Overgewicht hebben en toch gelukkig zijn, gaat dat samen?

Body
overgewicht
Anita Mulderij

Anita Mulderij
06.09.2018

In haar werk als voedingscoach komt Anita Mulderij vaak vrouwen met overgewicht tegen die niet meer in de spiegel kijken omdat ze hun lichaam verafschuwen. Ze verkleden zich in een andere kamer omdat ze niet willen dat hun partner ze ziet. Ze willen niet op de foto en zijn het contact met hun lichaam volledig kwijtgeraakt. Toch is overgewicht vaak niet de echte reden van het ongelukkig zijn…

Overgewicht hebben en toch gelukkig zijn, gaat dat samen?

Anita: De relatie die vrouwen met overgewicht hebben met hun lichaam en eten is in de meeste gevallen erg verstoord. Veel of ongezond eten is voor hen een overlevingsstrategie. Ze voelen zich er even “veilig” door en ervaren tijdelijk geluk wanneer zij eten. Door te eten hoeven zij hun emoties even niet te voelen. Hun overgewicht vormt letterlijk een beschermlaag waarachter zij zich verschuilen. Er zijn dus veel vrouwen die ongelukkig zijn en overgewicht hebben. Toch is overgewicht ashley grahamnaar mijn idee meestal niet de echte reden van het ongelukkig zijn. Overgewicht is vaak een gevolg van gevoelens als eenzaamheid, angst of onzekerheid die weggedrukt en weggegeten worden. Ik kan daar erg verdrietig van worden en was blij toen ik een tijdje geleden een artikel tegenkwam over model Ashley Graham. Zij heeft maat 44 en wil de wereld laten zien dat schoonheid niet te labelen valt. Dat je niet pas mooi bent en gelukkig kunt zijn als je maat 36 en lange benen hebt, maar dat schoonheid en geluk altijd in je zitten. In haar Ted Talk vertelt ze dat uit onderzoek blijkt dat maar 2% van de vrouwen zichzelf mooi vindt. Dat is bizar weinig en daar schrik ik enorm van. Als je je lichaam niet mooi vindt of het zelfs verafschuwt, is het lastig om er echt goed voor te zorgen en je gelukkig te voelen.

Slank en ongelukkig zijn

De andere kant van het verhaal is dat je ook als je slank bent je lichaam niet mooi kan vinden en diep ongelukkig kunt zijn met hoe je eruit ziet. Veel mensen die slank zijn leggen zichzelf krampachtig restricties op om af te willen vallen en dunner te willen zijn. Maar de vraag is, ben je dan gelukkig? Ben je gelukkig als je geobsedeerd bent door eten, er alles aan doet om te voldoen aan een opgelegd ideaalbeeld en niet meer naar je lichaam luistert? Welke emoties wil je in dat geval niet voelen? Ook hier is er sprake van een verstoorde relatie met het lichaam, eten en het niet willen voelen van onzekere, angstige gevoelens. Een drang naar controle, vanuit een verlangen om bij “de groep” te willen horen. Je kunt dan de juiste maat hebben en een gezond gewicht, maar als je je gevoelens en emoties niet toestaat, jezelf constant afwijst en je lichaam niet het allerbeste gunt wordt gezond eten en gelukkig zijn erg lastig. Of je nu dik of dun bent.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Gelukkig zijn

En daar zit dan ook het “probleem” en de oplossing. Gelukkig of ongelukkig zijn zit ‘m niet in je gewicht, maar in het accepteren van wie je bent en je emoties verwelkomen zonder er bij weg te willen gaan. Want er zijn (gelukkig!) ook genoeg mensen, die moeiteloos slank en gelukkig zijn of juist overgewicht hebben en gelukkig zijn. Je kent het wel van die prachtige volle vrouwen die hun vormen en rondingen echt omarmen en ervan genieten dat ze die hebben. Hoe kan het dat zij zich wel gelukkig voelen? Zij accepteren hun lichaam en hun imperfecties en zij doen niet hun best om aan maatstaven van een ander te voldoen. Het gaat erom dat je kunt zijn wie je bent, in plaats van wie je denkt te moeten zijn. Je lichaam is perfect, precies zoals het nu is. Als je leeft in contact met je ziel, hou je er moeiteloos van en ben je in staat het op de juiste manier te voeden. Het is niet zo dat een slanker of voller lichaam je gelukkig maakt. Het is de mind die je ongelukkig maakt en vertelt dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Het gaat er dus om dat je een switch in je mind maakt. Dat je onderscheid leert maken tussen wat waar is en wat negatieve gedachten, oordelen, zelfhaat en opgelegde overtuigingen vanuit de maatschappij zijn.

Nu jij

Als je merkt dat gezond eten en je lichaam een strijd zijn en je jezelf ongelukkig voelt,  creëer dan eerst helderheid en vraag jezelf af waarom gezond eten zo belangrijk voor je is. Omdat je je schaamt voor je lichaam en bang bent dat anderen iets van je vinden? Omdat je lichaam niet binnen de schoonheidsidealen van de maatschappij past? Of wil je het voor jezelf, om je fijn en gezond te voelen? Het is allemaal helemaal oké, maar wees eerlijk tegen jezelf. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga in kleine stapjes en neem er de tijd voor. De eerste stap is om weer contact met je lichaam te maken. Deze tips helpen je daarbij:

 • Onderzoek elke dag hoe je je voelt. Heb je voldoende energie? Slaap je lekker? Is je humeur goed? Hoe is je stoelgang? Deze factoren bepalen hoe je je voelt en of je lekker in je lichaam zit en zijn veel belangrijker dan je kledingmaat of een getalletje op de weegschaal.
 • Mediteer dagelijks 15 minuten of het liefst langer. Het leert je gedachten onderscheiden van het lichaam. Je leert “kijken” naar je gedachten. Dit helpt je om negatieve gedachten over je lichaam niet langer te geloven, waardoor je veel meer geluk kunt ervaren.
 • Maak contact met je lichaam. Masseer je lichaam dagelijks op een rustig liefdevolle manier.
 • Plan dagelijks 15 minuten in waarop je bewust aandacht aan jezelf besteedt.
 • Schrijf op wat schoonheid voor jou betekent.

Tot slot

Laat anderen niet bepalen wat mooi is. Wees trots op jezelf, zie hoe prachtig je bent en accepteer jezelf vanaf NU zoals je bent. Met of zonder overgewicht, met lange of korte benen en gun jezelf alleen het allerbeste!

Meer lezen van Anita Mulderij

Déze 3 emoties veroorzaken emotioneel overgewicht 
Hoogsensitief? Dan zijn deze ayurvedische (voedings-)adviezen voor jou
Spiritueel afvallen: in 5 stappen naar het gewicht dat past bij je ziel
Zo blijf je fit, vrolijk en gezond na je 40e
Zo accepteer je het lichaam dat je van nature hebt gekregen

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.