Brandend maagzuur: met deze 5 orthomoleculaire tips pak je de oorzaken aan

Body
brandend maagzuur
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
24.05.2019

Denk je dat voor brandend maagzuur een overschot aan maagzuur nodig is? Ho, stop! Volgens orthomoleculaire therapeut Karlijn Hoebe heeft het eerder met een tekort te maken. Vandaar dat je met het slikken van maagzuurremmers alleen maar verder van huis raakt. Onderstaande tips van Karlijn kunnen helpen de oorzaak van je brandende maagzuur in kaart te brengen.  

Brandend maagzuur: met deze 5 orthomoleculaire tips pak je de oorzaken aan

Karlijn HoebeWist je dat je per dag zo’n 2,5 liter maagzuur produceert? Dit maagzuur zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën en schimmels in het voedsel onschadelijk worden gemaakt. De maagwand zelf wordt niet door het zuur aangetast omdat hij beschermd wordt door een slijmvlieslaag, waarin stoffen zitten die het zuur neutraliseren. Daarnaast helpt maagzuur ook bij een goede opname van vitamines en mineralen, met name van ijzer en vitamine B12. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de aanmaak van bloed en dragen bij aan een goede energiehuishouding. Vitamine B12 kan alleen door het lichaam opgenomen worden als het gebonden wordt aan de intrinsieke factor. Deze stof is onderdeel van het maagzuur en wordt aangemaakt door het slijmvlies van de maagwand. Maagzuur heeft dus een cruciale rol in de vertering van ons voedsel. Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht die er op wijst dat er iets niet goed gaat met de voedselvertering in de maag.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Wellicht denk jij – net als de meeste mensen – dat brandend maagzuur een teken is van te veel maagzuur. Echter ontstaat brandend maagzuur in het overgrote deel van de gevallen juist door een tekort aan maagzuur! Met het slikken van maagzuurremmers raak je dan dus alleen nog maar verder van huis. Maagzuurremmers geven een tijdelijke verlichting van die klachten, maar door langdurig maagzuurremmers te slikken wordt het probleem alleen maar erger aangezien je maag juist al te weinig maagzuur aanmaakt. 

Te weinig maagzuur dat toch omhoog komt

Hoe zit dat dan als je te weinig maagzuur hebt en het toch omhoog komt? Wat er gebeurt als je te weinig maagzuur hebt, is dat de vertering van je voeding niet optimaal verloopt. De voedselbrij verlaat je maag pas bij een bepaalde zuurgraad. Door te weinig maagzuur duurt dit proces langer, waardoor de voedselbrij kan gaan gisten en rotten. Dit verhoogt de druk in de maag, met als gevolg dat de bovenste sluitspier van de maag een klein beetje opent en er maagzuur in de slokdarm terug kan stromen. De slokdarm is niet beschermd tegen maagzuur en dat geeft het brandende gevoel. Als er sprake is van chronisch maagzuur kan de gevoelige bekleding van de slokdarm beschadigd raken en ontstaan de klachten. Naast het vervelende gevoel is dit dus niet zonder risico’s. Weinig energie en het gevoel dat de vertering van eten zwaar en traag gaat zijn symptomen waar een tekort aan maagzuur de oorzaak kan zijn. Wanneer je hier regelmatig last van hebt is het waardevol om uit te zoeken wat hier bij jou de oorzaak van kan zijn en die vervolgens aan te pakken. Onderstaande tips kunnen je hier wellicht bij helpen.

5 Tips tegen brandend maagzuur

1. Eet niet teveel suikers en koolhydraten

Een teveel aan suikers en koolhydraten verstoren de balans van de bacteriën in je maag en ingewanden, en zijn een voedingsbodem voor onder andere de bacterie Helicobactor Pylori. Deze bacterie komt bij iedereen in het spijskanaal voor, maar wordt problematisch als er overgroei plaatsvindt. Ook natuurlijke fruitsuiker (fructose) en kunstmatige zoetstoffen stimuleren overgroei van ongezonde bacteriën.

2. Los vitaminetekorten op

Voedingsstoffen die nodig zijn voor de aanmaak van maagzuur zijn onder andere vitamine B1 en zink. Deze voedingsstoffen gaan echter grotendeels verloren bij het bewerken van levensmiddelen. Gebruik daarom zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen en volwaardige producten. Goede bronnen van B1 zijn zonnebloempitten, linzen en bonen. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten, dus vlees, gevogelte, lever, eieren en zeevruchten zijn goede bronnen. Met name oesters zijn een rijke bron van zink! Voor vegetariërs zijn noten, zaden, zilvervliesrijst, haver en zeewier goede bronnen van deze voedingsstoffen.

3. Pak stress aan

Stress zorgt ervoor dat er minder energie beschikbaar is voor je verteringssysteem en kan ook zorgen voor een verminderde aanmaak van verteringsenzymen door de alvleesklier. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Het helpt niet om het weg te duwen, te negeren of je ertegen te verzetten. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen je in dit proces ondersteunen.

4. Drink niet teveel bij het eten

Veel drinken tijdens of vlak na het eten verdunt het maagzuur waardoor er een minder zuur milieu ontstaat in de maag. Beter is het dus is om vanaf een half uur voor de maaltijd tot een uur na de maaltijd niet te drinken. Vermijd met name ijskoude dranken! Je kan gemberthee drinken om de spijsvertering te stimuleren.

5. Vermijd voeding waar je intolerant voor bent

Voedselallergieën en voedselintoleranties zijn een aanslag op je verteringssysteem en je immuunsysteem. Het is daarom sowieso zinvol om te onderzoeken of je bepaalde voedselallergieën of intoleranties hebt. Een voedselintolerantietest geeft aan of het lichaam intolerant is (geworden) voor bepaalde voedingsmiddelen en of voeding de oorzaak kan zijn van bepaalde klachten die je hebt. Denk aan klachten zoals: vermoeidheid, diarree, winderigheid, duizeligheid, spijsverteringsklachten, hoofdpijn of huidklachten. De uitslag van de test geeft aan welke voedingsmiddelen je voorlopig beter kunt vermijden. Als je gaat eten via dit advies krijgt je darmslijmvlies gelegenheid om zich te herstellen waardoor ook je klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Goed om te weten is dat een lepel rauwe havervlokken eten soms goed helpt bij acute zuurklachten en heeft verder geen nadelige bijwerkingen. Terugstromend maagzuur blijft namelijk een klacht die zo snel mogelijk behandeld moet worden, om schade aan de slokdarm te voorkomen!

Meer lezen van Karlijn Hoebe

Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Vaak moe? Denk eens aan een ijzertekort
Is jouw maandelijkse cyclus normaal?
Dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er van af

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Over Karlijn Hoebe

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur, vermoeidheid, darmklachten en/of zou je graag willen weten welke voeding er wel en niet geschikt voor jou is? Voor persoonlijk advies op dit gebied kun je contact met mij opnemen door een mailtje te sturen naar info@karlijnhoebe.nl. Met behulp van jouw klachtenbeeld en – indien nodig – aanvullend laboratoriumonderzoek (ontlastingsonderzoek + voedselintolerantietest) kan ik gericht advies geven in op het gebied van voeding plus eventuele ondersteunende voedingssupplementen. Ik heb een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam-Oost, maar bied mijn diensten ook online aan. Mijn diensten komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars. karlijnhoebe.nl of kijk de video van Karlijn: 5 tips tegen brandend maagzuur. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link