To bio or not to bio? Wat koop jij?

Food
to bio or not to bio

Op de Holistik redactie kiezen we niet altijd, maar wel steeds vaker voor biologisch. Omdat biologische producten gemiddeld 30% duurder zijn dan reguliere producten – en dat toch altijd een beetje pijn doet bij de kassa – fris ik mijn geheugen op. Wat zijn ook al weer de voor,- én nadelen van biologisch?

To bio or not to bio?

Laten we beginnen met het taaie stuk. Een product is pas biologisch als bij de productie ervan zoveel mogelijk rekening is gehouden met mens, dier en milieu. De Europese Unie heeft hier allerlei voorschriften voor opgesteld. De onafhankelijke instantie SKAL controleert of producenten ze wel naleven. Hoewel er verschillen zijn tussen de regels per land, is er een aantal belangrijke richtlijnen waar biologische boeren zich in alle Europese landen aan moeten houden:

1. Biologische boeren gebruiken enkel biologische mest. Kunstmest is uit den boze. Een teveel aan kunstmest kan de vruchtbaarheid van de bodem namelijk aantasten.
2. Chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen komen er bij een biologische boer niet in. Dan maar een kleinere oogst.
3. Biologische boeren gebruiken alleen medicijnen als een dier daadwerkelijk ziek is, en dus niet ter preventie.
4. Biologische boeren geven hun dieren meer ruimte en de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Het couperen en knippen van snavels laten ze uit hun hoofd.
5. Groeihormonen zijn een no no voor biologische boeren en aan genetische manipulatie zal een bio boer zijn vingers niet branden.

Snelst groeiende branche

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat biologische producten gezonder zijn dan reguliere voedingsmiddelen. Veel overtuigend wetenschappelijk bewijs is daar echter niet voor. Volgens professor Martijn Katan is er slechts één verschil: als je biologische melk en biologisch vlees koopt, krijg je wat minder antibiotica binnen. Op die manier lever je een bijdrage aan het voorkomen van antibiotica resistentie. Of biologisch nu gezonder is of niet, veel mensen voelen zich er in ieder geval prettig bij. De biologische branche is niet voor niets de snelst groeiende branche in de voedingsmiddelensector. Wereldwijd is de omzet van biologische producten sinds 2011 zelfs verdubbeld. Niet zo gek, want biologisch eten heeft een paar voordelen waar je niet omheen kunt:

1. Biologische voeding is minder belastend voor het milieu;
2. Dieren uit de biologische sector hebben een beter leven. Zij krijgen ander (biologisch) voer, meer leefruimte en geen hormonen toegediend waardoor ze sneller groeien;
3. Misschien is het onze rijke fantasie, maar biologische producten lijken toch echt meer smaak te hebben.

Eerlijk is eerlijk: een paar nadelen zijn er ook:

1. De prijs van biologische voeding ligt hoger dan reguliere voeding. Dit komt onder andere omdat er voor de productie meer ruimte nodig is. Ook leven de dieren langer, iets dat de productie duurder maakt;
2. Omdat biologische boeren geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, kunnen groenten en fruit worden aangetast door insecten;
3. Er worden in biologische producten minder of andere conserveermiddelen gebruikt. Hierdoor kunnen ze eerder bederven.

Let’s bio

Op de vraag ‘To bio or not to bio?’ is er wat ons betreft maar één antwoord: Let’s bio! Al is het alleen maar om dieren een beter leven te gunnen. Dan maar even op onze tanden bijten bij de kassa. Mocht je krap bij kas zitten en niet alles biologisch kunnen kopen, begin dan bij vlees. Omdat biologisch vlees een stuk duurder is, heb ik besloten om minder vaak vlees te eten en iets vaker vegetarisch te koken en te kiezen voor een vleesvervanger.

Bron: Voedingsmythes, Martijn Katan

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link