Moe zonder duidelijke reden? Geef jezelf eens een vitamine B12 boost (via je neus!)

Body
vitamine B12

Gedurende een langere periode geen puf, zonder een duidelijke reden? Misschien heb je dan een vitamine B12 boost nodig. Ruim een half miljoen Nederlanders krijgt ooit te maken met een vitamine B12 tekort. Vaak zonder het te weten. De symptomen treden namelijk pas op als je al een langere tijd te weinig vitamine B12 aanmaakt. Maar ook als je geen ‘officieel’ tekort hebt, kan een vitamine B12 boost een krachtig positief effect hebben op je gezondheid. Lees hieronder waarom, en hoe je jezelf die boost dan het beste kunt geven…

Moe zonder duidelijke reden? Geef jezelf eens een vitamine B12 boost (via je neus!)

Vitamine B12 – ook wel cobalamine genoemd – speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van je rode bloedcellen en is essentieel voor een goed werkend zenuwstelsel. Vitamine B12 zit hoofdzakelijk in dierlijke voedingsmiddelen zoals melk- en vleesproducten, vis en eieren. Althans, dat is wat je vaak leest. In werkelijkheid gaat het om de bacteriën die ín deze voedingsmiddelen zitten. Deze bacteriën zetten microben in je maag namelijk aan om voedingsstoffen om te zetten in vitamine B12. Alle vitamine B12 die het lichaam aanmaakt, wordt in je lever en nieren opgeslagen. De dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 die je als volwassene nodig hebt is 2,8 microgram. Om je een idee te geven: uit een ei kan je lijf 0,6 microgram vitamine B12 halen. Eet je een stukje kabeljauw (100 gr) dan levert dat zo’n 2,0 microgram op.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Als je reserves op zijn

Maar wat nou als je die 2,8 microgram per dag niet redt? Je lichaam zal in eerste instantie je reserves uit je lever en nieren gaan opmaken. Zo kun je dus een tijd lang te weinig B12 binnen krijgen zonder dat je daar iets van merkt. Is je hele voorraad op? Dan kun je last krijgen van de volgende symptomen: depressie, vermoeidheid, hoofdpijn en/of een gebrek aan eetlust. Verander je nog niks aan je vitamine B12 level, dan kan dit op de langere termijn ernstigere gevolgen hebben zoals bloedarmoede. Maar ook op neurologisch gebied kan er van alles gaan haperen. Zo kun je last krijgen van geheugenverlies, coördinatiestoornissen, spierzwakte in de benen of tintelingen in de vingers. Kortom, het is super belangrijk om je vitamine B12 voorraad op orde te hebben.

Vitamine B12 neusspray

Twijfel je er aan of je wel voldoende B12 binnenkrijgt via je voeding? Dan kan de vitamine B12 neusspray van Pronofit Pronofit Neusspray Vitamine B12uitkomst bieden. De neus is namelijk uiterst geschikt voor de snelle maar vooral efficiënte opname van allerlei stoffen én 20 keer effectiever dan opname via de mond. Met deze spray omzeil je namelijk het maag-darmkanaal en wordt de vitamine – via het goed doorbloede neusslijmvlies – direct in het bloed opgenomen. Je hoeft niet bang te zijn voor een teveel aan vitamine B12. Alles wat je lichaam niet nodig heeft wordt via je urine afgevoerd.

Niet verslavend

Voor je naar de drogist holt willen we je nog wel het volgende meegeven: dit is geen neusspray tegen verkoudheid. De spray is puur en alleen bedoeld om de vitamine B12-waarden te verhogen of op peil te houden. Deze neusspray is dan ook op geen enkele manier verslavend. Alleen neussprays waar de werkzame stof Xylometazoline in zit, kunnen verslavend werken. Xylometazoline zorgt er bij verkoudheid voor dat de gezwollen slijmvliezen in de neus slinken. Dit stofje is niet aanwezig in de B12 neusspray.

De Holistik Box

Tip van de redactie: de B12 neusspray zit ook in onze fonkelnieuwe Holistik Box: de Autumn Retreat. Dagelijks schrijven we artikelen over onze favoriete merken en producten. Met de Holistik Box willen we jou als lezer de kans geven om al die fijne producten ook zelf te proberen. Zie de box als een kickstart voor een holistische manier van leven. Alle vorige edities van de box waren een groot succes (lees: binnen 48 uur uitverkocht). Dus mocht je een box willen ontvangen kijk dan snel hier.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Maag lever darm stichting, Thuisarts, Voedingscentrum, Jesse van der Velde

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link