videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Brandend maagzuur: 5 orthomoleculaire tips om de oorzaken aan te pakken

Body
brandend maagzuur

Karlijn Hoebe
20.08.2022

Denk je dat voor brandend maagzuur een overschot aan maagzuur nodig is? Nope! Volgens orthomoleculaire therapeut Karlijn Hoebe wordt deze vervelende kwaal eerder veroorzaakt door te weinig maagzuur. Vandaar dat je met het slikken van maagzuurremmers alleen maar verder van huis raakt. Onderstaande 5 tips van Karlijn kunnen helpen de oorzaak van je brandende maagzuur in kaart te brengen.  

Brandend maagzuur: met deze 5 orthomoleculaire tips pak je de oorzaken aan

Je maag speelt een cruciale rol bij het verteringsproces. Alles wat je eet en drinkt, komt via je mond en slokdarm in je maag terecht en blijft daar gemiddeld tussen de 3 en 4 uur. Je maag zit veel hoger dan je misschien denkt. Dit rekbare orgaan begint vlak onder je linkertepel (en niet midden in je buik zoals veel mensen denken). Leeg is het een soort platte zak van ongeveer twintig centimeter lang. Na een grote maaltijd kan je maag uitrekken tot maximaal 50 centimeter. In totaal past er zo’n 3 liter voedsel en vocht in. Binnen de Chinese geneeskunde wordt de maag dan ook de ‘zee van eten en drinken’ genoemd.

2,5 liter maagzuur per dag

De belangrijkste functie van je maag is het ontvangen en kneden van voedsel. In je maag wordt voedsel net zo lang gekneed tot het klaar is om te worden doorgevoerd naar je dunne darm. Je maag is dus eigenlijk een ‘maalspier’. Om optimaal te kunnen functioneren maakt je maag hierbij maagzuur aan, gemiddeld zo’n 2,5 (!) liter per dag. Dit maagzuur zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën en schimmels in het voedsel onschadelijk worden gemaakt. De maagwand zelf wordt niet door het zuur aangetast omdat hij beschermd wordt door een slijmvlieslaag, waarin stoffen zitten die het zuur neutraliseren. Daarnaast helpt maagzuur ook bij een goede opname van vitamines en mineralen, met name van ijzer en vitamine B12. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de aanmaak van bloed en dragen bij aan een goede energiehuishouding. Kortom, maagzuur heeft dus een cruciale rol in de vertering van ons voedsel.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht die er op wijst dat er iets niet goed gaat met de voedselvertering in de maag. Wellicht denk jij – net als de meeste mensen – dat brandend maagzuur een teken is van te veel maagzuur. Echter ontstaat brandend maagzuur in het overgrote deel van de gevallen juist door een tekort aan maagzuur! Met het slikken van maagzuurremmers raak je dan dus alleen nog maar verder van huis. Maagzuurremmers geven een tijdelijke verlichting van die klachten. Maar door langdurig maagzuurremmers te slikken wordt het probleem alleen maar erger aangezien je maag juist al te weinig maagzuur aanmaakt.

Te weinig maagzuur dat toch omhoog komt

Hoe zit dat dan als je te weinig maagzuur hebt en het toch omhoog komt? Wat er gebeurt als je te weinig maagzuur hebt, is dat de vertering van je voeding niet optimaal verloopt. De voedselbrij verlaat je maag pas bij een bepaalde zuurgraad. Door te weinig maagzuur duurt dit proces langer, waardoor de voedselbrij kan gaan gisten en rotten. Dit verhoogt de druk in de maag, met als gevolg dat de bovenste sluitspier van de maag een klein beetje opent en er maagzuur in de slokdarm terug kan stromen. De slokdarm is niet beschermd tegen maagzuur en dat geeft het brandende gevoel.

