De geheime geneeskracht van zonnebloemen (en hun pitjes!)

Body
zonnebloem

Als er in deze tijd van het jaar één bloem is in de bloemenstal die alle aandacht trekt dan is het de zonnebloem wel. Dat zonnebloemen je huis opfleuren ligt voor de hand, maar wist je dat deze vrolijke, gele bloemen (en hun pitjes) ook een geneeskrachtige werking hebben?

De geheime geneeskracht van zonnebloemen (en hun pitjes!)

Bij zonnebloemen denk je waarschijnlijk niet direct aan de traditionele Chinese geneeskunde. Toch gebruiken Chinezen zonnebloemen (en dan vooral de pitten) vaak als ingrediënt voor massageolie. Olie uit zonnebloempitten zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en biedt verlichting bij griep en verkoudheid. Ook binnen de Russische volksgeneeskunde gelooft men heilig in de geneeskrachtige werking van zonnebloemen. Een probaat middeltje bij koorts is Russische zonnebloemthee. Voeg aan een kop kokend water 2 theelepels gedroogde zonnebloemblaadjes toe, laat 10 minuten trekken en zeef vervolgens de blaadjes uit het water. Als je twee tot drie kopjes van deze thee per dag drinkt zou je koorts moeten zakken.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Zonnebloempitten

Niet alleen de blaadjes zijn geneeskrachtig, ook de pitten van de zonnebloem dragen bij aan je gezondheid. Ze zitten namelijk tjokvol vitamines en mineralen zoal vitamine E, vitamine B, zink, magnesium en ijzer. Vitamine E is een sterke antioxidant en helpt je lijf bij het bestrijden van vrije radicalen. Aan 60 gram zonnebloempitten heb je genoeg voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E. Zink is een belangrijk mineraal met ongekende levenskracht. Zo verhoogt zink je weerstand en heeft het mineraal een gunstig effect op je libido. Magnesium is ook al zo’n onmisbaar mineraal. Het wordt niet voor niets ‘de vonk van het leven’ genoemd. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de ontspanning van je spieren, het vrijmaken van energie uit je voeding en het verhogen van je weerstand in tijden van stress.

IJzer

Nog niet overtuigd van de kracht van zonnebloempitten? Wat te denken van het mineraal ijzer dat er in zit? Hoewel de totale hoeveelheid ijzer in je lijf klein is – slechts 4 gram, het gewicht van een 8 centimeter lange spijker – is het een bijzonder belangrijk mineraal. IJzer is zeer dynamisch en beweegt zich razend snel door je lichaam. En precies die eigenschap maakt ijzer zo geschikt voor het transporteren van zuurstof. En die zuurstof heb je nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in energie. Kortom, een handje zonnebloempitten over je salade strooien heeft allerlei health benefits!

Feng Shui

Zie je zonnebloemen toch liever in een vaas dan op je bord? Volgens de Feng Shui is geel een kleur die vol positieve energie zit. Geel wordt verbonden met het element aarde. De kleur bevordert gevoelens van behaaglijkheid en harmonie. Dat maakt een flinke bos zonnebloemen tot een goede keus voor vertrekken waar relatief veel tijd wordt doorgebracht zoals de keuken en de woonkamer. Kan je zowel fysiek als mentaal wel een oppeppertje gebruiken? Ook dan zijn deze vrolijk gekleurde bloemen geknipt! Fiets dus maar snel langs de bloemenkraam :-).

Nog een paar weetjes

  • Iedereen kent de gele zonnebloem met het bruin hart, maar weinig mensen weten dat de zonnebloemook verkrijgbaar is in de kleuren oranje, bruin, crème en donkerrood.
  • De langste zonnebloem ooit gemeten was maar liefst 9,17 meter. Zeg maar een flatgebouw van drie verdiepingen hoog.
  • Niet alleen de Provence in Frankrijk staat bekend om zijn ongekende grote velden met prachtige zonnebloemen, maar ook Toscane! Dit is bij uitstek dé plek om de zonnebloemen in de ongerepte natuur te aanschouwen.
  • In Nederland werden vorig jaar maar liefst meer dan 50 miljoen zonnebloemen verkocht. Het grootste deel van de zonnebloemproductie vindt zelfs in ons eigen landje plaats (42 miljoen stuks), ondanks de enorme velden in het buitenland.
  • De zonnebloem is niet alleen mooi in een vaas, in sommige landen worden de jonge zonnebloemknoppen net als artisjokken gestoomd en gegeten. Zonnebloemen als superfood!
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Ga voor meer inspiratie over de zonnebloem naar Mooiwatbloemendoen.nl.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link