Niet sexy, wel gezond: ademcoach legt uit waarom vanuit je buik ademen het beste is

Body
buikademhaling
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
18.05.2018

Het is zo simpel, je ademt de hele dag en hoeft daar niet over na te denken. Zelfs ‘s nachts als je slaapt gaat je ademhaling gewoon door. Dat ademhalen een onbewust proces is betekent echter niet dat je het niet bewust kunt beïnvloeden. Sterker nog: er valt aardig wat winst te behalen. Bijvoorbeeld door vaker (of eigenlijk altijd!) vanuit je buik te ademen. Ademcoach Rob Koning aka Mr. Breath legt uit hoe.

Niet sexy, wel gezond: dit is waarom je beter vanuit je buik kunt ademen

Er is de laatste tijd veel aandacht voor ‘goed’ ademhalen en dat is niet zomaar. Steeds meer mensen doen aan yoga, meditatie en mindfulness en bij alle drie geldt bewust ademen als een belangrijke basis. Ademen is breed inzetbaar. Er zijn dan ook vele ademtechnieken met verschillende doelstellingen. Zo kun je ademen om direct te ontspannen of zelfs in slaap te vallen. Ook is het mogelijk om jezelf een energy boost te geven met behulp van je ademhaling. Wat we uiteindelijk allemaal willen is een ontspannen ademhaling vanuit de buik met een lage ademfrequentie van 4 tot 8 keer per minuut. Daardoor krijg je een rustige hartslag en daarmee een gezonde bloeddruk. En dat is belangrijker dan je denkt want een te hoge bloedruk is een risicofactor voor hart-, en vaatziekten.

Stress en emoties

Toch is ontspannen ademhalen voor veel mensen lang niet zo eenvoudig als het lijkt. In tijden van stress en oplopende emoties zijn we namelijk geneigd om spieren zoals de buikspieren en de ijzersterke middenrifspier aan te spannen. Dit heeft direct effect op onze ademhaling. Die hapert, schiet omhoog of stopt. Dit vastzetten van de ademhaling beperkt je ademruimte omdat er niet ‘in de buik’ wordt geademd. Maar hoe werkt dat dan precies als je ademhaling ‘hoog’ zit?

Van borst naar buik

Als je inademt zetten je longen zich uit als ballonnen. Ze duwen de middenrifspier omlaag. Je buikorganen hebben hierdoor meer ruimte nodig en je buik kan niet anders dan uitzetten. En dat uitzetten van onze buik is iets wat we liever niet doen. Los van het feit dat we een bolle buik niet sexy vinden, houden we onze buik onbewust ‘gesloten’ om emoties te onderdrukken. Hierdoor zit onze ademhaling vaak hoog en ademen we met kleine beetjes, oppervlakkig vanuit de borst. Niet zo gek dat je daardoor een onrustig en opgejaagd gevoel krijgt. Veel beter is het om vanuit je buik te ademen. In een ontspannen lichaam is er bij het inademen altijd beweging in het buikgebied en de uitademing is ontspannen. Dit maakt ademhaling via de buik tot de meest natuurlijke manier van ademhalen.

Voordelen van ademen via je buik

Omdat je longen bij ademhaling via de buik vrij kunnen opblazen, kun je volstaan met minder ademhalingen per minuut. Je ademfrequentie gaat omlaag, net als je hartslag en bloeddruk. Door hier bewust mee te oefenen, verander je je onbewuste adempatroon en kom je lekkerder in je lijf te zitten. Je gaat meer voelen en daarmee de signalen van je lichaam beter herkennen, zodat je jouw persoonlijke grenzen herkent. Als je leert ademen via je buik kun je op gegeven moment zelfs volstaan met 4 tot 8 ademhalingen per minuut. Deze eenvoudige oefening helpt je op weg:

Zorg dat je makkelijk zit of ligt
Leg je handen op je onderbuik
Ongeveer 8 tellen rustig en diep inademen (je blaast je buik als het ware op)
Ongeveer 8 tellen ontspannen uitademen (je laat je buik ontspannen vallen)
Door neus of mond, wat je prettig vindt
Doe dit 5 minuten of tot je slaapt

Individuele ademsessie

Wil je de voordelen van bewust ademen zelf ervaren? Je ademhaling verdiepen en verruimen? Maak dan een afspraak met Mr. Breath Ademcoaching Amsterdam voor een individuele ademsessie. Deze sessie duurt 1,5 uur en bestaat uit een coachingsgesprek, actief ademen en de ontspanningsfase direct daarna. Tijdens de sessie “leest” de coach de ademhaling en helpt hij de ademhaling verder te openen. Hoe meer je adem zich ‘opent’ (of je lichaam zich ontspant om de ademhaling ruimte te geven), hoe lekkerder je in je vel zit (de spanning adem je weg). www.mrbreath.nl

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.