Moe zonder duidelijke reden? Hieraan herken je een vitamine B12 tekort

Body
vitamine b12 tekort

Heb je gedurende een langere periode geen puf, zonder een duidelijke reden? Denk dan eens aan een vitamine B12 tekort. Ruim een half miljoen Nederlanders krijgt er mee te maken. Vaak zonder het te weten. De symptomen treden namelijk pas op als je al een langere tijd te weinig vitamine B12 aanmaakt.

Moe zonder duidelijke reden? Hieraan herken je een vitamine B12 tekort

Vitamine B12 – ook wel cobalamine genoemd – speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van je rode bloedcellen en is essentieel voor een goed werkend zenuwstelsel. Vitamine B12 zit hoofdzakelijk in dierlijke voedingsmiddelen zoals melk- en vleesproducten, vis en eieren. Althans, dat is wat je vaak leest. In werkelijkheid gaat het om de bacteriën die ín deze voedingsmiddelen zitten. Deze bacteriën zetten microben in je maag namelijk aan om voedingsstoffen om te zetten in vitamine B12. Alle vitamine B12 die het lichaam aanmaakt, wordt in je lever en nieren opgeslagen. De dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 die je als volwassene nodig hebt is 2,8 gram. Om je een idee te geven: uit een ei kan je lijf 0,6 gram vitamine B12 halen. Eet je een stukje kabeljauw (100 gr) dan levert dat zo’n 2,0 gram op.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Als je reserves op zijn

Maar wat nou als je die 2,8 gram per dag niet redt? Je lichaam zal in eerste instantie je reserves uit je lever en nieren gaan opmaken. Zo kun je dus een tijd lang te weinig B12 binnen krijgen zonder dat je daar iets van merkt. Is je hele voorraad op? Dan kun je last krijgen van de volgende symptomen: depressie, vermoeidheid, hoofdpijn en/of een gebrek aan eetlust. Verander je nog niks aan je vitamine B12 level, dan kan dit op de langere termijn ernstigere gevolgen hebben zoals bloedarmoede. Maar ook op neurologisch gebied kan er van alles gaan haperen. Zo kun je last krijgen van geheugenverlies, coördinatiestoornissen, spierzwakte in de benen of tintelingen in de vingers. Kortom, het is super belangrijk om je vitamine B12 voorraad op orde te hebben.

 Vitamine B12 supplementen

Twijfel je er aan of je wel voldoende B12 binnenkrijgt via je voeding? Bijvoorbeeld omdat je vegetariër of veganist bent? Dan kunnen B12 supplementen uitkomst bieden. Wat je ook zou kunnen proberen is een vitamine B12 injectie. Een klein onderzoek heeft aangetoond dat mensen na het injecteren van vitamine B12 zich zeker twee weken blijer voelden en een groter gevoel van welzijn hadden (Ellis F.R., Nasser, S. 1973). Maar voor je naar een kliniek holt is het verstandig om eerst bij je huisarts te checken hoe het staat met jouw cobalamine level. Een injectie is namelijk alleen nodig als je een ernstige tekort hebt en dit snel moet worden opgekrikt. Bijvoorbeeld omdat je een darmziekte hebt waardoor vitamine B12 niet of nauwelijks door je lichaam opgenomen. In zo’n geval is een prik een optie. De injecties worden direct in de spier gegeven en de cobalamine gaat meteen je bloedbaan in. Zodat jij je snel weer beter voelt.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Maag lever darm stichting, Thuisarts, Voedingscentrum, Jesse van der Velde

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link