun je soms nog moeilijk natuurlijke producten vinden in de supermarkt. Op veel plekken vind je bewerkt voedsel, met onnatuurlijke kleurstoffen, overmatige hoeveelheden suikers en talloze chemicaliën. Het is dus niet vreemd dat het gevoelige zenuwstelsel van hoogsensitieve personen op zijn kop staat. Als je hoogsensitief bent is het extra belangrijk om onbewerkt en natuurlijk te eten. Vermijd kleurstoffen en andere e-nummers, cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers, bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen of maaltijden zoveel mogelijk. Ook gefrituurd voedsel en andere junkfood kun je het beste achterwege laten. Je doet er goed aan snelle koolhydraten uit witte pasta en wit brood te vermijden. Vervang ze door bijvoorbeeld quinoa, boekweit of zilvervliesrijst. Deze producten bevatten meer voedingsstoffen en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ga zoveel mogelijk voor natuurlijke voeding, biologisch groente en fruit, eet bij voorkeur vegetarisch en maak alles wat je normaal in pakjes en zakjes vindt in de supermarkt zelf met verse ingrediënten. Bijvoorbeeld sauzen, dressings, soepen en snacks. Eet regelmatig peulvruchten, noten, zaden en pitten en drink vooral water en kruidenthee.

2) Vervang chemische geurstoffen

Maar het zit ‘m niet alleen in voeding. Als hoogsensitief persoon ben je ook extra gevoelig voor geuren, texturen en chemicaliën in verzorgings- en schoonmaakproducten. Nu kun je van mensen in je omgeving natuurlijk niet vragen of ze wat minder heftige parfum willen dragen, maar voor jezelf kun je het wél zo natuurlijk mogelijk maken. Vermijd shampoos met sulfaten en andere chemicaliën en ga voor varianten die alleen natuurlijk ingrediënten bevatten. Gebruik geen sterk geurende parfums, maar kies voor natuurlijk parfums (voordeel: hiervan weet je vrijwel zeker dat ze niet op dieren zijn getest). Je kunt bijvoorbeeld heerlijke etherische oliën door wat kokosolie mengen en het op je huid smeren. Zo ruik je heerlijk! Gebruik liever geen kunstmatige luchtverfrissers of kunstmatig geparfumeerde kaarsen. Koop liever kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten. Om schoon te maken kun je het beste kiezen voor een natuurlijke schoonmaakazijn.

3) Ontdek wat je gelukkig maakt, en doe daar meer van

Dit klinkt misschien logisch, maar word je maar eens bewust van de dingen die energie kosten. Meestal zijn het er meer dan je denkt. Elke dag dingen doen die je energie kósten maken je op den duur niet gelukkiger. Probeer daarom uit te vinden wat je wél energie geeft. Misschien niet eens per se in je werk, maar in je vrije tijd. Kun je erg van kunst genieten? Maak dan wekelijks een moment vrij om een nieuw museum te ontdekken. Houd je van yoga, dans of muziek? Zoek een cursus die bij jou past. Om dit meer in je dagelijkse leven te brengen, kun je elke dag een meditatie doen, bepaalde muziek op je telefoon zetten of je omringen met mensen die je kalm en gelukkig maken. Onthoud: je hoeft geen dingen te doen omdat het ‘moet’, je hoeft niet met mensen om te blijven gaan omdat je elkaar nu eenmaal al ‘zo lang kent’. Zoek uit wat jou energie geeft en gelukkig maakt en durf je daarop te richten!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Tekst: Anita Mulderij, voedingsdeskundige bij www.jasperalblas.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN