videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Laag in je vrouwelijke energie? Waarom de natuur de beste oplaadplek is

Heart + Soul
natuur vrouwelijke energie

Nathalie Meertens
24.04.2024

Gelukkig boeken we langzaam maar zeker vooruitgang als het gaat om de emancipatie van de vrouw. Maar als het gaat om het helen van de vrouwelijke energie die in elk levend wezen aanwezig (en nodig!) is, is er nog veel werk aan de winkel. En volgens Gary Ferguson, auteur van De acht grote lessen van de natuur, kan de natuur ons daar heel veel over leren. Het vrouwelijke en de natuur zijn namelijk nauw met elkaar verbonden, en het is tijd om ons veel sterker te verbinden met beide. Voor onze eigen gezondheid én die van de planeet. In dit interview legt hij uit hoe dat zit. 

Laag in je vrouwelijke energie? Dit is waarom de natuur de beste oplaadplek is

De acht grote lessen van de natuur

Stel dat je morgen moest verhuizen naar een grote, drukke stad. Welke drie dingen zou je doen of meenemen om verbonden te blijven met de natuur?

Gary Ferguson: ‘Ten eerste zou ik proberen optimaal gebruik te maken van het groen in en rondom de stad en zo vaak mogelijk even naar het park of bos gaan. Ik zou natuurlijk ook mijn huis vullen met kamerplanten, om de natuur naar binnen te halen. Bovendien herinnert de relatie die je met je planten opbouwt je aan die wisselwerking tussen ons en de rest van de natuur, die constant plaatsvindt. Die ons in leven houdt. Maar meer nog dan de natuur opzoeken in mijn omgeving, zou ik zorgen dat ik de natuur vasthoud in mijzelf. Door alle tijd die ik heb doorgebracht in de natuur, heb ik een diep besef gekregen van drie belangrijke eigenschappen ervan. Dat zijn schoonheid, gemeenschap en mysterie. Ik heb geleerd om, waar ik ook ben, de magie van die drie elementen te kunnen opwekken in mijzelf. En op den duur is dat bewustzijn bijna net zo krachtig voor mij geworden als daadwerkelijk tijd doorbrengen in de natuur. Onthoud dus dat je niet per se in de wilde natuur hoeft te zijn om je met haar te verbinden.’

In De acht grote lessen van de natuur schrijf je dat het van groot belang is dat we het vrouwelijke helen, op de aarde en in onszelf. Waarom is dat? En hoe kan de natuur ons hierbij helpen?

Gary Ferguson: ‘In de wetenschap, politiek en maatschappij in haar geheel domineert het mannelijke, in allerlei vormen, al decennia lang het vrouwelijke. Met alle gevolgen van dien. Dit heeft ten eerste geleid tot de systematische onderdrukking van de vrouw en van allerlei minderheidsgroepen. En ook tot de onderdrukking van dieren en de natuur in haar geheel; we zijn er enorm van vervreemd geraakt. Denk verder ook aan de huidige burn-out en depressie epidemie, er is nauwelijks ruimte voor rust in onze productiviteit-verslaving. We zitten constant in onze yang (mannelijke) energie en laten maar weinig yin (vrouwelijke energie) toe. Het is dus zowel voor onze eigen gezondheid als die van de planeet belangrijk dat we het mannelijke en vrouwelijke niet alleen als gelijk zien, maar ook actief de enorme kracht van het vrouwelijke eren. Het brengt creativiteit, voeding, eenheid en balans. Elk levend wezen heeft vrouwelijke energie nodig om te overleven en floreren.

Vrouwelijke, energetische lading van de natuur

Alles wat ons helpt het vrouwelijke te eren en helen in ons dagelijkse leven, is waardevol. Maar verbinding maken met de natuur is misschien wel de meest effectieve manier om dit te doen. Zoals ik al zei vinden we in de natuur namelijk gemeenschap, schoonheid en mysterie: eigenschappen met een vrouwelijke energetische lading. Bovendien helpt ze ons ontspannen en zo meer yin energie in ons lijf toe te laten. Ten slotte herinner je je in de natuur weer dat alles met alles verbonden is; dat wij middenin de natuur staan. Niet erboven. Je ziet het hele plaatje, en ook dat is een vrouwelijke vaardigheid.’

Je schrijft ook over de helende kracht van de natuur. Hoe kan de natuur ons helpen herstellen van, bijvoorbeeld, emotioneel trauma?

Gary Ferguson: ‘Opnieuw kom ik terug bij de magie van schoonheid, gemeenschap en mysterie. Ik zal je uitleggen waarom deze drie elementen zo helend zijn:

Schoonheid
Schoonheid, om te beginnen, brengt verwondering. We hebben niet meer het idee in het centrum van het universum te staan. We voelen ons klein, misschien zelfs onbelangrijk, wanneer we de intense schoonheid van de natuur aanschouwen. En dat werkt verlossend. We kunnen de behoefte constant de controle te hebben even loslaten. Dat is een enorm krachtig medicijn tegen de chronische stress die een trauma met zich meebrengt.

Gemeenschap
Het zien van gemeenschap in de natuur, en het begrip dat wij deel van haar uitmaken, geeft ons een sterk gevoel van support. Zoals vrienden en familie dat kunnen doen. Wat een geruststelling om je te herinneren dat er een heel net van leven om je heen bestaat, dat zo haar best doet zichzelf in stand te houden. Jou in stand te houden.

Mysterie
Ten slotte is het mysterieuze van de natuur ook ontzettend helend. In mijn boek vertel ik over Einstein, die vaak de natuur in ging als hij maar geen antwoord kon vinden op een complex vraagstuk. Zoiets groots als de mysterie van de natuur hielp hem de details even los te laten en het grotere plaatje te zien. Dat bracht hem een verfrissende bescheidenheid en liet zijn creativiteit weer stromen.’

Ben je optimistisch over de toekomst van de aarde? Wat kunnen we doen om de planeet de redden?

Gary Ferguson: ‘Soms wel, soms niet. Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat we soms té veel bezig zijn met de toekomst. Wij mensen moeten een grief journey doormaken als het gaat om het welzijn van de planeet: verdriet en angst over de klimaatschade toelaten, maar er niet in blijven hangen. We verliezen dan de energie en motivatie om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Bovendien denk ik dat veranderingen die gemaakt worden vanuit schaamte en schuld, helemaal niet duurzaam zijn. Ze komen vanuit negatieve energie en trekken ons uiteindelijk leeg.

Dankbaarheid

We moeten voor onze planeet zorgen vanuit dankbaarheid. Natuurlijk zullen sommige veranderingen soms als een opoffering voelen. Maar we moeten ook onthouden dat een betere zorg voor de natuur ons leven nú kan verbeteren. Verbinding maken met en zorgen voor de natuur brengt ons plezier en verbetert onze gezondheid, dat mogen we onszelf gunnen. Om een ramp voor volgende generaties te voorkomen, hoeven we onszelf helemaal niet weg te cijferen. Een voorbeeld: Een belangrijke maatregel die wij hebben genomen is dat we nauwelijks meer autorijden. Wij gebruiken onze auto soms een maand niet. Zelfs als we veel boodschappen moeten halen, doen we dat meestal te voet. Toegegeven, wij hebben het voorrecht in een prachtig gebied te wonen. Dus zelfs op de dagen dat ik eigenlijk haast heb of moe ben en het liefst de auto zou nemen, voelt wandelen na honderd meter niet meer als een opoffering. Ik herinner me direct wat ik ervoor terugkrijg. Maar als je je herinnert wat ik heb gezegd over de magie van schoonheid, gemeenschap en mysterie, weet je dat je uiteindelijk overal kunt profiteren van de helende kracht van de natuur.’

Kan technologie ons helpen onze verbinding met de natuur te herstellen, of vervreemdt het ons er alleen maar verder van?

Gary Ferguson: ‘Ook hier is de intentie van waaruit iets gebeurt naar mijn mening bepalend. Ik denk zeker dat er technologie is en wordt ontwikkeld die een positieve impact kan hebben op het milieu. Maar vaak wordt innovatie op technologisch gebied gedreven door een soort blinde haast. Men wilt zo snel mogelijk zo veel mogelijk nieuws creëeren. Dat is geen duurzame houding, en zal ook geen duurzame veranderingen teweegbrengen. Alleen als er met aandacht en zonder haast wordt gewerkt aan wat écht potentie heeft, zal technologie onze relatie met de natuur positief kunnen beïnvloeden.

Wil je nog iets delen? Een extra wijsheid misschien?

Gary Ferguson: ‘Mijn doel met De acht grote lessen van de natuur, is mensen aan twee dingen herinneren. Ten eerste: we hebben alles wat we nodig hebben. En ten tweede: als we ons opnieuw leren verbinden met de natuur, reclaimen we onze menselijke natuur. Alleen wanneer we ons continu opnieuw herinneren dat we een deel van de natuur zijn, kunnen we een volledig mens zijn.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.