Chronisch brandend maagzuur

Als er sprake is van chronisch brandend maagzuur kan de gevoelige bekleding van de slokdarm beschadigd raken en ontstaan de klachten. Naast het vervelende gevoel is dit dus niet zonder risico’s. Weinig energie en het gevoel dat de vertering van eten zwaar en traag gaat zijn symptomen waarbij een tekort aan maagzuur de oorzaak kan zijn. Wanneer je hier regelmatig last van hebt is het zinvol om uit te zoeken wat hier bij jou de oorzaak van kan zijn en die vervolgens aan te pakken. Onderstaande 5 tips kunnen je hier wellicht bij helpen.

1. Eet niet teveel suikers en doe rustig aan met koolhydraten

Een teveel aan suikers en koolhydraten verstoren de balans van de bacteriën in je maag en ingewanden, en zijn een voedingsbodem voor onder andere de bacterie Helicobactor Pylori. Deze bacterie komt bij iedereen in het spijskanaal voor, maar wordt problematisch als er overgroei plaatsvindt. Ook natuurlijke fruitsuiker (fructose) en kunstmatige zoetstoffen stimuleren overgroei van ongezonde bacteriën.

2. Los vitaminetekorten op

Voedingsstoffen die nodig zijn voor de aanmaak van maagzuur zijn onder andere vitamine B1 en zink. Deze voedingsstoffen gaan echter grotendeels verloren bij het bewerken van levensmiddelen. Gebruik daarom zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen en volwaardige producten. Goede bronnen van B1 zijn zonnebloempitten, linzen en bonen. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten, dus vlees, gevogelte, lever, eieren en zeevruchten zijn goede bronnen. Met name oesters zijn een rijke bron van zink! Voor vegetariërs zijn noten, zaden, zilvervliesrijst, haver en zeewier goede bronnen van deze voedingsstoffen.

3. Pak stress aan

Stress zorgt ervoor dat er minder energie beschikbaar is voor je verteringssysteem en kan ook zorgen voor een verminderde aanmaak van verteringsenzymen door de alvleesklier. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Het helpt niet om het weg te duwen, te negeren of je ertegen te verzetten. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen je in dit proces ondersteunen.

4. Drink niet tijdens het eten

Veel drinken tijdens of vlak na het eten verdunt het maagzuur waardoor er een minder zuur milieu ontstaat in de maag. Beter is het dus is om vanaf een half uur voor de maaltijd tot een uur na de maaltijd niet te drinken. Vermijd met name ijskoude dranken! Je kan gemberthee drinken om de spijsvertering te stimuleren.

5. Vermijd voeding waar je intolerant voor bent

Voedselallergieën en voedselintoleranties zijn een aanslag op je verteringssysteem en je immuunsysteem. Het is daarom sowieso zinvol om te onderzoeken of je bepaalde voedselallergieën of intoleranties hebt. Een voedselintolerantietest geeft aan of het lichaam intolerant is (geworden) voor bepaalde voedingsmiddelen en of voeding de oorzaak kan zijn van bepaalde klachten die je hebt. Denk aan klachten zoals: vermoeidheid, diarree, winderigheid, duizeligheid, spijsverteringsklachten, hoofdpijn of huidklachten. De uitslag van de test geeft aan welke voedingsmiddelen je voorlopig beter kunt vermijden. Als je gaat eten via dit advies krijgt je darmslijmvlies gelegenheid om zich te herstellen waardoor ook je klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Extra tip: havermout blust brandend maagzuur

Goed om te weten is dat een lepel rauwe havervlokken eten soms goed helpt bij acute zuurklachten en heeft verder geen nadelige bijwerkingen.

Over Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe is orthomoleculair therapeut & transformatie coach. Zij begeleidt voornamelijk vrouwen met uiteenlopende (hormonale) klachten om meer in balans te komen. Voor persoonlijk advies kun je bij haar terecht in haar praktijk in Heiloo of online een afspraak bij haar maken. Kijk voor meer informatie op https://karlijnhoebe.nl of stuur een mail naar info@karlijnhoebe.nl

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

Meer lezen van Karlijn Hoebe

Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Vaak moe? Denk eens aan een ijzertekort
Is jouw maandelijkse cyclus normaal?
Dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er van af

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.