Vannacht liggen woelen? Met déze 4 supplementen word je een schone slaapster

Body
supplementen slaap

Er zijn van die periodes dat lekker slapen niet vanzelfsprekend is. De echte oplossing ligt natuurlijk in het aanpakken van de oorzaak. In de tussentijd bieden slaapverwekkende supplementen uitkomst. 

Met déze 4 supplementen word je een schone slaapster

Voordat we in de supplementen duiken, eerst nog even dit over slaapmiddelen. De meeste middelen die door huisartsen worden voorgeschreven zijn benzodiazepinen. Het zal je niet verbazen dat ze behoorlijk verslavend zijn. Slik je ze te lang, dan wordt het knap lastig om in slaap te komen zónder pillen. Helaas weet ik daar alles van. Daarnaast hebben slaapmiddelen allerlei vervelende bijwerkingen zoals concentratieproblemen en een verminderd libido. Maar misschien wel het allergrootste nadeel is dat slaappillen je REM-slaap verkorten. Daardoor is het moeilijker om emoties te verwerken.

Slapeloosheid

Maar als slaappillen geen optie zijn, wat kun je dan wél doen om makkelijker in slaap te komen en langer door te slapen? Het beste is natuurlijk om je slaapproblemen bij de kern aan te pakken. Negen van de tien keer worden ze direct of indirect veroorzaakt door stress. Een manier vinden om stress te verminderen is dus key. In de tussentijd kun je gebruik maken van supplementen. Zelf heb ik de afgelopen jaren geëxperimenteerd met melatonine, tryptofaan, valeriaan en magnesium. En ik moet zeggen: ik slaap niet fantastisch, maar toch zeker iets beter dan daarvoor. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik voor uiterste nood nog altijd een stripje slaappillen van de huisarts achter de hand heb en soms voor de bijl ga. Maar wie weet kom ik op een punt dat ik mijn stripje in de prullenbak mik. Want met deze 4 supplementen kom ik een heel eind:

1) Melatonine

Melatonine is een hormoon dat ‘s nachts in je hersenen wordt aangemaakt. Uit een groot onderzoek blijkt dat proefpersonen die leden aan slapeloosheid door het slikken van melatonine gemiddeld 4 minuten sneller in slaap vielen, 13 minuten langer doorslapen én dieper slapen. Melatonine is heel goed onderzocht en veilig bevonden, maar het is en blijft een hormoon. Ga er dus zorgvuldig mee om! Houd je aan de aanbevolen dosering van 0,5 to 3 mg een uur voor het slapen gaan. Raadpleeg bij twijfel je huisarts, en doe dat sowieso als je diabetes hebt of hormonale problemen.

2) Tryptofaan

Tryptofaan is geen hormoon, maar een aminozuur dat in de hersenen kan worden omgezet tot serotonine. Serotonine zorgt er voor dat je je ontspannen voelt en voorkomt dat je gaat liggen malen. Serotonine is bovendien een grondstof voor melatonine. Slik tryptofaan bij voorkeur een half uur voordat je naar bed gaat. Aan 1 g heb je voldoende.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

3) Valeriaan

Valeriaan wordt gewonnen uit de wortel van een plant en wordt sinds duizenden jaren gebruikt tegen zenuwachtigheid en om slaap te verbeteren. Wat valeriaan doet is de GABA-receptoren in je brein versterken. GABA (gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter met een kalmerende werking. Ook slaappillen van de huisarts versterken het effect van GABA, alleen doet valeriaan het zonder bijwerkingen.

4) Magnesium

Als ik één van de 4 supplementen zou moeten kiezen, dan zou het magnesium zijn. Zelf heb ik hier de beste ervaringen mee en voel ik daadwerkelijk verschil. Niet meteen, maar wel na een week of twee. Magnesium is betrokken bij de regulering van het stresshormoon cortisol. Door het slikken van magnesium daalt de cortisolproductie in het eerste deel van de nacht en neemt je diepe slaap tot 15 minuten per nacht toe. Wat je het beste kunt doen, is voor het slapengaan 1 of 2 bruistabletten nemen van 200 – 300 mg. Geloof me, je gaat het verschil echt merken!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Bron: De houdbare vrouw, Hanny Roskamp en Pim Christiaans

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.