Tijdens je slaap vinden er allerlei biochemische processen plaats die zorgen voor fysiek, mentaal en emotioneel herstel. Het is dus ontzettend belangrijk dat je voldoende slaapt. Want alleen dan ben voldoende opgeladen om aan een nieuwe dag te beginnen en kun je alle prikkels die er op je af komen goed verwerken. Om er voor te zorgen dat een goede nachtrust bovenaan jouw prioriteitenlijstje staat hebben we 3 gezondheidsvoordelen voor je op een rij gezet. En voor alle slechte slapers van deze wereld vind je onderaan dit artikel nog 7 gouden slaaptips.
Een goede nachtrust: op déze 3 manieren legt het een fundament voor je gezondheid
Bij een goede gezondheid denk je al snel aan voeding en beweging, maar onderschat ook de impact van slaap niet. Hoe beter je slaapt, hoe meer tijd je lijf heeft om herstelwerkzaamheden uit te voeren. En daarmee leg je een belangrijk fundament voor je gezondheid. Kijk maar eens naar deze 3 voordelen van een goede nachtrust.
1. Je bent overdag scherper
Wanneer je goed geslapen hebt, ben je overdag scherper. Je concentratie is beter, je kunt problemen gemakkelijker oplossen en nieuwe informatie beter verwerken. Je hersenen hebben namelijk een eigen reinigingssysteem dat er voor zorgt dat je brein tijdens je slaap wordt ‘schoongespoeld’. Je hersencellen krimpen gedurende de nacht waardoor hersenvloeistof de giftige afvalproducten (eiwitten) van biochemische processen kan wegspoelen. Hoe langer je slaapt, hoe meer afvalstoffen er kunnen worden opgeruimd en hoe beter je brein functioneert. Het reinigingssysteem heeft minimaal 7 slaap nodig om afvalstoffen af te voeren. Slaap je anderhalf uur minder dan dat, dan ben je tot 32% minder alert.
2. Je hebt een positievere levenshouding
Van te weinig slaap worden de meeste mensen een prikkelbaar en gespannen. Problemen lijken veel groter en tegenslagen komen harder aan wanneer je te weinig geslapen hebt. Een langdurig slaaptekort kan zelfs leiden tot een depressie. Het verbeteren van je nachtrust zorgt ervoor dat je een stuk positiever en vrolijker door het leven gaat. Extra fijn is dat deze positieve energie aanstekelijk is: mensen vinden het fijner om bij je in de buurt te zijn.
3. Het is makkelijker om je gewicht onder controle te houden
Wil je mooi op gewicht blijven? Maak van goed slapen dan een prioriteit. Slaapgebrek zorgt namelijk voor een hogere productie van het honger stimulerende hormoon ghreline, en voor mínder aanmaak van het honger remmende hormoon leptine. Logischerwijs zorgt dat ervoor dat je overdag meer trek krijgt in eten wat zich kan uiten in overgewicht. Tevens zorgt een verminderde nachtrust ervoor dat er een stuk minder vetcellen worden afgebroken die tijdens een goede nachtrust worden gebruikt als energiebron. Je hebt deze vetcellen namelijk nodig voor nachtelijke reparatieprocessen en ondersteuning van het immuunsysteem. Als je slecht of weinig slaapt, kan dit dus bijdragen aan overgewicht omdat je lichaam dan ‘s nachts minder vet verbrandt.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
7 tips voor een betere nachtrust
Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen zodat je beter slaapt. Hieronder vind je 7 tips:
- Zorg voor een vast ritme: ga rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Ook in het weekend.
- Een uur voordat je gaat slapen geen digitale apparaten meer gebruiken. Het blauwe licht dat er vanaf straalt beïnvloedt je biologische klok en kan je slaapritme verstoren.
- Zonlicht helpt je biologisch interne klok juist in de pas te houden. Onderzoek van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences wees uit dat blootstelling aan zonlicht overdag ’s nachts voor een diepe ononderbroken slaap zorgde. En hoe vroeger je ’s ochtends fel (zon)licht tot je krijgt, hoe vroeger je ’s avonds in slaap valt.
- Beweeg voldoende. Onderzoek heeft herhaaldelijk positieve effecten van sport uitgewezen op inslaaptijd, slaapkwaliteit en slaapduur. Sport bij voorkeur aan het begin van de dag en niet ’s avonds. Dan kan het juist lastiger zijn om in slaap te vallen.
- Zorg voor een goede slaapkamertemperatuur. Om goed in slaap te kunnen komen (en blijven) moet je lichaamstemperatuur namelijk dalen, en dat kan alleen in als het in je kamer niet te warm is. IJskoud is natuurlijk ook niet de bedoeling; rond de 18 graden is voor de meeste mensen precies goed.
- Eet gezond. Bepaalde voeding kan ons lichaam helpen slaaphormonen aan te maken. Bijvoorbeeld voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten (rijst, eieren, spinazie, kip, banaan) of producten rijk aan vitamine B3 en B6 (volkoren producten, aardappelen, vis, noten en zaden).
- De beste tip hebben we voor het laatste bewaard: zorg dat je slaap in een pikdonkere kamer. En dan bedoelen we écht donker. In de afgelopen jaren zijn verschillende studies verschenen die het brede gezondheidsbelang van duisternis tijdens de slaap onderstrepen. Wat blijkt dat een lichtsterkte van 5 lux (het licht dat één kaars afgeeft) al een verstorend effect kan hebben op de productie van het ‘slaaphormoon’ melatonine. Om je slaapkamer goed donker te maken zijn gordijnen met een verduisterende voering het meest geschikt. Je zult zien dat je sneller inslaapt en langer doorslaapt.
Nidra deep sleep oil
Slaap 30 nachten dieper en word energieker wakker met deze ayurvedische wonderolie.Bestel nu